ještě při zpětném čtení jsem si všimla, že padla doměnka o "mé cestě k živé vodě na druhý břeh", musím upřímně potvrdit, ano je to tak, ještě jsem nebyla na "druhým břehu" co se týče rámce tématu, nicméně z toho nevyplývá, že neznám onen stav (smrt ega) a nebyla jsem se tam ve sférách "po smrti ega" podívat "jinak".
s respektem a úctou se ale na hlubší poznání těším :)
ono šlo o určitou podobnost popisovaných stavů na DMT (ať už před smrtí ega či po ní), LSD (v podobném rámci jako dmt) spolu se stavem v bezvědomí, s holotropním dýcháním nebo i sněním - nemyslím plnou, přesnou a jasně definovatelnou podobu, ale určitou spojitost... např. kdy se člověk ve svý mysli zcela rozpadne, neexistuje a je - spočívá a pozoruje, vnímá a prožívá úplnost (což v té chvíli stejně neřeší a dojde mu to po čase, když se ve vzpomínkách vrací k prožitému stavu)
---
ještě ale mám nutkání znova otevřít ony symboly, furt si nejsem jistá, zda byl můj dotaz pochopen, ona i jeho formulace nebyla a není jednoduchá...
a právě z naivního pohledu toho, kdo ještě nepoznal dmt takhle hluboce, mi stále vyvstává otázka, jak si můžou být znalí opravdu jisti, že to všecko, co se významu symbolů týče, otvírání své fantazie k obrazům se symboly, nepramení opravdu z historie symbolu, z nějakého nevědomí nebo z toho, co se podvědomě naučili nebo prostě naučili třeba i vědomě? narozdíl od dojmu, že je symbol produkován intuitivně - tak jsem tedy pochopila a nejsem si jista, zda správně...
napadá mne k tomu ještě takový ilustrační příměr - dejte dmt dítěti u kterého víte, že jej nikdy nevidělo a nikdo mu o něm nevyprávěl, ale už dokáže chápat symboliku a interpretovat a pozorujte, zda uvidí symbol a vycítí jeho význam intuitivně... a co k tomu symbolu následně řekne? pochopí význam?
je na nějaký výzkum?
ne ani tak s dětma, ale spíš s neznalostí symboliky... (třeba mladý domorodec z netknuté divočiny v austrálii, který nikdy nic neslyšel a nevědel o symbolu lotosového květu nebo já nevim kterým, že by měl při požití dmt vidiny lotosového květu namísto jeho symbolu, který zná jakožto duchovní úměrný jeho kmenu...)
ano, něco si k tomu potřebuju načíst, něco pochopit, něco vzít jako "aha ajooo", ale chce to víc literatury, víc úhlů pohledu, která by pojila sílu dmt stavu a symboliky, o to mi tak nějak šlo...