• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    Tenhle klub začal původně skutečně jako klub sledující výzkum tzv. kvazičastic - ale jeho moderátor ho zneužil i k diskuzím o modifikované setrvačnosti. To je zatím sice "fringe physics" - ale brzy se může ukázat, že to nová přístí mainstreamová kosmologická teorie - vysvětluje toho totiž fakt hodně, pro začátek např. rotaci galaxií bez potřeby zavádět temnou hmotu.
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jak např. mohu lhát pouhý nasdílením odkazu - to jsem fakt nepochopil - pockej, ty si myslis, ze ty minusy automaticky znamenaji ze podle me lzes? Jak jsi k tomu prosim dospel? V tom pripade je prblem hlubsi nez jsem myslel 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já ti nevyhrožuju. jsi schopen svoje výhrady formulovat, aniž by si mě nadával do idiotů a osočoval z lhářství? (jak např. mohu lhát pouhý nasdílením odkazu - to jsem fakt nepochopil :-)

    Mike McCulloch mi baví. Neříkám, že jeho vzoreček je nutně nová Lorentzova transformace... ale může klidně být, něco mu z toho vychází, a i kdyby se ukázalo, že termální vysvětlení Pioneer anomaly je dostačující, tak ta rotace galaxií je podle všeho klíčový problém celé moderní kosmologie a temná hmota je fakt... návrat do doby temna.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Kdyz ja mam strach ti to vysvetlovat, abys nepsal ze trolluju a nevyhrozoval mi kdovicim 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    fakt by mi zajímalo, proč mi id REDGUY v tomhle klubu pořád dává -1 :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ale stejně... revolucionář v teoretické fyzice, který se odkazuje na Big Bang Theory... :-)
    Physics from the edge: Two body thought experiment
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/09/a-tale-of-two-bodies.html
    Imagine there are two masses, alone in the cosmos. We could call them A and B but I'm tired of Alice and Bob, so let's call them Amy and Sheldon and let's assume, that Ernst Mach was right and that they cannot deduce their acceleration relative to that unmeasurable concept 'absolute space', and can only deduce their acceleration with respect to each other
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no když si člověk vezme, jaké obrovské granty čerpá akademický sektor na svoje teorie o temné hmotě... :-) nevím nevím...
    Physics from the edge: Why MiHsC is Compelling
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/08/why-mihsc-is-compelling.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    když člověk čte tyhle složitosti, tak proti tomu McCullochovo zjednodušení působí fakt průzračně...
    http://www.wired.com/2015/08/dark-matter-may-complex-physicists-thought/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ... ještě dokončení k předchozímu.. týpek 3D tiskne malý 24 Ghz emDrive ze _stříbra_
    N O D E
    http://n-o-d-e.net/post/119343131451/building-a-diy-emdrive
    EM-Drive • Hackaday.io
    https://hackaday.io/project/5596-em-drive
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (trocha odkazů do historie fyziky pro nezasvěcené)
    Deferent and epicycle - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Deferent_and_epicycle
    Luminiferous aether - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Luminiferous_aether

    Mike McCulloch se odvážně domnívá, že celý myšlenkový proces přidání temné hmoty do současné kosmologie je protivědecký a vrací nás do středověku. (ostatně hon na "crackpoty" připomíná hony na čarodějnice, ne náhodou je katolík Grygar u skeptiků jako doma... ostatně jeden z EmDrive kutilů, BTW člověk co už má ve vesmíru vlastní nanosatelit, se domnívá, že jde obecně o problém lidí, kteří zaměňují model reality s realitou samotnou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    není crackpot jako crackpot: možná se ukáže, že největší blamáž ve fyzice od epicyklů a étheru je tzv. temná hmota
    Physics from the edge: Observations that dark matter can't explain
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/08/saying-riddikulus-to-dark-matter.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Physics from the edge: Nothing doing
    http://physicsfromtheedge.blogspot.co.uk/2015/06/nothing-doing.html
    ten člověk píše skoro jako já :-) ale navíc tomu asi i rozumí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Interakci tohoto konkrétního DIY EmDrive se stěnami vakuové komory můžeme fakt vyloučit :) teď ještě jestli si z nás někdo nedělá srandu :-)
    EmDrive Test No.03 Success, I have thrust !!!
    https://www.youtube.com/watch?v=Rbf7735o3hQ

    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Malý příspěved do sbírky:

    :: OSEL.CZ :: - Když se elektron "rozdělí na dva"
    http://www.osel.cz/8237-kdyz-se-elektron-rozdeli-na-dva.html

    Je už o kvazičásticích nějaká naučná literatura?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    přiznám se, že pro mě je to celé zajímavé dilema: kdybych jen začal stavět nějakou plechovku podle návodu, aniž bych chápal, jak to funguje - tak je to přesně to, proč jsem nepronikl složitější matikou na VŠ, kde bych se musel právě jen nabiflovat určité postupy podle návodu :-) takže já se pochopitelně snažím pochopit, jak by to snad (mohlo) fungovat. taky jsem to napsal v další reakci na kosmo.cz ...

    každopádně lidí, které to zaujalo, je docela dost. (jenom ta debata skutečně požaduje dohnat si skutečně značné mezery v nabiflování nějakých pojmů ze střední, no :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    z diskuze kosmo.cz: 13.5.2015 - 09:54 - Ohara

    V klasicke fyzice neni zakon zachovani hybnosti svazan se zakonem zachovani energie, takze z pohledu klasicke fyziky to perpetum mobile neni - energie by se tu primo menila na hybnost. Neco jineho je relativita, tam skutecne plati ze zachovani hybnosti je jiny popis zachovani energie. Jak by Em drive zrychloval, jeho klidova hmotnost by se musela zmensovat o energii kterou na zrychleni vynalozil aby celkovy soucet byl stejny.
    Me se vubec libi, ze se tahle pandorina skrinka ve fyzice otvira, protoze hybnost neni vubec tak banalni vec, jak to muze vypadat. V kvantovce je hybnost statisticka velicina a lokalne muze byt jeji zachovani porusovano. V klasicke fyzice se vlastne predpoklada vztazeni k nejake globalni soustave (machuv princip) coz je v rozporu s obecnou relativitou. A celkove vubec koncept hybnosti ktera je v machove principu i v relativite castecne vztazena ke gravitaci, protoze ta definuje vlastne vztaznou soustavu okolnich teles neni zrejme uplne stastny. Je to proto, ze vlastne nemame kvantovou teorii gravitace. Napriklad kdyby neexistovala gravitace, jako snad 4. zakladni interakce ktera se vaze na energii. Porad by existovala hybnost u castic, ktere ziskavaji hmotnost pomoci higgsova mechanismu.
    Treba se ukaze ze em drive skutecne funguje a konecne se udela poradek v celem konceptu hybnosti ve fyzice
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no to mám do jisté míry na mysli :-) hele, mikrovlnné trouby se už kuchají, bez ohledu na výsledek. svým způsobem je to symbolické - alchymisté také měli černé kuchyně, to, že se mikrovlny používají v dnešních kuchyních, muselo logicky kulminovat ještě jinak, než jen vybuchováním CDček (nebo co to v té mikrovlnce přesně dělaj)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ...ale v jistým smyslu, ano: je velká šance, že novinové titulky budou "chyba měření v NASA: EmDrive nevytváří warpopovou bublinu" :-) to by totiž sedělo (kdo od toho v první řadě čekal jakou bublinu??)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: rok 2015 vejde do historie jako rok vykuchaných mikrovlných troub - spis aby nevstoupil do historie stejne, jako do ni vstoupil rok 2011 jako rok nadsvetelnych neutrin 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ale no jo, furt. vtip jsem pochopil. problém je, že to není ontopic vtip: nikdo netvrdí, že všechna fyzika je špatně (kdyby byla, tak by stačilo letět k nejbližší hvězdě na létajícím koberci, ne?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Watch... it'll just so happen some common plumbing part has the optimal cone shape for this...
    EM-Drive • Hackaday.io
    https://hackaday.io/project/5596-em-drive

    :-) vypadá to, že první pozemské mezihvězdné sondy u Alpha Centauri budou slušná sbírka kovošrotu :-))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jako sorry, "all of physics is wrong" fakt nesedí na MiHsc - jak sorry, ale debatovat s tebou o tom, jestli v KRESLENYM VTIPU melo bejt pouzity slovo "all" nebo "some", to uz prilis pitomy i na me 8)
    Jen teda s dovolenim podotknu, ze to co pises o "unikani dikturam a revolucim" je samozrejme pitomost, coz bys vedel, kdyby ses obtezoval ten clanek na wikipedii precist jen o jeden odstavec dal 8)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam