WYNDMYLL_238: souhlasím, ještě pořád jsme se nevyrovnali s tvrdou realitou fikce... připomnělo mi to jeden výzkum násilí na seniorech, jehož výsledky přednesla autorka vloni na doktorské konferenci na FHS... myslím, že se to týkalo některé skandinávské krajiny, že tento typ výzkum byl i tam relativně nový a že byl v relativně krátké době zaznamenán nárůst míry tohoto násilí... na moji otázku, jestli to nemůže být tím, že tento fenomén byl pojmenován, že se začalo veřejně mluvit o tom, že senioři zažívají je opravdu násilí, i když se tomu tak neříká (nikdo neváhá, jako takové označit násilí fyzické, ale to psychické se doposud často chápe jako "normální" jednání, než se nad tím člověk vlastně zamyslí nebo je mu to nastoleno jako reálná možnost), ještě jinak: jestli vlastně existuje násilí, o němž nevím, ačkoli jsem jeho obětí, odpověděla, že se nechce pouštět do filozofování :) a dál si myslela, že měřila skutečnou věc, ačkoli ta věc vznikla až tehdy, když se řeklo, že existuje
JEDI: kde má biologismus dojem, že mluví o nějaké povaze, jde pouze o tendenci k této povaze (po rodičech nedědíme jejich vlastnosti a podobu ale tendence k nim), navíc být tebou, tak si zkontroluji nejnovější pozice v interpretaci role DNA v procesu reprodukce... někde jsem četl, že DNA se přeceňuje na úkor RNA .)