• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    jo aha uz vidim kde mohla nastat chyba :) .. myslel som to tak ze pre mna je svata hora podobne silny a hlboky film, ako je pre JESTERDAY into the void, a ze chapem ze to neni film pre kazdeho ;) nebola v tom ziadna ironia :)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    MUABI: teraz hovoris o Holy Mountain? Nejak nechapem na co svojim prispevkom narazas, pre mna je HM najlepsi film aky bol kedy natoceny.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    SAGUS:
    JESTERDAY:
    Asi to bude dost o rozdilnem vkusu- se Svatou horou to mam podobne. Takhle nakupene odkazy na miliony veci- to co tebe na tom filmu dle tveho popisu tak zaujalo me naopak prave oslovuje mene.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JESTERDAY: jj jasne :) .. kazdy si uzije nieco ine, nechcem ta presviedcat o (ne)kvalitach toho filmu, poznam dost ludi ktorych to oslovilo ale aj dost tych co maju na to pohlad ako ja :). Pre mna je podobne svetobornym filmom Svata hora a obcas na mna koli tomu lidi divne koukaji :))
    JESTERDAY
    JESTERDAY --- ---
    SAGUS: Já samozřejmě také vidím život v jiných barvách, to mi ale nebrání v tom se ponořit do jiné perspektivy, užít si něčí "trip" a vstřebat co nejvíc z toho co do mě autor pere ;-).
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JESTERDAY: z mojho pohladu to bolo trocha hipisackych reci na zaciatok, tibetska kniha very cool indeed, potom prezradili pointu celeho filmu a bum. Zbytok filmu sa divam na pokrivene ludske osudy z ktorych ma ziadny naozaj nezaujima ani nedojima, z postav mi nie je ani vzdialene sympaticka ani jedna (same emo-ego-manicky... ), nekonecne prelety nechutne nalicenym tokiom a sukajuci japonci.. cely film mi sla v hlave mantra "tak uz sa kurva reinkarnuj! kto sa ma na to pozerat?" :) . Jedu hviezdicku by som dal za desivu scenu kde typek akoby vstane z mrtvych.. inac mi to prislo ako samoucelna mucirna ktora snad nikdy neskonci.. moralne posolstvo som nikde nenasiel.. a vobec, vidim zivot v trochu inych farbach a cele posolstvo filmu mi bolo cudzie a vzdialene.. ja mam radsej tu jak hloupy honza bojoval s drakem, tam su tiez hlboke mysteria az je clovek dost otvoreny ;)
    JESTERDAY
    JESTERDAY --- ---
    MORPHLER: Já ti nevim, ten film toho v sobě má tolik, že - aniž bych se tě tím chtěl dotknout, člověk by musel být asi úplně omezený, nebo zavřený, aby ho nic z toho neoslovilo.

    Když pomineme audio-vizuální stránku která nemá obdoby a tvoří minimálně polovinu zážitku, tak i příběh je nabouchaný neuvěřitelným množstvím motivů. Stěžejní linka o přenášení si svého dědictví do dalšího života s podobnými vzorci; Odkaz na Tibetskou knihu mrtvých; filozofické úvahy na téma smrt, astrální cestování, experimentování s rozšířeným vědomím; propracovaná psychologie všech hlavních postav (Oskar, Linda, Alex, Viktor), ale i vedlejších (Viktorova máma, Mario, Bruno), včetně věrně vystižených psychologických fenoménů jako je oidipův komplex, vytěsňování a další; Naturalistické morální poselství bez moralizování o šikmé ploše drog a podsvětí; sexuální scény tak akorát na hraně mezi filmem a pornem; vše zpracované způsobem při kterém má divák pocit, že skutečně zažívá něčí život a asi bych toho při třoše přemýšlení našel víc. Viděl jsem spoustu "hlubokých" filmů od těch nej režisérů, ale tohle překonalo vše s čím jsem se doposud setkal. Osobně to považuji za umělecký master-piece, jež úspěšně překračuje hranice filmového žánru.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JESTERDAY: nedokaze. to si dokazes ty, mozna diky nemu, ale spis kvuli tomu ze ti proste sedl k tomu cos chtel slyset a videt. mi ten film treba prisel taky nudny o nicem a nehodny dalsi pozornosti, natoz doporuceni. Tak snad se trefis a tem co ho doporucis se bude libit...
    JESTERDAY
    JESTERDAY --- ---
    SAGUS: Na tom k čemu už tak nezáleží, pro každého to bude něco jiného, spíš tedy probudit z čeho - z životní letargie, zacyklení mysli, celkově z otupělosti a to tenhle film dokáže opravdu ve velkém stylu...
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JESTERDAY: probudit k cemu?
    JESTERDAY
    JESTERDAY --- ---
    SAGUS: Zkus si předtím trochu pokouřit z fajfky. Úplně postačí běžné skéro a garantuji ti, že to budeš vnímat uplně jinak a ani nepostřehneš že to má tři hodiny. Přesně s tohle hodlám poradit každému, o kom si budu myslet, že ho to může trochu "probudit" ;-).
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JESTERDAY: mne teda ten film pripadal dost stupidny a nudny uz by som sa na to dobrovolne druhykrat nedival.. o com to bolo? Ja si pamatam ze som sa posledne dve hodiny modlil nech uz to poletovanie pokrivenym tokiom skonci a typek uz sa konecne reinkarnuje.
    JESTERDAY
    JESTERDAY --- ---
    Tak včera jsem konečně shlédl Enter the Void. Pár měsíců jsem čekal na vhodnou příležitost a náladu a včera to vyšlo naprosto dokonale. Osobně to považuji za svůj nejsilnější filmový zážitek, který dokázal smazat hranice mezi filmem a realitou tak dokonale (v první části filmu), že jsem několikrát nabyl dojmu (a následně si to musel důkladně ověřovat), že dění ve filmu přímo mentálně ovládám. Chvílemi jsem to vnímal ne jako film, ale jako nějaký multidimenzinální mentální program, jež se šíří formou "filmu" - něco na způsob red pill v Matrixu...

    Každopádně, mám dotaz. Doporučujete film svým známým a pokud ano, tak s jakými slovy a radami?
    RADUSZKA
    RADUSZKA --- ---
    Přednáška Grahama Hancocka na TEDx ve Whitechapel (mimochodem potom zcenzurována a z ofiko kanálu TED odstraněna). Hovoří o DMT, ayahuasce a stavech vědomí. Taková klasika, ale uvážím-li, jak je fenomén TED sledovaná věc, všechno zní hned zajímavěji.
    The War on Consciousness (Válka o vědomí)
    http://vimeo.com/72228693
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Autorem, který podle mě má co říci k DMT je Nicholas Sand (známý převážně jako undergroundový chemik, specializující se v 60. a70. letech na syntézu LSD; dvacet let na útěku v "podzemí", spoustu let pak strávil ve vězení...). N.Sand publikoval, tehdy anonymně, pár textů ke své 40ti leté zkušenosti s DMT (Sand mj. jako první "objevil", že se dá volná báze DMT kouřit).

    http://www.serendipity.li/dmt/sacred.pdf
    Tento text je do určité míry "kritikou" tehdy čerstvě publikovaného výzkumu R.Strassmana (srov. "Molekula duše") - zejm. toho, jak Strassman ne zcela důsledně reflektoval vliv specifického nemocničního settingu na zkušenost zkoumaných subjektů (shrnuto: těžko se divit, že lidi v nemocnici na DMT, napojeni na spoustu měřících přístrojů, pozorováni cizími lidmi, měli zážitky kontaktů s mimozemšťany, kteří je zkoumali, operovali apod.). V textu však Sand hovoří i o zvláštním významu set+settingu pro DMT, jakož zde prezentuje i svoji teorii tří stupňů zkušenosti DMT. Je to taková "předmluva" k autorovu dalšímu textu:

    http://www.serendipity.li/dmt/weebit2.pdf
    Zde to již není ani tak kritika Strassmana a spol., jakož spíše Sandova vlastní zkušenost, reflexe, a ideje, ke svým 40ti letům osobní zkušenosti s DMT, stejně jako se "zasvěcováním" jiných lidí v této oblasti. Zvláště zajímavé jsou jeho vzpomínky na pobyt ve vězení, když s chlapama na cele (vrazi apod.) o víkendech brali LSD a kouřili DMT... Jinak to je velmi zajímavý text, zprostředkující názor zkušeného člověka na to, jak a k čemu, se dá DMT používat...
    JESTERDAY
    JESTERDAY --- ---
    MEA: Na sdílení se klidně domluvit můžem, ale záleží na tom čeho a komu ;-D
    MEA
    MEA --- ---
    XCHAOS: hale ale Chaosi, si to asi furt pleteš s Kambo nebo rosničkou nebo co já vim, ale tohle je pořádná ROPUŠNICEEEEEE :f :))))) BUFOOOO :D

    pošli fotku ;) a dojeď na ufo bufo taky
    MEA
    MEA --- ---
    JESTERDAY: prý již koupeno, ale m;6em se domluvit na sdílení :)
    MEA
    MEA --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MICHAL_R: v tom je prave ten rozdil mezi mnou a silencem :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam