• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILANárod, národní identita - podstata nebo konstrukt?
    BESH
    BESH --- ---
    WONDRA: He? Exkurze do 19. stoleti?
    WONDRA
    WONDRA --- ---
    Chápu to takto: Národ formuje jazyk, který určitým způsobem utváří způsob myšlení (což zkoumá psycholingvistika) , ale také přírodní prostředí a přírodní podmínky, kde příslušný národ žije. A ty utvářejí specifickou kulturu. Ta nás pak spojuje a utváří specifický celek. Příslušnost k tomuto celku je vyjadřována mírou uvědomění si soudružnosti a následně národní hrdostí, pomocí níž jedinec přispívá jak sobě tak ostatním k rozvoji a hájení společenského celku, ve kterém žije - příslušný národ.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    WYNDMYLL_238:
    Instituce mi připadají klíčové pro život. Vždy když se dívám v zimě z okna do zmrzlého parku, přemýšlím, jak bych tam obstál sám nahatý na vichru, kdybych neměl dobrodiní civilizace. Asi jsem někde četl, že prakticky hodnoty a znalosti nesou instituce - připadá mi to přesvědčivé.

    Pak už je jen krůček k tomu, že podle institucí se dívám i na národy. Nemám to zformulované, ale připadá mi to evidentní v mezinárodním srovnání. Jako jsou různé úrovně identity, tak jsou i různé úrovně institucí. Ty národní jsou celkem důležité. Při srovnání je jasně vidět různé odhodlání a schopnost jednotlivých národů o své instituce pečovat: často se ty národní instituce jmenují stejně, ale je za nimi v různých zemích odlišná věc. Vezmu prostý příklad, podle sebe: fotbalová liga se tak jmenuje u nás i v DE nebo UK nebo ESP anebo TUR atd. Jenže taková Premiere League je něco zcela jiného než Gambrinus liga: sofistikované obchodní metody - hlavně prodej zápasů přes placenou TV, logistika a zabezpečení stadionů, média a více či méně pokleslá kultura atd. Okřídleně řečeno: PL se neudělala do této podoby sama. Podobně lze pokračovat. Třeba denní tisk v podobě FAZ je jiné zvíře než Komsomolská pravda. Vyžaduje to shodu elity, že FAZ je jak se mají psát noviny a ochotu vysolit každý den sedm pětek (nebo kolik vlastně) za noviny. A to je všechno jen špás. Když jsem kupoval barák, spoléhal jsem na katastr a banku, že ví, co dělají. Když mi ležel starší syn na dětské JIPce, tak zase na veřejné zdravotnictví. Mám silný vztah ke všem těmto institucím. A jestli ho nepociťujeme pořád, tak to má to nejjednodušší vysvětlení, co se opakuje ve všech populárních psychologiích: pociťujeme hlavně ztrátu, až by katastr nemovitostí zkolaboval na rok, došlo by celé veřejnosti, jaká je to hodnota.

    To je moje myšlení o této věci. Hodnoty na prvním místě - instituce jako hodnoty v praxi.

    Nevím, jestli odpivídám, na co jste se ptal. Ale lákalo mě sem přispět.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    JARMIK: v zájmu hladkého průběhu diskuse přistupuju na tvou neortodoxní definici "instituce" jako "trvalé organizace" (jinak souhlasím, že sociologicky definované instituce jsou pro společnost klíčové).

    zajímá mě spíš, v jakém smyslu podle tebe jako národ "sdílíme nějakou skupinu institucí"? já třeba nejsem nijak emocionálně vázán na Spartu, Slávii, Škodovku, KČT ani katastr nemovitostí. jistěže se svým způsobem podílím na jejich fungování, ať už jako daňový poplatník nebo spotřebitel; ale neřekl bych, že tohle máš na mysli "sdílením", protože stejně tak se chtě nechtě podílím i na fungování nadnárodních subjektů. takže v čem přesně spočívá to "sdílení", resp. "síla" institucí a "uvědomělá péče" o ně? a jak to v praxi konkrétně vypadá?
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Zaujal mě název diskuse, jsem ve spol. vědách laik, ale rád o takových věcech mudruju. Pokud jsem mimo, tak sorry.

    Dle mého pro společnost jsou klíčové instituce. Myslím, že se neudělá chyba, když úvahu začnu od institucí. Takže národ mi připadá především definovaný tím, že sdílíme nějakou skupinu institucí: některé exkluzivně, některé adaptované odjinud apod. Právě větší nebo menší setrvalost a síla institucí a uvědomělá péče o ně se promítá i v tom, jestli se daný národ lépe nebo hůře definuje.

    Rovnou předesílám, že významné vidím všechny instituce (trvalé organizace), nejen ústavní instituce. Tj. počítám tam i katastr nemovitostí, AC Spartu a SK Slavii, Škodu Auto, Klub českých turistů atd.
    JONAS
    JONAS --- ---
    GHOSTDOGG: jo, už jsem na to taky narazil, nicmene, kdyby nekdo mel jeste tipy na literaturu s pribuznym tematem (primarni zamereni je nacionalismus v oficialni ceskoslovensky kulture/hudbe padesatych let, takze cokoliv, co má s tim aspoň něco společnýho se bude hodit.), tak sem s tim
    JONAS
    JONAS --- ---
    nemate nekdo nahodou Bohlmana, The Music of European Nationalism: Cultural Identity and Modern History?
    nebo jakoukoliv pribuznou publikaci:), dik
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    sice na poslední chvíli, ale zato k tématu:

    23. - 24. září - mezinárodní konference FHS UK a ÚSD AV ČR: "PAMĚŤ − HISTORICKÉ VĚDOMÍ − MARGINALIZACE − IDENTITA"

    http://fhs.cuni.cz/FHS-1-version1-programceskydef__konecna_verze.pdf

    Stane se - iForum
    http://iforum.cuni.cz/IFORUM-14340.html?event=2826
    ZAKELINA
    ZAKELINA --- ---
    Zdravím účastníkov tejto diskusie,
    v mojej bakalárskej práci sa zaoberám pojmom sebeidentita v súvislosti s formovaním prvých kresťanov ako spoločnosti a filozofického systému. Poradí mi niekto knihu, ktorá sa zaoberá týmto tématom? (výklad pojmu sebeidentita/identita). Díky
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    aaa jsme u gramatiky, diky ze jsi alespon touto formou uznala, ze na to nemas co rict :) jestli jeste nemas neco proti absenci diakritiky, preju hezky zbytek dne :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXMANUS: to s tou hrubkou je velmi rafinovaný sarkasmus?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    ZUZKAOU: ja na to hulim, svoje medikamenty mam pod kontrolou, nepotrebuju tvoje rady a zkusenosti (kterych mas evidentne dost) z oboru farmacie. a nazor na to nemam, je to muj tip, evidentne nechapes psanej text, chlapy kvuli tomu chodi na hodiny materstiny, zensky predpokladam taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXMANUS: to je báječné, jak rychle máš názor na něco, co si nečetl. Ale koukám že dneska si v náladě- ženským na to pomáhá brufen a když to nestačí, tak valetol.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    ZUZKAOU: dalsi vodvar moderniho sebemrskactvi? budu hadat, pojem rekatolizace je vymysl profesora nejedlyho, obraceni na tu spravnou viru probihalo za pomoci knih a prednasek. stejne tihle kaspari narazi az dojde na dejiny, ktery si jeste zijici pamatujou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohel vypadá jako hodně zajímavá kniha, navíc autor je američan, takže nezapojen do tradičních středoevproských schémat.

    Howard Louthan: Obracení Čech na víru aneb Rekatolizace po dobrém a po zlém | Rybka Publishers
    http://www.rybkapub.cz/...Howard-Louthan-Obraceni-Cech-na-viru-aneb-Rekatolizace-po-dobrem-a-po-zlem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A vida - Rakovo Bývali Čechové ve scanu (byť strašlivém)

    http://www.ksa.zcu.cz/podklady/ktse/18%20Rak%20-%20B%C3%BDvali%20%C4%8Cechov%C3%A9.pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Češi proškrtali dějiny, tak mají potíže s vlastenectvím - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=779001
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam