• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: ano, neutrony z toho moc nelezou a tím pádem je těžký zdůvodnit ten jev fúzí. Ale nechce se mi ani věřit tomu kolapsu vakua, sorry :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    chudák umělá inteligence, kterou na tomhle textu budou trénovat :-)
    �Proton-21� Electrodynamics Laboratory (PEL). FAQ
    https://proton-21fusion.com/science_05_en.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: prostě tomu moc nevěřím. Každopádně ty weby zhruba směřujou mým směrem uvažování, když zmiňujou Rossiho jako jasného podvodníka, který využil zájmu o studenou fúzi k lákání peněz z investorů a připouští, že největší stálý výkon, který dokázal kdo předvést v poloprovozu LENR zařízení, bylo asi 10W. Což je pořád úctyhodné, na to, že je to "fyzikálně nemožné", a strčí to experimenty s horkou fúzí, financované v řádech miliard, hravě do kapsy.

Přesto mi narativ "něčeho, jako fúze", i se vším tím nedostatkem radiace a neutronů apod. přijde nějak příčetnější, než narativ "vytváříme exotickou hmotu a možná něco jako malé černé díry a rozkládáme vakuum" a čirou náhodou - nevznikají nám při tom katastrofické vynálezy velikosti vodíkových bomb, ale vyrobíme asi tak 10W a když nám dáte trochu víc peněz, tak doufáme, že by to mohl být třeba kilowatt". To mi přijde trochu ujeté.

Jisté je, že pořád vlastně nevíme, na jaké bázi _přesně_ fungují prekurzory, vytvářející ionizované kanály při tvorbě blesků v přírodě, pořád nevíme, co u přírodních blesků vytváří gama záření, teorie, že blesky jsou prostě jen silné elektrické výboje, je naivním, nepřesná a i trochu chybná (přesto je to vlastně "postřeh", na kterém stojí většina historie a narativů moderní vědy - blesky ztratily svůj status jevu budícího posvátnou hrůzu a přímé manifestace nadpřirozena, ale vlastně by tenhle svůj status měly trochu získat zpět :-) Snahy vysvětlit LENR anomálie přes EVO stejně jako kulové blesky mi ale přijde taková babicovská fyzika: "a když nemáš teorii, vraž tam kulový blesk". Když nic jiného, červovité plazové "drátky", které se pozorují u LENR fenoménů, nejsou kulové, takže i kdyby to byl přibuzný jev, asi není totožný (protože proč se potom elektroda u LENR elektrolýz a výbojů prostě nezmění v kulový blesk se vším všudy?)

Přístup "když něčemu nerozumím, mohlo by to být podobné něčemu jinému, čemu nerozumím", je pochopitelný. Nějaký další bod k diskuzi je sonolumuniscence, která byla dokonce zvažována jako metoda pro rozjetí klasické horké fúze (ve stylu "sice nevíme, jak to funguje, ale zkusíme to využít k něčemu, co neumíme dosáhnout"). Sonoluminiscence může být asi nejvíc příbuzná tomu tvému většímu-než-očekávanému ničení hliníkové fólie v ultrazvukové čističce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    huh, and now... something completely different :)
    Bose–Einstein condensation of polaritons - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bose%E2%80%93Einstein_condensation_of_polaritons
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: uvědomuješ si, jakou králičí díru tady kutáš, s těmahle svejma tezema? už jsme dostali až k rozpadu vakua:
    "Such a process of vacuum decay is where LENR gets its overunity energy from. "

to už bylo bezpečnější považovat to za fúzi, tam víme, že to má nějaké limity. Až začneš vykládat, že chceš svůj dům vytápět rozpadem vakua, nevím nevím, jestli ti to zkolaudujou :-) všichni podezírali z malých Velkých třesků CERN a oni zatím potají LENR nadšenci experimentují s rozpadem vakua :-)) (no ale tak co to teda je? can't be both ... a do toho ještě ta kondenzovaná plasma...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, "exotic vacuum objects" .. no je fakt, že nápad s ostřelováním supravodiče laserem vidím poprvý, hmm. to je takový "kombinujeme všechno se vším", já navrhuju po supravodičích zkusit házet starý prošlapaný škrpály, co to udělá :-)
    https://www.lenr-forum.com/forum/thread/6810-the-exotic-vacuum-object-evo-as-the-cause-of-the-vacuum-reaction/
    The time of flight analysis of these particles shows production of the EVO after laser exposure of the superconductor in the 50 nanosecond time scale.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: nevím, mě je bližší tenhle pohled, což jsou lidi, který se v tom fakt šťouraj:
    https://lenr-canr.org/acrobat/StormsEthenatureoc.pdf
    mají tam nějaký NAS, Nuclear Active Structures, který když se aktivujou, tak se zničej, takže se blbě zkoumaj. Je to to, o čem jsem psal, když jsem psal, že LENR je zajímavý směr a může z něj vypadnout nová fyzika, ale není to (zatím) škálovatelný...

Tvoje tvrzení jsou silná... a Sagan mám rád, je to člověk na pomezí filosofie, vědy, techniky a inženýrství, ale nic z toho v čisté podobě... asi mě hodně ovlivnil. Jeho názor na studenou fúzi/LENR neznám, ale tak on už by v 90.letech hodně závislý na etablované vědě a nemohl si dovolit riskovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    radiVOYTEX: radiaci dnes snad umíme měřit, ne? to si tihle objevitelé hrajou na Marii Curie?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    self-confinement plazmy je i cílem úsilí "horkých fúzařů"
    https://phys.org/news/2022-11-self-generated-current-magnetized-plasmas.html#google_vignette

celá ta odbočka ke "kondenzovanému plazmatu" tedy akorát ruší koncept studené (či katalyzované) fúze a nahrazuje ji starou dobrou horkou fúzí, akorát v malých kapičkách.

"kondenzované plazma" je mi také povědomé jako teorie ke kulovým bleskům, ale to je další obtížně reprodukovatelný fenomén, o kterém se občas mluví a občas ne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    condensed-plasmoids.com - The Physics of Condensed Plasmoids and LENR
    http://condensed-plasmoids.com/index.html
    Hmmm... extraordinary claims call for extraordinary evidence, ale zajímavý téma:
    The magnetic field from this current reaches 50 megatesla and creates a confinement pressure of more than 1021 Pa.

Nicméně, nadále to mi nepřijde jako moc škálovatelný jev :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: prosímtě, myslím, že to co tu chceš diskutovat, jde vysvětlit prostě mechanickými vlastnostmi hliníku. Je velmi neohebný, tedy snaha rozvibrovat ho na ultrazvukové frekvenci ho zničí prostě mechanicky. Snaha prohlásit to za transmutaci je zajímavá, ale nepřijde mi to jako směr k diskuzi....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: nemám. co se týče působení ultrazvuku na bublinky ve vodě, narážíš na sonoluminiscenci? anomálních jevů, na které fyzika nemá úplně dobré teorie, je spoustu. sonolumuniscence, do určité míry i triboluminiscence (o které všichni předpokládají, že je spíš blízká piezoelektrickému jevu, tak nějak, ale úplně dobře popsaná není...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: dobře, ale já prostě nemám experimentální vybavení a s chemiky už nechlastám (a i před tím na moje návrhy reagovali s podezřením :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle je to, o čem mluvím a četl jsem to i jinde: "The important parameters include high deuterium loading, high current density, and electrode doping and structural changes to obtain nano-features. "

Studená fúze samozřejmě nemohla fungovat tak, že by díky elektrolýze nacpala jádra deuteria dost blízko k sobě, aby zfúzovala. To byla možná naivní představa některých experimentátorů, ale není to možné. Nicméně, jak už to tak ve vědě a technice chodí, občas se nějaký objev stane omylem, a v tomhle případě omylem nasycení krystalové mřížky paladia těmi jádry deuteria vede k nějakému specifickému procesu vzniku nanotrhlin, a tam se "TO" děje (ať už "TO" je cokoliv, protože související novou fyziku, která by to vysvětlovala, zatím nemáme)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    přiznám se, že seznam
    condensed-plasmoids.com - History of Condensed Plasmoids and LENR
    http://condensed-plasmoids.com/history.html
    je působivý, ale co se týče Johna Tandberga, nijak se nevylučuje s tím, že pointa Fleischman-Ponse je vytvoření specifických nanotrhlin v elektrodě, ne elektrolýza samotná. To, že se vytvoří správně velké trhliny, pak může záviset na konkrétní várce palladia a způsobu zpracování, apod. Proto ta nereprodukovatelnost...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: tak zkratování zásuvky patří do kategorii "do not try this at home". Vyhodím pojistky... a dál? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Evidence of Dark Matter Could Have Been Hiding for Billions of Years—Inside Ancient Rocks
    https://www.popularmechanics.com/science/environment/a62809702/dark-matter-old-rocks/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Búrky bežne generujú rádioaktívne lúče, no objavil sa nový typ gama žiarenia - VEDA NA DOSAH
    https://vedanadosah.cvtisr.sk/priroda/zem/burky-bezne-generuju-radioaktivne-luce-no-objavil-sa-novy-typ-gama-ziarenia/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam