• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AMBIENTIUM: ibi se mi predstava, ze me vedomi do me vysilaji vysilacem mimozemstani. to by vysletlovalo, proc se nekteri jedinci chovaji jak loutky a ovce, ze staci vzit trochu fetu a verit, ze jejich vedomi neni jejich, ale nejakyho vysilace.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PALEONTOLOG: Dobrá, ale to vyjadřuje Tvoji víru. Není to argument. Mě to nevadí, věř si čemu chceš. Nebo Ty snad máš vědeckej důkaz, že vědomí pramení z mozku / z percepce? Ano mozek a nervová soustava jsou pro vědomí nezbytným prvkem, stejně jako je televizor nebytným prvkem televizního vysílání. A přitom televizní vysílání nepramení z televizoru.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMBIENTIUM: zadny antenky nejsou, jestli ma clovek nejakou percepci, tak prostrednictvim smyslu zcela neoddiskutovatelne. Pokud tedy nebudeme diskutovat o necem, co nezname, nevime jak by mohlo vypadat, nemame padny duvod si myslet, ze nam neco chybi k objevdni, ze jsme neco prehkidli v zakladni fyziologii, ze porebujem senzaci za kazdou cenu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMBIENTIUM: to uz jsem cetl, to uz zu bylo. Opakovani postu je co za druh argumentu?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PALEONTOLOG: V této souvislosti obvykle dávám jako příklad televizi, kde se jedná o podobný typ spojení. Kvalita příslušného vysílání, jeho zvuku a obrazu, kriticky závisí na fungování komponent, z nichž se televize skládá. Je tu tedy tato korelace, ale tím jistě není prokázáno, že program vzniká v té krabici. Ve skutečnosti bychom se smáli někomu, kdo by se snažil studovat její tranzistory až na molekulární úroveň a věřil, že tak najde důvod, proč se každý den v sedm hodin na obrazovce objeví Mickey Mouse. Všechno, co máme, jsou doklady korelací, vzájemných vztahů, ale nemáme žádný důkaz, že vědomí vzniká v mozku. Přesto byl proveden tento logický skok, který lze označit jako neformální logickou chybu. Jedno skutečně nevyplývá z druhého. Ze skutečnosti, že je tu tato korelace, nevyplývá skutečnost, že vědomí pochází z mozku. Existuje možnost, že mozek tu hraje důležitou roli, ale může se jednat o roli přenosovou, může vědomí spíše zprostředkovávat než vytvářet.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PALEONTOLOG: :-) ty čti líp :-) Smysly nejsou ty grofovy antény, protože vědomí je přítomno i bez nich. Přečti si Grofa pozorně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: staci smyslova deprivace. pak si zacne mozek vjemy vymyslet, jako by byl na drogach.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Ono neni potreba ani celej mozek, staci smiknout Varoluv most, nebo hypofizu. Staci kouknout na lidi s rozbitou hlavou, otresem mozku. Twl ten grof je fakt asi magor, ze si mysku, ze poskozenej mozek nesouvisi s poskozenym vedomim.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMBIENTIUM: ale no tak cti lip, smysly jsou ty tvoje anteny. Zkusme nekomu vyoperovat mozek, tam se smysly nenachazi, a podivejme se, kolik z togo vedomi cloveku zbude, hm?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PALEONTOLOG: ale no tak, vědomí nepramení přece ze smyslů. Když si odebereš smysly, stále budeš živej a vědomej...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMBIENTIUM: ale my jsme si ty anteny jednoznacne urcili, jsou to nase smysly. Nejsou dokonaly, viz opticky i akusticky iluze, a ani jejih nasledny zpracovani neni zdaleka bez chyby, ale dost na to, aby to umoznilo nam jako organismum prezit. Pochybuju, ue by byl evolucne vyhodnej znak schopnost haluconovat, oproti odhadu teploty, vzdalenosti, rychlosti, hmotnosti a nebo pevnosti a dalsich zasadnih fyzikalnich vlastnosti v okoli.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: //ti mravenci se toci tak dlouho, dokud proste neumrou uchozenim k smrti. mohl by to podle jazze byt dukaz, ze se mravenci muzou dohodnout na skupinovy sebevrazde.

    GeoVideo 0020 Army Ant Death Spiral 1080p
    https://www.youtube.com/watch?v=N0HoqjxfvJ4
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JAZZZ: snad mi timhle nechces dokladat, ze ke svymu zivotu mravenci nepotrebujou nervovou soustavu? Nebo nac presne reagujes v mym postu? Ja tomu moc konkretne nerozumim, ackoliv chapu kam miris.
    Jestli se bavime o vedomi, tak by me taky zajimalo, do jaky miry jsou mravenci na svoje pocinani schopni nahledu?
    No a mravenci, taky treba vcelstvo, nejsou decentralizovanej system, ale brutalne autoritarsky zrizeni, kde neexistuje samostatny ego. Kdyz se kuprikadu mravenci kralovna pri presunu zamota a zacne se tocit dokola, tak umre cely mraveniste, protoze jinej povel neprijde a sami otroci nic nepodniknou.
    Nerikam, ze nemuzou v nejaky mire chapat svet okoli, ale ne urcite bez nervovy soustavy a pak je otazka, v jaky mire jim funguke nejaka exekutiva a v jaky program zakodovan v genech.
    Na tyhle veci je dobra hra Activity, ale i kdyz clovdk jen posunkuje nebo mluvi, tak dava jasny signaly na ktery se da reagovat, to samy plai pri jamovani, kde maji muzikanti dany signaly, at vedome nebo nevedome.
    Furt nikde nevidim telepatii a vedomi bez nervu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEZBIS85: mezi nama receno, jsme na internetech, pravo na existenci maji i divny existence a na zbytek mas ignor. s premiovkou mas k dispozici dokonce i double ignor, coz je uzitecna vec pro dementy, ktery sou socky bez premiovky a jedou ty svy polovicni ignory.
    NEZBIS85
    NEZBIS85 --- ---
    STARSIGN: kup si premium...s tvým platem PHD jistě zvládneš...jsi agresivní, znevažuješ názorý ostatních, ponižuješ tu lidi, o kterých víš nic a tohle vše se rovná čemu? rozumu? toleranci?...spíš ne. Možná i budeš vzdělanej, ale tvoje podání informace stojí za nic, takže je ti to k ničemu...btw tvůj 8 let starý článek mi nikterak neodhalil tvůj skill a odbornost :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AMBIENTIUM: //miluju, kdyz se diskuter louci. nekteri taky pisou "davam si te do ignoru" ci "hezky den"... :D
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    VYHULENY_UFO: :-D achjo, ztracenej čas. Měj se.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AMBIENTIUM: abysme se vratili k tematu, jedine co je iluzi jsou zazitky na drogach. chemie.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    VYHULENY_UFO: no ne, počkej, to byl jen myšlenkovej experiment ukazující limity současný vědy. Pokud bychom nějak zjistili, že například prostor a čas jsou iluzí vědomí, co to udělá s vědou? S vědeckou metodou nic, ale všechno se sboří a bude se to muset stavět úplně odznova. Tohle jsem si nevymyslel, odkazuji např. na skvělou knihu Biocentrismus, kterou napsali molekulární biolog a astrofyzik s renomé ve vědecký komunitě...
    Biocentrismus | KNIHCENTRUM.cz
    https://www.knihcentrum.cz/biocentrismus
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    HUZWA: skus byt ty aspergerik a potom sa mozme bavit o socialnych interakciach
    bol by si rad na tom ako ja :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam