MIDORI: muži nevadí jezdit v noci, já jezdím zásadně přes den. Jsem skřivan, takže pro mě je snesitelnější vyrazit brzy ráno (šest už je pozdě, klidně ve 4, děti ještě usnou a spí třeba do 7 nebo 8). V zásadě si myslím, že byste se měli rozhodnout podle toho, co bezpečně zvládnete vy, a ne co je nejlepší pro dítě a dítěti pak vaši volbu co nejvíc ulehčit.
Jestli tvoje dítě vydrží u pohádek, doporučuju na dlouhou cestu přes den tablet/DVD přehrávač na sedadlo před ním a pak dávkované zásoby mlsů/hraček, které běžně nemívá (měla jsem v zásobě např. různá pitíčka, ovocné tyčinky z DM, pak dle místních rad na večerní cestu svítící tyčinky a baterky a blikačky, ale to se neosvědčilo, protože svítící tyčinku se mladší pokoušel sežrat a z baterek a blikaček byl běsný muž při řízení). U nás byl u mladšího loni kritický dudlík - když jsme jeli do Chorvatska přes noc, dudlík mu při usínání pokaždé vypadl, pak se probudil a řval, že ho nemá. Všech asi deset dudlíků jsem mu takhle postupně nastrkala do pusy, poslední jsem přivázala na provázek (to ho rozvzteklilo nejvíc) a pak jsem se asi hodinu, dvě hodiny na střídačku plazila pod zadními sedadly a hledala poztrácené dudlíky, dokud konečně nezabral pořádně. Na cestu zpátky jsem nakoupila dudlíků 15, ale tím, jak jsme jeli přes den, byl kupodivu klid, hledal a ukládal si je sám...