• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    Cestujete s vasimi ratolestmi? Mate tipy na pekna mista pro deti v Cechach ci jinem kraji? Cestujete autem, vlakem, na kole, letadlem ci pesky? Vite o peknem, levnem ubytovani zamerenem pro deti? ...SUP SEM S VASIMI ZKUSENOSTMI. CESTOVAT SE DA V JAKEMKOLI ROCNIM OBDOBI.
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    QUAACA: Fakt že jo! Tak jedině požádat na nějakém jiném úřadě, kde to mají aspoň v jedné budově.:-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    EDERA: na Praze 10 se pasy zařizujou na jiném pracovišti než OP...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MEDVED007: Nám právě řekli :-) Dvojčata měly první pas dost brzy (asi v 6 týdnech, kdy vlastně měly teprve plánovaný termín porodu). Jednoho z nich jsme na focení nemohli ani vzbudit, musela jsem ho štípat do brady, aby vůbec pootevřel oči. No, a v jejich 3 letech nám paní na letišti důrazně doporučila výměnu pasů kvůli fotkám.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KATIA: http://www.dpp.cz/jizdne-na-uzemi-prahy/
    Tabulka nahoře je poněkud matoucí, ale když sjedeš dolů, tak tam najdeš citované.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KATIA: Zvláštní ceny jízdného 0 Kč na území Prahy (pásma P, 0, B)

    Děti od 6 do 15 let pozn. (povinnost prokázat se platným „Dokladem o nároku na zvláštní ceny jízdného pro dítě od 6 do 15 let“ nahraným na čipovou kartu nebo papírovým „Průkazem dítě 6–15 let“); dětem od 6 do 10 let pozn. postačuje osobní průkazka ověřená jejím vydavatelem (právnickou osobou) se jménem, příjmením, datem narození a fotografií; osoby od 65 let do 70 let pozn. (povinnost prokázat se platným „Dokladem o nároku na zvláštní ceny jízdného pro seniora od 65 do 70 let“ nahraným na čipovou kartu nebo papírovým „Průkazem senior 65–70 let“); Cena elektronického „Dokladu o nároku na zvláštní ceny jízdného“ je 120 Kč, cena papírového dokladu je 20 Kč.

    Senioři starší 70 let pozn. (ve vlacích PID povinnost prokázat se „Dokladem o nároku na zvláštní ceny jízdného pro seniora od 70 let“ nahraným na čipovou kartu nebo papírovým „Průkazem senior 70+“), cena dokladu je 20 Kč.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: do pražské MHD mají děti takovou tu malou kartičku, už roky roky, stála 20Kč a nemusí mít ani občanku ani pas....ale teda co děti do tří let, tak to nevím
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: MHD za půl ne? zdarma 6-10??
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEDVED007: občanku narozdíl od pasu dospělý (a později i dítě) u sebe může nosit stále, takže to řeší rozhodnutí na poslední chvíli.
    Plus třeba teď v Praze doprovod dítěte do 3 let cestuje zdarma, pokud má dítě průkaz totožnosti - pas bych s sebou netahala, občanku ano.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: To samozřejmě není pravda - musí být splněny obě podmínky kumulativně. Platnost i to, že nedošlo k podstatné změně podoby. A je fakt rozdíl dítě třeba sedmileté, co jsou mu na fotce tři (a je tudíž k poznání), a čtyřleťák, co má v pase fotku z doby, kdy byl batole.

    Vzhledem k tomu, že OP i cestovní pasy se zařizujou na jednom místě (max u dvou okýnek, ale úřednice si vás přehoděj, nemusíte čekat celou frontu dvakrát), tak mi nějak nedává smysl nezažádat rovnou o obojí. Pas je univerzální, ale ta občanka je zase taková malá skladná, take se vejde do peněženky a hodí se k výletům, které Tě prostě najednou napadnou (jakože třeba z Harrachova do polské Jelení Hory). A to už teda ani nemluvím o tom, že občanka v Praze výborně slouží pro dítě 6-10 let v MHD k prokázání toho, že má nárok na přepravu zdarma.
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Paradoxně, jak je ta Zenklova rozkopaná, tak to řadu lidí od návštěvy úřadu odradí, takže to tam jde docela rychle.:-) Taky jsme tam nedávno byli. A je to sice složitější se tam dostat, ale výletem na půl dne bych to přece jen nenazývala.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LORAIN: asi máš pravdu......fakt ale je, že naše děti měly pas od nějakých tři do osmi let a byly si podobné no tak jako ehm ehm, lítali jsme hodně, ale nikdo nikdy neřekl půl slova...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MEDVED007: No, já mám právě za to, že pokud si člověk (i dítě) není na fotce podobný, je povinen pas vyměnit...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    QUAACA: jestli cestujete, tak bych rovnou nechala udělat pas, ten má jasně danou platnost a koukat divně může kdo chce jak chce, ale pokud je platný, tak není co řešit.

    institut občanky pro malé dítě jsem nějak nepochopila....pas je daleko univerzálnější a dá se použít všude tam , kde občanka + jakékoliv zahraničí
    GREVE
    GREVE --- ---
    QUAACA: Na Praze 10 nám teď udělali pas pro dítě za asi 9 dní. A bez front.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MONI: mohlas požádat i kdekoli jinde, nemusíš na "svém" úřadu. jen to na tom "nesvém" může o den dva dýl trvat.
    MONI
    MONI --- ---
    QUAACA: My máme vydání nové občanky teď úspěšně za sebou, hotová byla za 7 dní, pokaždé jsme čekali zhruba 20 minut, objednaní přes internet šli hned. (Jen ta uzavřená Zenklovka je peklo a návštěva úřadu Prahy 8 je výlet na půl dne :-(
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    QUAACA: většinou se to objednává na netu
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    IKARIE: to jsem netušila že jde. dík, zavolám tam!
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    QUAACA: doporucuju si objednat termin, touto dobou tam bude dost narvano.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    KATIA: +
    VENIKA: +
    EDERA: díky dámy, obávala jsem se, že se tomu úřadu nevyhnu :) ale lepší, než mít pak někde problémy...
    EDERA
    EDERA --- ---
    QUAACA: Jestli máš už z loňska zkušenost, že se na synův doklad "koukali dost divně", tak bych to brala jako jasnou odpověď na otázku, zda se podoba dítěte změnila natolik, že je třeba doklad nový. Za ten další rok se to určitě nezlepšilo. Jestli máš čas, tak jim nech udělat pro jistotu nové.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam