• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAŽivnostníci, lidé na volné noze, malopodnikatelé - jak se Vám žije?
    Pro všechny, kteří se chtějí podělit a podiskutovat a slastech a strastech živnostníků u nás
    rozbalit záhlaví
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    WARBABY8: Dodaci list si necháš potvrzovat odberatelem. Slouzi jako pptvrzeni prevzeti zbozi. Nekdy slouzi i jako zarucni list. Balici jsem obcas u nekoho videl v ramci skladu. Bylo by asi dobre rict co a proc resis.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Zdravím, už nevím kam se obrátit a strýček google mi moc nepomohl.
    Věděl by někdo jaký je rozdíl mezi balícím listem a dodacím listem? Pokud nějaký je. Případně mě nasměřovat...
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Zdravím, dá se jít makat do nějakýho supermarketu na živnosťák? chodím na brigády (už nestuduju), a přijde mi že tu ag živím...
    Paní chodila rovnat zboží ale nechtěla mi říct víc...
    Praha, díky :-)
    2MEK
    2MEK --- ---
    SPIKE411: Perfektni, na ten se prave chystam prejit, takze zabiju pomyslne dve mouchy.
    Diky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    2MEK: fakturoid.cz třeba (upozornění ve smyslu, že se to tam někde objeví - jestli pošlou nějakou notifikaci mailem, to nevím)

    V přehledu faktur se tam zobrazuje:
    Nejste povinni registrovat se jako plátci DPH

    Obrat za posledních 12 po sobě jdoucích měsíců XYZ,AB Kč
    Při obratu větším než 1 000 000 Kč jste ze zákona povinni registrovat se jako plátci DPH.
    2MEK
    2MEK --- ---
    Nezna nekdo aplikaci, do ktere budu zadavat faktury a ona mi pohlida, jestli jsem za poslednich 12 mesicu neprekrocil obrat 1M (kvuli povinnosti prihlaseni se k DPH)?
    Pohybuju se na hranici a tabulka na to neni uplne idealni nastroj.
    Predem pripadne dik.
    BEZESPORU
    BEZESPORU --- ---
    Zdravim da nekdo radu ohledne toho, jestli jde nejakym zpusobem udelat zivnost a prodAVat pokrmy ve stanku, kdyz clovek nema vyucni list ( já teda mám, ale zivnost mit nemuzu) a nema ani 6let praxi ani rekvalifikaci...da se to nejak vymyslet?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    OMNISLASH: daňové přiznání podáváš za příslušný rok, prostě to zaeviduješ a v následujícím roce odvedeš případnou daň z příjmů, popř. doplatíš sociální a zdravotní, pokud by tam vznikl nedoplatek
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    chci se zeptat, zda mate nekdo zkusenost s vystavenim faktur a prerusenim zivnosti pred jejich vyplacenim. po letech zivnostniceni planuji nechat se zamestnat a resim, zda bude problem, kdyz vystavim faktury, prerusim zivnost a faktury mi budou proplaceny az pote. diky za pripadnou odpoved
    ISHRI
    ISHRI --- ---
    ROSADKO: přeplatek ti vrátí zas až za rok
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    Měl bych tu otázku ohledně toho, co ještě jde uznat jako náklad. Chystám se na autoškolu a protože jsem plátce DPH, tak si říkám, že by bylo dobré si to DPH odečíst (autoškola je taky plátce). A vzhledem k tomu, že podnikám ve velkoobchodu-maloobchodu, tak si říkám, že by to FÚ mohl i bez problému zvládnout, ale jistý si tím úplně nejsem. Zkoušeli jste to někdy někdo?
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    SPIKE411: ok, díky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ROSADKO: No tak není to tam až tak polopaticky napsané, ale že se zálohy mění až s podáním přehledu, tam v zásadě je.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    SPIKE411: no, děkuju, ale já už jsem tyhle věci pročetla a vůbec neodpovídá na moji otázku :-(
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Můžete mi prosím poradit, jakým způsobem vyřizuje sociálka přeplatky na zálohách pro OSVČ?
    Když jsem měla pro minulý rok stanovenou nějakou výši záloh a platila jsem ji letos až do dubna vyšší (protože až v dubnu jsem zjistila, že letos budu mít zálohy nižší na základě daňového přiznání), tak jak CSSZ naloží s tím přeplatkem z těch čtyř měsíců za letošní rok? Použije ho pro placení záloh na další měsíce? Nebo mi to automaticky převedou na zvýšení základu důchodového pojištění?
    EXX
    EXX --- ---
    muzete nekdo poradit co krom odevzdani zivnostaku me ceka pri preruseni zivnosti .. ?
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ILLUZE: No, můžu se do toho ZP podívat, ale v zásadě by to neměl být problém uhrát ;-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAZDA: pracují částečně doma, ale většinu času tráví v prostorách zákazníka - pak to tedy švarc pravděpodobně z pohledu našich slavných zákonodárců je
    jenže jsou prostě rády, že vůbec těch 4-6 hodin dají a opravdu si více zákazníků nemohou dovolit - většinu dne se prostě musí věnovat rodině
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ILLUZE: Ale jasné, o tom mezi námi není sporu. Výhody toho bytí na volné noze chápu. I to, že je to pro některé skupiny lidí prostě jediný možný systém. V pořádku. Opět mezi námi není sporu.

    Otázkou pak třeba je, jestli ty mámy na mateřské pracují z domova, nebo v kancelářích "zaměstnavatele", a další detaily. Pak by to švarc totiž nebyl, že ano. Což je spíš teoretická polemika.

    Tak či tak, to co zmiňuješ se prostě netýká takových těch "typických" případů švarce, které mám na mysli. Aneb není důvod, aby studenti v advokátní kanceláři dělali na živnosťák ;-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAZDA: Ano, o tom žádná...
    Pak tu máš ale prostě skupinu lidí, kteří prostě z principu chtějí zůstat na volné noze...

    A jednu, čím dál výraznější skupinu lidí, kteří jsou v současné době standardně téměř nezaměstnatelní. Jde konkrétně o ženy při a po rodičáku - mám kolem sebe čím dál početnější skupinu holek, které jsou v patové situaci - školy (včetně družiny) a školky končí kolem čtvrté, při troše štěstí kolem páté, děti do nich odchází na cca osmou. Poněkud to neodpovídá standardní pracovní době běžných zaměstnanců - 8,5 hod. Nemluvě o tom, že hodně z nich do práce dojíždí z okrajových oblastí velkých měst (Praha, Brno, Ostrava...). A do toho častá nemocnost dětí.
    Naprostá většina těchto holek časem přechází na IČ, zaměstnavatelé nemají zájem o tak "neflexibilní" pracovní sílu, neschopnou dodržovat "standardní" pracovní dobu.
    Ty holky jsou však ve skutečnosti velmi flexibilní a kupodivu se ve změněné roli velmi rychle na "pracovním" trhu adaptují a práci následně seženou. Avšak vzhledem k velké vytíženosti v osobním životě jsou rády, když utáhnou 1-2 dlouhodobé zakázky.

    Takže nyní vlastně jedou na švarcu, ale je to prostě systémem, který je zde dlouhodobě nastaven. A nemají a vypadá to, že ani nebudou mít jinou volbu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam