IKA: Máme příbuzenstvo na hranicích s Ukrajinou, z Prahy min.12 hodin jízdy, a v létě jsem řešila zda let + půjčit auto nebo autovlak a jako menší voser/finančně mi vyšel autovlak, ale dítě už mělo přes 2 roky, takže nám cena letenek stoupla.
Na co se připravit: Nakládka - s autem najíždíš sama, já třeba najížděla až na horní rampu a je dobrý si být dopředu jistá, že seš s tím ok, můj muž tam třeba najet odmítnul :), dítě ti někdo další musí pohlídat ( u nakládky jsou relativně ok čekárny), čekáš než tě naloží a pak než vlak vyjede, v létě ČD nezapnuly klimu než vlak vyjel a málem jsem chcípla. Je potřeba vědět, kde se vypíná alarm u auta. S ročním dítětem bych spaní řešila společně na spodní posteli, nebo dítě se síťkou na spodní posteli samostatně, kočár netřeba. Do kupé si vzít minimum věcí, není tam moc místa, vzala bych jen věci na spaní, hygienu a jídlo/pití. Vyjedete v noci a ráno jste na místě, vlak drncá, za mě spaní ok. Maximální počet osob do třílůžkovýho kupé je podle mě 2 dospělí + 1 dítě, v jiným počtu bych si radši přikoupila další kupé.
Nejsem si jistá, jestli autovlak nemá i Regiojet, zcela jistě by to cestování bylo na jiný úrovni. Za mě je autovlak s dítětem snesitelná možnost.