• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    EDERA
    EDERA --- ---
    LURA: Velmi pěkně a velmi výstižně shrnuto.:-)

ANNAWA: Jo, já taky každou větu vážím na laboratorních vahách. A stejně to pak vždycky buchne kvůli nějaké kravině:-O Posledně se to týkalo dárků k narozeninám, kdy na sebe narazil můj systém "méně, ale dostanete cenu útěchy, když má narozeniny ten druhý" a přítelův systém "oslavence je třeba dárky zahltit, ať to stojí, co to stojí".

A řekni mi - ty z vašich dětí, které jsou si věkově nejblíž, ovlivňují se nějak navzájem v dovednostech? Přebírají od sebe to lepší nebo to horší?
    LURA
    LURA --- ---
    INDIAN: Jenomže patchwork je prostě něco, kdy z něčeho vznikne něco úplně jiného. Nová kvalita, už to není jen o tom původním materiálu. A jakožto lingvistovi mi přijde, že tohle slovo je na to skutečně nejvýstižnější. Když napíšeš nevlastní, náhradní ap., je to jen něco, co nahradíš něčím jiným, něco z nouze, co jen tak zalátáš, když nemáš originál. Patchwork je vždycky originál, originál poskládaný z nesourodých kousků. Může se povést a nemusí, ale je svůj.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: jj, akorát že ho ještě nebijou, na to je ještě moc malej a oni vlastně už moc velký :-)

INDIAN: nikdy bych nepoužila slova decka a rodicove ;-) A povazovala bych tuhle debatu za ukoncenou.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Karle, dělej něco: moje děti a tvoje děti bijou naše děti!!
    :-D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    imho tu trochu krmite trolla
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    A neni to uplne zbytecne, kdyz vsichni chapeme, o co jde? Ja bych se radsi vratila k diskuzi o tematu samotnem nez jeho pojmenovani :-/
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    ANNAWA: asi jo ;) ... mozna proto, ze neziju v cechach uz nakej patek a lidi za tu dobu mluvej hur a hur a prijde mi to jednoduse lito .. verim tomu, ze za par let na to bude existovat tripismenna zkratka a samozrejme s anglosaskym zakladem

vzdyt delka nazvu diskuse tu neni nijak drasticky limitovana - nelze to rozepsat vystiznejc na par konkretnich slov ? ja nevim, neco ve stylu "decka z prvnich manzelstvi, nevlastni rodicove, vse o spolecnem souziti, atp..." .. nakonec i ta tvoje fraze v zahlavi "Moje děti, tvoje děti, naše děti" je o 210% lepsi nez cokoli jinyho ;=)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INDIAN: myslím, že to moc řešíš. Ale klidně napiš, jak bys to nazval ty?
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    na tuhle diskusi sem kliknul ciste ze zvedavosti k objeveni nakyho novyho fenomenu - prvni co me napadlo, byla naka hipizacka uchylarna typu souziti vicero partneru s vice detma, atp ;)) ... zkusili ste si to rict nahlas? "ziju v patchworkorkove rodine, vyrustal sem v patchworkovem prostredi ... ".. to by me musela huba upadnout a to sam mluvim jak tatar jakozto informatik
    ale jak tak koukam, je to opravdu boj s vetrnymi mlyny posledni dobou co se vselijakyho nazvoslovi tyce .. timto se omlouvam za OT
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    WERKA: já taky, ale tady zrovna mi to přijde docela vhodné, rozhodně vhodnější, než někdy používaný termín "sešívané", což mi evokuje spíš fotbalovou Slavii :-)))

CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    WERKA: Vzhledem k tomu, že styl patchwork taky nebyl do češtiny nijak přeložen a všichni vědí, co je patchwork, tak nevidím důvod to teď zrovna nepoužívat. A když někdo píše česky tak jako INDIAN, nemůže se pohoršovat nad takovým slovem už vůbec :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    ANNAWA: Skládané? Ale patchworkové se mi líbí víc, byť jinak mám k pronikání Aj do češtiny poměrně negativní postoj
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INDIAN: a jak bys tu diskusi nazval stručně, jasně, výstižně jinak? Obávám se, že čeština pro to český termín nemá i proto, že se tady tím nikdo zase tak moc nezabývá. Banánu se tady za tohle určitě nedočkáš.

LONESTAR: to je hezký.

EDERA: pravda, můj nejstarší syn měl s přítelem slušné konflikty a to mu bylo v době sžívání osm, dneska by to bylo asi od dost drsnější.

LURA: naše děti, moje i přítelovy, jedno jako druhé berou naše společné dítě jako svého bratra bez rozdílu a s termínem polobratr by tu snad nikoho nenapadlo operovat. Dokonce o sobě přinejmenším část nich mluví jako o sourozencích vůbec, i když jimi tedy právně ani nijak nejsou.

EDERA: my jsme měli spory o výchově spíš ze začátku, jsme spolu pět let, ale vlastně nikdy zásadní, mé hlavní výtky, s nimiž ovšem bylo třeba zacházet na lékárnických vahách, se týkaly přítelova postoje k jeho dceři. Ono to trochu vycházelo z toho, že byla jedinou holkou na tři kluky, ale nemylsím si, že by tím kdy trpěla, kdežto on se toho obával, naštěstí se to časem nějak rozplynulo. Protože jinak by její upřednostňování nadále vadilo velmi.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    smarja co je tohle zase za termit "patchworkové rodiny" ... ??? dekuju za minusy nebo rovnou za banan, za argument ze samozrejme ze ceskej ekvivalent neexistuje, jak bys to jinak rekl, atp... jak sme bez tohodle vystiznyho vyrazu mohli vubec zit ...

abych jenom nemektal, mam zatim teda akorat zkusenost z druhy strany ...podobne jak pise LONESTAR ... s nevlastnim otcem sem zil v jakysi vzajemny ucte a byl mi spis intelektualnim vzorem .. nicmene to bylo dano velkou merou tim, ze sme se znali este driv nez se s mati dali dohromady a s mym biologickym otcem sem problem nemel jak pred tak i po...
    navic k tyhle "vymene" doslo taky v tom "nejlepsim" momente, segre 12, me 14 ;)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    Staršího syna jsem vyženil ve svých 25 a jeho 11 letech... od začátku to bylo to "kámoš-kámoš", jak píše CHIMERA (nebo spíše starší brácha - mladší brácha). V pubertě byla chvilku "srážka s realitou", když najednou ten "starší brácha" začal vyžadovat taky nějaké povinnosti ;)
    a když vloni na oslavě jeho třicátin vstal a přede všema mi poděkoval za výchovu, tak jsem šel do slz...
    EDERA
    EDERA --- ---
    LURA: Já to nechci zakřiknout, ale u nás to taky vypadá, že zžívání puberťáka a mého partnera je ten nejméně problematický bod, ač se trefilo do toho snad nejkritičtějšího věku 15-16 let.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LURA: no, já jsem opravdu jiný případ. Já jsem manžel poznala v době, kdy jeho dceři bylo nějakých 18 let. Se svým tátou nežije od svých šesti. Akorát na něj byla (a pořád je) velmi fixovaná.
    LURA
    LURA --- ---
    TANAIS: Jak kdy. A taky je to hodně o povaze. Můj muž k nám přišel, když bylo nejstaršímu synovi 13, což by měl být přesně ten kritický věk. Jenže já jsem vždycky vychovávala děti dost otevřeně a můj současný muž je taky hodně tolerantní a hlavně nerozlišoval nikdy mezi cizí a vlastní. To mi přišlo jako hodně zásadní, že to nebral, že si bere mě a k tomu mu holt přibyly nějaké děti, ale že si nás bral všechny (hodně jsme si o tom tenkrát i povídali). Myslím, že často bývá konflikt i v tom, že puberťáci jsou hodně citliví a poznají, jestli jsou někde jen trpěni a nebo skutečně bráni (což teď nemyslím jako tvůj příklad, ale setkala jsem se s tím sama, že měl někdo zájem o mě a ty děti bral tak jako nutné zlo). Kuba vzal mého muže v pohodě a naopak, takže když se ho soudkyně ptala na jeho vztahy s nevlastním otcem, tak řekl, že si s ním rozumí víc, než s vlastním.
    A u nás se vůbec nerozlišovalo mezi dětmi - babička jednoho se třeba snažila zavést termín "polobratr", ale bez výsledku. Bráchové jsou prostě bráchové a jako takoví se mezi sebou berou a je jim úplně jedno, jestli mají takového a nebo makového otce.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    No, ono je asi hodně těžký se sžívat s nějakým přibraným dítkem v pubertě. Pro všechny.

Nás donutily okolnosti spolu dost spolupracovat, myslím mě a manželovu první dceru. A to opravdu nedělá dobrotu, být spolu v jedné firmě. Myslím, že se všichni napříště pokusíme tomu vyhnout.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: No jo, máš náskok. Já jsem začátečník. A občas tluču hlavou do zdi, jak jsem byla blbá a malovala si to na růžovo. Momentálně teda mám dojem, že největší problém jsou postoje nás dospělých k výchově. Máme v ledasčem dost rozdílné názory, dost odlišné metody, dost odlišný přístup a občas se nám stane, že nastavení toho druhého vnímáme jako naprosto pošahané. A ono přitom může mít (a většinou i má) svou vnitřní logiku. Naštěstí tedy jsme oba velmi komunikativní, takže si to zpravidla vyříkáme, objasníme, zamyslíme se a ... Jsem zvědavá, co z toho vzejde.:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam