• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LURA: u nás je to vtipné ještě trochu jinak. Já jsem vždycky pracovala a vždycky jsem měla větší výdělek než ex. A to tak nějak pokračuje, takže on dětem podsouvá mimo jiné myšlenku, že maminka má štěstí a peníze zadarmo a tak dále, jenže já si myslím, že jsem fakt dost pilná, na druhou stranu, nemám násobek jeho platu, abych si mohla říci, že je chudák chudá a že by bylo nemorální od něj peníze chtít.

CHIMERA: já myslím, že můj ex není obecně lakomej, to nikdy nebyl, ale strkat peníze na moje zábavy, to ho bolí; -)))

LURA
    LURA --- ---
    CHIMERA: Blbec, no. A hlavně ukázkový příklad toho, že dítě nikdy nevzal skutečně za své. Jako mnoho chlapů rozsel své geny a dál už to nebyla jeho věc. Kdyby totiž dítě bral skutečně jako svůj závazek, musel by tohle řešit a vědět, že to není jen otázka té "slastné chvíle", ale že je to nejmíň na dvacet let, kdy se člověk musí uskromnit a věnovat svůj čas, peníze, lásku a péči tomu, co si pořídil. Zvláštní je, že třeba u psů a dalších mazlíčků je to i tomuto druhu lidí zjevné (a nemají problém platit granule a psí hotely), ale u dětí to nechápou. Selektivní inteligence nebo jen lenost a takové "proč to řešit, když to můžu nechat na ní"?
    LURA
    LURA --- ---
    Nicméně tohle už je za námi, nejstarší je z domu a tím pádem jeho otce nijak řešit nemusím. Největší problém je teď s prostředním, který si vůbec neuvědomuje, že tím, že si ho můj muž adoptoval, udělal docela pro něj docela hodně. Na jednu stranu mu Honza nikdy neřekl nic ve smyslu, že není jeho vlastní otec a tak mu nemá co nakazovat, ale na druhou stranu se občas chová fakt hnusně. Sice vím, že můj muž má talent na to, někoho vytočit doběla a že Honza je poněkud výbušné povahy, na druhou stranu třeba minulý týden když se pohádali na tátu řval "kreténe jeden zkurvenej". Ač nejsou pokrevně příbuzní, bohužel mají hodně společných vlastností a to je právě to, co je na sobě navzájem nejvíc vytáčí. Nechci po Honzovi, aby byl tátovi vděčný za to, že nějakého (živého) tátu vůbec má, ale chci, aby dokázal zůstat alespoň v minimálních mezích slušnosti,. protože to, co pro něj muž dělá, není vůbec žádná samozřejmost. A živit a vychovávat a vůbec starat se třináct let o vlastně úplně cizí dítě, vzít ho (nejen papírově) za svoje, to mi přijde jako dost, bez ohledu na chyby, které dělá každý, včetně vlastních rodičů. A Honza dost často vidí jen ty chyby a jen to, v čem si s ním nerozumí. Vlastně nevím, jestli je to vůbec otázka toho, že není jeho vlastní otec a nebo by to tak nastalo v každém případě, protože můj ex s námi tak dlouho nebyl, abych měla zkušenost s chováním dítěte vůči vlastnímu otci v pubertě. Nejstarší s ním tenhle problém neměl, rozuměli si spolu výborně (a to přesto že byl v citlivém věku 13 let když jsme se s mužem brali), ale jednak byli odlišnější a jednak ten svého otce měl, i když s ním nežil.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    LURA: Do výživného se dle konstatní judikatury zahrnuje jako příspěvek na jídlo a oblečení, pak na zábavu a kroužky a dovolenou, ale rovněž by mělo sloužit k vytváření rezerv do budoucna, na studia nebo dítěti do začátku po osamostatnění.
    Kolik rodičů platí výživné v té výši, aby to vůbec bylo možné?
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    No lakomci (obecně) jsou jedni z nejhorších lidí - nehodí se ani na vztah, ani na přátelství, a už vůbec ne na rodinu. člověk totiž potřebuje kromě jídla a pár hader taky trochu vyžití a radosti - nějakej ten výlet, zmrzlinku a tak.
    Když měl můj syn 5 let, ex si ho ještě brával... no a šli spolu na procházku na náměstí a ex mu řekl, že mu nemůže koupit zmrzlinku, protože platí to velké výživné (platil 1.500 a měl tehdy plat 20 tisíc a žádné další krky, co by živil). Toto je podle mého vrchol.
    Za dobu, co jsme spolu žili, mi pořád vyčítal nákupy - i když jsem kupovala jen to nejnutnější a v bazárcích. Polovinu svého platu jsem vždy ušetřila do společných peněz (vydělávala jsme oba stejně). ale nikdy to neocenil, vždycky se mu to zdálo málo. V neděli jsem třeba jela s malým do ZOO na sv. Kopeček, ale autem nás tam nevzal, protože "benzín je moc drahý" - to radši nikam nejel. tak jsem vzala dítě a jela autobusem sama.
    Neberte si lakotu :)
    LURA
    LURA --- ---
    No a ono hlavně už vůbec neberou v úvahu to, že zatímco ti, kteří platí alimenty, mohou vydělávat peníze, "ta mrcha", co by jen chtěla prachy, ten čas tráví péčí o dítě a tudíž má mnohem omezenější možnost výdělku. Kdyby měli dítě u sebe a měli platit chůvu, určitě by jí dali víc a to si neuvědomují. V zásadě by bylo jen spravedlivé, aby otec platil nejen na dítě, ale bylo v alimentech zohledněno i tohle. Protože všechny ty probdělé noci u nemocného dítěte, všechny večery, kdy by člověk mohl jít někam ven, ale nemůže, protože má doma dítě, všechen čas věnovaný přípravě do školy, vožení na kroužky ap., to je dost velký handicap.
    Nicméně já taky měla od svého ex 600Kč měsíčně a ještě se mu to zdálo moc.
    GAF
    GAF --- ---
    ANNAWA: asi už chápu jeden z důvodů, proč jsi se s ním rozešla :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    GAF: Taky se s Tebou nepřu, jen to doplňuju.

ANNAWA: Člověk by nad ním zaplakal, že jo?:-)
    GAF
    GAF --- ---
    EDERA: no vždyť to samý jsem říkal...?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: no bodejť, právě. Ovšem, kdykoli někam jedeme anebo podnikáme, snad vždycky následuje rýpnutí, že je to na jeho úkor a že já si žiju na vysoké noze, kdežto on nemá.
    EDERA
    EDERA --- ---
    GAF: Šmarjá, přece je úplně jedno, jestli ausgerechnet tu fyzickou tisícikorunu od otce použije na něco pro dítě nebo na svoje boty. Podstatné je, že to dítě tak jako tak musí dostat najíst, musí dostat oblečení, musí mít kde bydlet, musí být zaplacená voda, aby se mohlo umýt etc., etc., etc. A ty "strašlivé alimenty", kvůli kterým tatínek neměl peníze, představovaly nějakých 80 Kč na chlapce a den. Takže opravdu tak sotva na jídlo. Všechno ostatní hradila matka ze svého, ale to on samozřejmě taktně zamlčel.
    GAF
    GAF --- ---
    KACHNY: hmm. Řekl bych, že to nejde ani moc rozlišovat. Prostě člověk co živí potomka dostane ty peníze, který mu náleží, dá je dohromady se svýma a pak z toho *ti dva* žijou. Stejně ho živí *ona* co má doma to dítě. Takže *ona* rozhoduje jak naložit se svýma pěnězma.

Asi neumím dobře vysvětlit co chci říct. Prostě souhlasím s tim, jak přitažený za vlasy je takový naznačení, jj...
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    CHIMERA: jj taky mi bylo nekolikrate naznaceno ze to sou penize pro syna a ne ze si z toho neco koupim .. samozdrejme za 2000 kc mesicne jezdim kazdy mesic na kanary a snidam kaviar :o))
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: jo tohle bývá fakt zábavné, když "tatínci" u soudů vykřikují, že JÍ (té mrše, svini, zrůdě atd.) nic platit nebudou... že mají spolu děti, které je třeba živiti, pánové pozapomínají... protože ať radši děcko zdechne hlady, jen když VONA nic nedostane ;)
    já jsem to taky synovi musela vysvětlit - a nijak se nedivil, přišlo mu to normální, že na výživě dětí se mají podílet oba rodiče.
    GAF
    GAF --- ---
    ANNAWA: chápu. To zní fér.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    GAF: když jim tatínek řekl, že nemá peníze, protože MI platí alimenty, v klidu jsem jim vysvětlila, na co alimenty jsou a mám dojem, že naznali, že jejich placení je normální. Ale detaily radši nehodnotím.
    GAF
    GAF --- ---
    ANNAWA: ok.

Mimochodem dodneska nevím, jestli v takových případech držet pusu, aby jako měly děti alespoň nějaký iluzorní příklad té druhé poloviny rodičů a nebo jestli hezky naférovku říkat svůj názor nebo i naštvání. Jo já vim, pokažení vzoru a risk toho že se dítě zasekne na přemýšlení otec je muž a špatný takže já musím být špatný když jsem muž a jiné podobné.... Ale zase taky není zdravé být neupřímný ve vztazích nebo si nechávat věci pro sebe. Nevím dodneska. Asi bych dělal nějak obojí.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    GAF: jak už jsem to psala, vykládá jim o své špatné finanční situaci způsobené například tím, že mi musí platit alimenty (pomiňme, že jde o alimenty spíše podprůměrné), ale už to naznačování, že mi posílá nějaké peníze a sám chudák nemá - to jsem třeba za vymývání mozku považovala.
    Taky mi vadí, když jim něco výtýká s tím, že v tom jsou stejně hrozí jako já (například co do způsobu vyjadřování), i když to už tedy do kategorie vymývání mozku nepatří, ale já prostě na něj špínu nekydám, ani ho nekritizuju.
    GAF
    GAF --- ---
    ORIKA: aha, tak to už chápu. Ale tak stejně by mě to zajímalo konkrétně. Pro pobavení i výstrahu :)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    GAF: nikoli nový partner, nýbrž ex...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam