• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"


    Diskuse o DMT - Dimethyltryptaminu a s ním úzce souvisejících jevech

    - teoretické poznatky
    - prameny (knihy, dokumenty)
    - praktické zkušenosti
    - souvislosti a návaznosti na další substance
    - spirituální pohledy
    - vědecké pohledy a poznatky
    - asociace
    - vlastní názory a zamyšlení- výtvarná tvorba
    - zážitky podobné stavu na DMT a s ním související
    - historie
    - ayahuaska

    Jde mi o ucelení informací o této látce a s ní úzce souvisejících jevů.
    DMT jako univerzální jazyk...


    http://www.rickstrassman.com/
    http://wiki.dmt-nexus.me/Main_Page
    https://www.dmt-nexus.me/forum/
    http://www.dmt.20m.com/

    http://www.erowid.org/chemicals/dmt/ - rozcestník

    bylinky
    http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rpsv.html

     

    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: no a nebo se na to da divat tak, ze je to opakovani toho, jak premyslime o autentictite a tvorbe samana (nebo v mistnim kontextu terapeuta). xkrat jsem slysel opakovat tu story, jak se nekdo stava samanem nebo terapeutem - je to "wounded healer", neco "mu nefunguje", a proto se stava takovouhle osobou. takze na zacatku je nejakej problem, a vsechno se vyklada od problemu. protoze kdyby nemel problem a byl by "normalni", tak by takovyhle veci "nemusel resit". ale oproti tomu muze bejt jinej vyklad, ze proste lidi, at uz v jakejchkoliv rolich, hledaj a nachazej svy zdroje na rozlicnejch zivotnich cestach a ruznejch mistech, a protoze nasli nejaky zdroje, ktery jim dovolujou delat neco pro jiny lidi, tak bychom jim taky mohli zatleskat :)

    a at uz jsme nebo nejsme spatny nebo nejak zraneny, musime taky resit "autenticitu", coz je jinej nazev pro teritorialitu. a teritorium se brani nejlepe tak, ze se sam certifikuju jako spravce onoho teritoria, a kdokoliv koho jsem certifikoval, anebo dokonce necertifikoval, je jenom odvarem te puvodni autority. ale spis nez o prospech klientu tu jde o teritorialni spory mezi samany (prip. jinymi autoritami/autenticitami, napr. lekari, statnimi slozkami, atd.).
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ještě z toho rozhovoru s Otto Plachtem - popisoval tam obvyklej pattern, jakým vznikají neo-šamani. Gringo odletí do amazonie, protože mu v jeho životě něco nesedí/nefunguje, tam se pár let prolévá ayou. Ta ho vtáhne do svého silového pole, vymaže mu jeho "západní" životní příběh. Zároveň ale většinou ten člověk není schopnej se naplno zařadit do toho jejich příběhu, protože tam holt úplně nepatří, není tam doma. Takže se ocitne v takovým vzduchoprázdnu, kdy přišel o všechno, co dřív znal, ztratilo to pro něj důležitost, ale nedostal za to dostatečnou náhradu. Vpodstatě jediný co zná je Ayahuasca, tak se jeho život začne odvíjet od tohoto jedinýho vztahu, co mu zbylo - tím začne jeho misionářství/spasitelskej komplex, začne se živit tím, že léčí ostatní. Jelikož je to ale z pohledu opravdových šamanů stále ještě rychlokvaška, tak kvalita a hloubka jeho služeb tomu odpovídá, věnuje se něčemu, na co nemá plnou kvalifikaci a dál tak šíří původní věc naředěneou/zakalenou/slabou....takže on byl k tomu způsobu velice skeptickej a kritickej a víceméně řekl, že ti lidi akorát dělají zmatek v sobě a následně ho šíří kolem
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: chapu. svet se nemeni undergroundovejma akcema, ale meni se i jima, ci v navaznosti na ne (jako napr. skrze doblinovy aktivity). podobne jako se politika a byznys neridi podle vedeckejch vyzkumu (drogy, klima, zemedelstvi, lekarstvi), ale nekdy i jima. takze vsechno je sporny, a to ze tu velky mnozstvi lidi nejak interaguje v tomhle prostoru vubec zaklada to, ze se to muze resit a muze bejt spor o to jak to zakotvit do nejakejch struktur, ktery si delaj narok na to, ze chtej zalezitosti mit pod kontrolou. kdyby tu nebyla ta undergroundova kultura, tak tu neni ani nic dalsiho. muzes do toho vstupovat tim, ze budes napr. neco psat, bud navenek tyhle kultury/komunity, anebo pro vnitrni komunikaci. a postupne se tyhle rozpory budou nejak transformovat v pro ruzny strany prijatelnej vysledek :) ... takze asi nejfunkcnejsi je utridit si myslenky a napsat napr. otevrenej dopis :) anebo neco podobnyho. pokud trefis dobrou linku, muzes se stat jednim z reprezantantu nejakyho silnyho nazoru nebo smeru a posunout tak vec o kterou ti jde :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ve zkratce - snaha tlačit tyhle věci na sílu do mainstreamu (což je přístup, kterej valí Rita s Octaviem) tu už byl s Learym a všichni odborníci z dané oblasti se shodnou na tom, jak moc to celé věci prospělo či uškodilo
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: no prostě se trochu obávám, aby se neopakovala historie jako s tím Learym v menším u nás - teď nastává situace, kdy se otevírají dveře pro oficiální výzkumy atd. Zároveň tu ale poletuje samozvanej šaman, kterej dává rozhovory na všechny strany a dělá z toho sexy pop dobrodružství ve stylu zážitkové adrenalinové turistiky a má z toho mega cash. A situace s Learym i mnoho dalšíma (např. aktuálně ten dokument o Oshovi je toho hezkým příkladem) ukazuje, že když kolem určitých věcí (drogy, volnej sex atd.) děláš až moc vítr, postavíš si na tom svůj egotrip a moc na sebe upozorňuješ, jsi neohroženej a drzej, tak dřív nebo později akce přivolá reakci. Represivní složky to začne srát a ukážou ti, že zase tak free to tu není, jak si myslíš (není problém na tuhle konkrétní aktivitu použít paragraf "šíření toxikomanie", díky kterýmu svýho času odsoudili i ty poláky, kteří dělali něco podobnýho - otevřeně prodávali RC chemky, který ještě nebyli seznamu). No a v druhé vlně se kvůli jednomu průseru, kterýho se chytí média, na tom může následně svézt i přiškrcení a represe těch nadějně rozjetých snah jít oficiální cestou.

    ad tvůj druhej odstavec odkazuju na to, co jsem psal v té diskuzi - co říkal Rick Dublin (séf MAPS) v jednom rozhovoru, že během jeho kariéry mu došlo, že svět se nemění hippie/punk undergroundovýma akcema (jako je například celá kauza kolem žáby), ale tím, že se lidé zapojí do systému a dlouhá léta se snaží pomoci malých krůčků něco posunout/změnit a implementovat do mainstreamu.....což třeba Rita očividně dělá a podílí se na tom (i když aktuální drb je, že jí z CZEPS vyhodili, nevím)

    fakt je ten, že v současné situaci je to divočina, narozdíl od jiných odvětví je to vysoce neregulovaný a nepřehledný prostředí, kde nemáš žádnou záruku v ničem, takže je to ideální prostředí pro různý vlky v rouše beránčím. Takže jsi odkázanej vpostatě na to, věřit nějakým známým a kámošům, že ten a ten šaman je dobrej, a je to u něj safe. Mě osobně to nevadí, protože jsem měl štěstí a našel někoho důvěryhodnýho. Ale spousta lidí takový štěstí mít nemusí e a pak máš takový bizarní kauzy jako ten polák, co operuje na uzemí ČR, bere si za jednu aya sesi 1000 euro a má dva weby - na jednom je vyfocenej v sanubabu hadrech stojící zamyšleně na skále hledíc od dáli a má tam jméno "white eagle" cosi - šaman, wizadr, blabla...a pak má druhej web, kde je vyfocenej s učesanýma vlasama a v obleku a nabízí korporátní healing firmám a bitcoin poradenství

    nebo když jsem googloval ibogu, tak po celé republice probíhá spoustu iboga ceremonií. Vzhledem k tomu, že u ibogy není ta šamanova práce tak zásadní a neoddělitelná od celýho procesu jako u ayi, tak tam platíš vlastně jen za nějakej dohled, kterej tě dovede na záchod (plus by mě zajímalo jak výsledná cena koresponduje s podaným množstvím koncentrátu TA či HCL). Na stránkách ti řeknou, že podstupovat to sám je vysoce nebezpečné, že potřebuješ ten jejich dohled. Což je trochu demagogie, protože co se týče opravdu průserových situací, tak u ibogy zemře cca jeden ze 400 lidí, protože má skrytou srdeční vadu neodhalitelnou dopředu vyšetřením. Tomu, aby ten člověk nezemřel se dá předejít jen tím, že bude po celou dobu napojenej na přístroje za přítomnosti doktora. Což předpokládám nějaká čakrabába u sebe na chatě mít nebude. Takže pak je uplně jedno, jestli zbytečně vyhodíš dvakrát víc prachů za nějakej rádobyoficiální dohled, nebo jestli ti bude sitterovat kámoš, protože v obou případech zemřeš.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: kdyz odhlidnu od financni stranky veci, chces teda, aby tenhle typ aktivity reguloval stat, ale aby to nezakazal, pricemz propagace a aktivity tohohle typu prispivaj spis k tomu, ze to znova jeste vic bude potirat? takhle nejak?

    ...

    pokud nejak takhle, tak tenhle typ sesi urcite nebude v regulovany verzi levnejsi, naopak. protoze bude potreba zaplatit ten byrokratickej aparat k tomu, ty lidi, kteri prochazi vycvikama, za ktery si jiny lidi budou uctovat penize. idealne jeste temhle sesim budou predchazet jine terapeuticke sezeni, stejne jako budou nasledovat po nich, a to cely bude dost mastny. stejne jako je to ted. ale vytvori se teda okolo toho nejaka instituce, a ta mnoho stoji, ale zaroven ten prostor nejak spravuje, takze vytvari jakesi to "bezpeci", strukturu. a tyhle struktury si pak budou narokovat nejakou formu "autenticity", zalozene na tom ci onom, a budou souperit s podvratnejma smerama, ktery si budou narokovat jinej typ autenticity :) at tak nebo onak, hdp psychedelicke ekonomiky velmi vzroste, a oficialni dealeri budou vydelavat legalne vetsi nebo mensi prachy, jako je s jistym rizikem vydelavaj ted ty neoficialni. tak to bude hezka hra, kterou si zahrajeme :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: já myslím, že dnešní doba potřebuje přesně takového nového Learyho, kterej to všechno pořádně rozmázne v médiích, z historie se ukázalo, jak moc je tenhle přístup funkční (nebýt ho, tak se výzkum nezastaví na desítky let a dnes už je možná psychedelická terapie braná jako běžná součást mainstreamu, takže na ní není třeba lákat skrze billboardy a senzační slogany)...ale jinak chápu že hovořit v duchovních kruzích o penězích se asi nesluší, je to příliš přízemní (případně jejich řešení připadne malicherný lidem, kteří pro ně nikdy nemuseli hnout prstem)

    a ad multimilionář - to není nadsazený, spočítej si několik tisíc účastníků (teď nevím jestli Octavio udává 2000 nebo 6000) krát 200 euro...a nemusíš nic danit :-)...vpodstatě oficiální dealerství

    btw. že se z toho stal primárně hlavně business (kterej celou tu věc degraduje a má například vliv i na to, že celková forma a průběh ceremonií se "pozápadňuje" pro turistické potřeby atd.) říkal i Otto Placht v nedávným rozhovoru, kde popisoval, že když začal jezdit do Amazonie, tak platil za jednu sesi 5 dolarů, a dnes je běžný, že si za ní lidi říkají 200 - 500 dolarů....a určitě to nepopisoval tak, že by příliv peněz měl na tamní šamany nějaký pozitivní vliv, spíš naopak
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: dik za dalsi epizodu serialu ink_flo&penize, vazim si toho, ze to sem davas, a to dokonce zdarma .) ... ale uz dost troleni, jdu na terapii, abych uz trolit nemusel. zabu pak pouze pro zabavu a jako sponzoring spiritualne-psychedelickych multimilionaru. :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    kdyby to někoho zajímalo víc, tak ta debata stále probíhá zde

    https://www.facebook.com/rita.kocarova/posts/10211965581641955
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ono se na tu záležitost s žábou dá dívat více optikama - například z jednoho úhlu pohledu je celé to haló kolem ní primárně výborným marketingovým tahem a reklamou, s (jasným či nezáměrným) cílem přinést více zisků a zákazníků dotyčnému obchodníkovi, který se díky tomuto businessu stal multimilionářem. Což nic nemění na tom, že to těm lidem může pomáhat. Prostě je to výborný podnikatelský plán, při kterém se dá přijít na velké peníze bez nutnosti být svázaný oficiálními regulacemi (nemusím mít žádné certifikáty, prokazovat čistotu a původ produktu, správnost léčebného postupu spojenou s jasným vymezením toho, pro jaké typy lidí je léčba nevhodná, vést účetnictví a následně platit daně atd. atd.). Někteří šamané a léčitelé jsou transparentní v otevřeně deklaraci toho, že peníze generované tímto způsobem používají na "bohulibé" záměry (například je invetstují do záchrany amazonského pralesa atd.), jiní jako Osho byli transparentní v opačném směru a otevřeně skrz peníze z "duchovního" businessu hromadili "světský" majetek (Rollls-Royce, šperky atd.). Kam patří Octavio Rettig těžko říct. Pro někoho může mít informace tohoto druhu důležitou výpovědní hodnotu, velkou část lidí to pravděpodobně nezajímá, nebo je to ani nenapadne.

    pokd by nešlo o business, tak proč si za to říkat tak velkou částku? :-)....při nižší ceně by určitě šlo žabí evangelium šířit mezi daleko více lidí, pro které vysoká cena může být překážkou, což je určitě škoda....šamani dělající aya ceremonie, které jsou pro ně osobně co se týče nutnosti pracovat s lidmi na ceremonii atd. daleko delší a náročnější než bufo, si říkají poloviční cenu, často se přesně ví, kam a na co ty peníze jdou....a to vše dělají bez potřeby celou záležitost vulgarizovat/McDonaldizovat, a dělat z ní lacinou senzaci skrze billboardy s reklamou na články v úpadkových šestákových new-age časopisech. To, že se z duchovna stává velkej business, který ve spoustě aspektů začíná velice smrdět (nedávné aféry s propojením šamanů a mafie v amazonii, psychické a sexuální zneužívání atd.) je očividný. Proto mi příjde určitá obezřetnost a střízlivý kritický rozum na místě, je to prevence vůči tomu, abych neskončil oškubanej o peníze/zneužitej/mrtvej u nějakýho fake bruja, protože takhle bohužel v tomhle neregulovaným divokým businessu končí čím dál tím více naivních a příliš důvěřivých lidí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JAXXE: prej neznámá... možna v čr, ale spousta informací už je k dispozici dlouho...

    https://www.amazon.com/...und-Research-Visionary-Medicine-5-Methoxy-Dimethyltryptamine/dp/1587902540
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    The ayahuasca king: the man who gives jungle 'medicine' to lost souls | World news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2017/mar/16/ayahuasca-peter-gorman-amazon-drugs
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    joo :))

    Z čeho nás vyléčí žába úsvitu? Jed ropuchy coloradské umožňuje mystické zážitky, "kvantový skok" do vesmíru, ale možná i pomoc drogově závislým | ego!
    https://ego.ihned.cz/...tu-vedci-zkoumaji-vyuziti-jedu-ropuchy-coloradske-skytajici-mysticke-zazitky
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    kouzlo nechtěného - egotrip se žábou :-)....předpokládám, že příští zastávka bude Blesk, případně rozhovor na Nově či TV Barrandov

    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    WBAC - The World's First Bufo Alvarius Conference 2018

    https://www.wbac.info

    July 27-29th 2018 - Mexico City

    The sacred medicine of the Bufo Alvarius toad is native to the Sonoran Desert of northern Mexico and the southern United States. But, like other entheogens before it, this treasure is also reaching out to embrace the world.

    The time has come to draw together the indigenous peoples, the practitioners, the scientists and anthroplogists, the global toad familia who have been touched by this most powerful of entheogens, and to recognize each other and the work we do.

    We are greater than the sum of our parts, and we believe that this, the first World Bufo Alvarius conference is an opportunity to witness our commonality and our diversity, to address the pressing issues of toad conservation, ethics, best practices, alternatives, science and spirituality. What’s more, it is also a much needed gathering to discuss the power and responsibility of this medicine, and ways to grow as a community.

    Join us for three days of lectures, group discussions, films–and a further two days of medicine work, to open the heart and empower the mind. A balanced mix of local and global speakers will be sharing their wisdom and practices of working with this medicine, and encouraging community engagement and growth.

    Our movie will be presented on Saturday July 28th followed by Q&A with the director Filip Zaruba and Dr. Octavio Rettig.

    All is One.

    Join us!

    https://www.facebook.com/events/2436585389900516/
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    ukolem tech doktoru je varovat a lecit pripadne nasledky. nemuzou radit, jak se krasne ozrat nebo zkourit zabim jedem
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    „Rituál s žábou Bufo alvarius je skok do tmy, neprozkoumaný a nebezpečný,“ říká odbornice na tripy | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...abou-bufo-alvarius-je-skok-do-tmy-neprozkoumany-a-nebezpecny-rika-7159337
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    UF0UN: není. ohledne kontraindikaci jsem natacel rozhovory s odborniky Kudrlem, Vancurou a Bemem, ale bohužel ta latka je tak neznama, ze zminili jen ty zakladni, které plati pro všechny psychedelika a holotropni dychani obecne: vysoky tlak, poruchy kardiovaskulárního systemu, nemocne srdce, predchozi hospitalizace nebo vysetreni na psychiatrii, hranicni porucha osobnosti, schizofrenie atd..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam