• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Vím že zima je daleko, ale přesto - tip na nějaké osvědčené místo v Čechách, kde by byl dětský kurz a zároveň vyžití pro ne-lyzare? Moje představa je fouknout starší do skolicky a odpoledne vyzvednout, zatímco nějak zabavíme nelyzujiciho mrnouse. Gugl toho haze mrak, tak jestli máte nějakou pozitivní zkušenost, sem s ní. Díky
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    MARASAN: jo jasne, taky jsme pokazde pojisteni, ale vim, ze treba v rakousku kamaradka na miste nic neplatila.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    COQUINE: tohle mi prijde naprosto samozrejmy. Spolihat na EU pojisteni je IMO jednoduse naivni, pojistuju se na kazdou cestu mimo CZ.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    kreta star beach village hotel
    lonska aktualizace zde [COQUINE @ Cestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli]
    puvodni recenze zde [COQUINE @ Cestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli]

letos jsme byli v cervenci ve druhem tydnu, lidi bylo o poznani vice, ale porad se to dalo. nejvic lidi bylo narvanych v adult zone, to me trochu prekvapilo, ale tam jsme se s detmi nedostali no :)

spis sem odlozim zkusenost s cretan medicare hersonissos: u bazenu je zdravotnicka sluzba, nejde o doktora, ale sestru, ktera pracuje pro cretan medicare hersonissos. zranila jsem se, bylo to na sanitku, ta me odvezla do tohoto centra, neb ta sestra je proste jejich zamestnanec. jde o soukrome zdravotnicke zarizeni, zdravotni EU pojisteni mi bylo k nicemu. za osetreni - prohlednuti lekarem, rtg, narovnani vykloubenych kloubu, fixace, jsem platila asi 400 eur. pojistovna to zpetne proplatila - myslim tim pojisteni ke karte, ne verejne zdravotni pojisteni. recenze na googlu maji zaplacene, kdyz se proklikate temi nezaplacenymi, tak je to sama jedna hvezdicka a slova jako zlodeji apod. takze pokud mate moznost, nejspis lepsi se jim vyhnout. nicmene ve meste jine neni, museli byste asi primo do statni nemocnice v heraklionu. uprimne receno modlila jsem se, aby ten chlap, ktery mastil karty pod fiky, byl lekar, kdyz mi zacal vracet klouby zpet.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    rakousko - linz a zell am see

jela jsem s detmi (4,5 a 5,5) + senior na tyden do zell am see. cestu tam jsem se rozhodla rozdelit s prespanim v linci, kterym jsem pokazde jen projizdela. ubytovani jsem nasla nejake v centru (leonardo hotel). z hlavniho namesti hauptplatz jsme se vydali tram c. 50 na kopec pöstlingberg. ma jit o nejstrmejsi tram linku v evrope. listek se da koupit u zastavky v automatu, karty berou. nahore krom vyhlidky je draci jeskyne pro deti - nejprve vas vlacek sveze 3x jeskyni, ktera je pokazde jinak nasvicena, pote jdete do casti, kde jsou postavy z pohadek. i s cestou nam to zabralo cca 3 hodiny, vhodne i do destove pocasi. druhy den rano jsme vyuzili stejnou tram a jeli do pulky kopce do zoo. mensi kompaktni zoo, mensi hriste k tomu, opet, stravili jsme zde cca 3 hodiny. zalozni plan pro dest bylo arts electronic center, ale tam jsme se nakonec nedostali.

v zell am see jsme bydleli primo v centru, asi 3 minuty od jedne ze tri verejnych plazi. spolu s ubytovanim jsme dostali tu jejich letni kartu kaprun a zell am see, ktera na rade mist umoznovala vstupy zdarma. s tou kartou jsme usetrili cca 400 eur na vstupech. vzhledem k nasemu zdr stavu, kdy jsme 2 nonstop kaslali a jeden kulhal, to nebyla uplne fyzicky narocna dovolena, ale presto: prvni den jsme vyjeli lanovkou na horu smittenhohe, odtud vede x tras, zalezi na vasi fyzicky kondici. je mozne sejit dolu a po ceste deti plni ukoly. my zvolili okruh nahore a dolu uz pak sjeli lanovkou. cena lanovky zahrnuta v karte. cele to bylo na vetsinu dne, pak jsme skoncili v centru na plazi, kde byly k dispozici dva bazeny - vstupne v cene karty. jezero studene, to asi nikoho neprekvapi. dalsi den jsme se vydali autem na glossglockner, karta poskytla mensi slevu. pro deti to byl docela zazitek, cekala jsem, ze se budou nudit, ale ne. pred branou, kde se plati za vjezd, je zoo a park s atrakcemi (wild a adventure park ferleiten). ty jsou vesmes zpoplatnene (euro), menicka na penize zde je, ale musite mit ty papirovky :) zoo pekna, vstup do zoo s kartou zdarma. restaurace ok, varili docela dobre. jeden den jsme se vydali lanovkou na kitzsteinhorn, soustava lanovek vas vyveze az 200 m pod vrchol, na ten vrchol se dojit da. nahore je zima a snih, deti se regulerne koulovaly. byl tam i placek na bobovani, ale to jsme nezkusili. konkretne se nahoru dostanete pres lanovku 1 a 2, u dvojky se nachazi par hernich prvku plus tam ma byt vodni hriste, to jsme nezkouseli. odpoledne jsme skoncili na lodi na jezere, plavba opet v cene karty. dalsi den jsme se vydali na maiskogel horu, ktera je s kitzsteinhorn spojena lanovkou (3k k-onnection), za tu se s kartou plati cca 50 eur (cena celkem pro nasi sestavu). my jsme to spojeni nevyuzili a kazdou horu dali zvlast. na maiskogel vede jedna lanovka, odtud se da dostat na x okruhu, v blizkosti je ranc se zviratky (za me malo zvirat, ale dobre tam varili). ta hora je povazovana za detskou, nahore opet par hernich prvku vcetne kulickovych drah, drevenou vetsi kulicku lze koupit v automatu za 2 eura, kartou nelze. dole pod horou je start 1300 m dlouhe bobove drahy, v nasi sestave jsem za jednu jizdu platila 36 eur, bobovka v cene karty neni. dole je mensi hriste, opet eura se budou hodit a par toboganu, co jizda, to euro. strasne mist jsme nestihli, je tam toho hodne co delat, clovek by tam mohl byt mesic a porad mel co objevovat. my to dali tentokrat dost na pohodu, vetsinou jsme kolem ctvrte prijeli na hotel, odhodili bagly a sli k jezeru. nekdy to zopakujeme.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDREJKA: Asi jsem dostatečně nenapsala, že dětem se tam velmi líbilo ;-)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    KATIA: mě zajímá všechno, chystáme se tam. napíšu ti do pošty.
    KATIA
    KATIA --- ---
    Malta
    Máme z toho smíšené dojmy. Jeli jsme hlavně kvůli angličtině, chtěla jsem aby se syn rozmluvil, takže tam měl na týden kurz. A k tomu prostor pro dovolenou, spíš poklidnější. V tom účel splněn. Ale jinak je to zvláštní místo, dost míst nevzhledných - nová výstavba jsou chaotické králíkárny, dost špína a odpadky (hlavně vajgly všude, hnus). Dají se najít místa moc pěkná, má to velmi zajímavou historii, ale...
    Valletta:
    Pevnost st. Elmo: https://heritagemalta.mt/explore/fort-st-elmo-national-war-museum/ - zajímavé, ale 'koukací', poslední místnost je pěkný videomapping
    Se starším jsem ještě dala Valletta underground (až od 6 let), zase zajímavé, ale spíš pro zaujatého dospělého
    Co můžu fakt doporučit je Science centrum https://esplora.org.mt/ a vůbec ta oblast '3 cities' se mi líbila, kousek jsme tam prošli pěšky okolo pevnosti a mariny, je tam pěkný výhled na Vallettu

Pak jsme měli byt ve městě Buggiba, což je takové ušmudlané letovisko s turisto atrakcemi
    - akvárium - menší, ale pěkné https://www.aquarium.com.mt/, je tam i venkovní hřiště a dá se to spojit s procházkou po skalách podél moře
    - pak je tam (zadarmo) takový menší waterpark, večer autíčka a taky McDonald ;-)

Zhruba od Buggiba jetty začíná klidnější a peknejsi (=zelenější a čistší) část St.Pauls bay (města jsou propojený, nepoznáte konec). Malá zajimavost je Torri ta' Wignacourt, součást obrany ostrova, občas je otevřená, a ještě kousek dál je tahle krásná, ale zcela miniaturní plážička https://maps.app.goo.gl/hWP7UKtUTt3aXoBA9

Jinak koupání je průběžně možné na řadě míst, většinou schůdky nebo skály, na jednom místě v Bugibba je pozvolný vstup s hrubým pískem. Zázemí nic moc jsou tam asi tak dvoje veřejné záchody na docela dlouhý úsek.

Na výletě jsme byli v Mdina (opevněné město, hezký zážitek hlavně večer, z hradeb jdou pozorovat ohňostroje, které tu zjevně mají jako denní zábavu), Paradise Beach (jeli jsme až navečer, což bylo dobré rozhodnutí, i tak tam bylo dost lidí, hezká písečná pláž přístupná po schodech, dobré zázemí) a pak celodenní výlet lodí (super koupání v nějaké zátoce, vysazení na Gozo - minivanem na Xlendi, malinká vesnička mezi útesy, to se mi moc líbilo a pak asi hodina kotvení na Blue lagoon - nádherná voda, ale jinak turistické drancování level milion- hluk, odpadky, davy).

Je tam určitě mnohem vic, co vidět, ale je potřeba spíš počítat s tím, že se člověk musí přesouvat a že vnitrozemí není pěkné a některá města taky trochu postrádají atmosféru. Velmi flexibilně funguje Bolt, mají v appce možnost booster seat = má v autě jeden podsedák.

Kdyby někoho zajímaly víc detaily, jsem k dispozici ;-)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MYKEZ: Za sebe na českou klasiku musím doporučit Penzion u Paseků. Loni jsem tam měla vynikající kachnu.o) A mají i celkem fajn zahradu pro děti. Jen se musí hlídat vstup k vodě... nebo se to dá využít k osvěžení.o)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MYKEZ: Hezký a ne příliš dlouhý výlet je k Mumlavskému vodopádu, vede tam pro děti Liščí stezka a i vodopád a skákání po kamenech je pro děti zábava.
    Je tam lanové centrum, pro malé děti jen takové menší bez jištění, ale taky fajn. Bobová dráha a pak ještě dětské hřiště na kopci s motokárami.
    Je tam i minigolf, ale to pro třílěťáky asi ještě není.
    Ce se týká restaurací, s dětským koutkem a velmi příjemná je Rustico 345 (taková hipsterská jídelna), Terassa poskytuje pastelky a obrázek k vymalování a má venkovní dětské hřiště.
    Předloni byl na Čertově hoře, kam se dá vyjet i lanovkou nebo procházkou kolem můstků, skákací hrad a bludiště. Letos jsme to netestovali.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    MYKEZ: Hezké hřiště je v Jablonci nad Jizerou v centru , dá se pak jít k Jizeře, házet tam kamínky. Příjemné malé vodní hřiště bylo v Poniklé u školy, vedle byl koloniál, kde vařili kafe,nad tím je super prohlídka ve výrobě vánočních ozdob Rautis (ale asi ne pro tak malé děcko). Ale nebyla jsem tam dva roky, snad se nic nezměnilo. Hezké místo je Vyhlídka Stráž.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    Ahoj, nemáte prosím tip na zajímavá místa pro děti (přibližně 3 roky) v Harrachově a okolí teď v létě? Budeme mít auto, takže můžeme i někm dojet. Našel jsem například KATIA, ale to je hlavně zimní.

Ocením i tip na místo, kde se dá dobře najíst a zároveň zabavit děti :)

Chystáme se samozřejmě k vodopádům, na lanovku a podobně, pár dalších tipů:

- o víkendu na parní mašinu: https://www.nadrazimartinice.cz/
    - hřiště na Portáškách https://leto.skiresort.cz/letni-aktivity/herni-krajina-pecka/
    - https://pohadkove.krkonose.eu/prichovicky-lesopark
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KATIA: Kachovka 18 km3, Černé moře 550.000 km3. Asi jako kdybys řešila, že do dětského bazénku chčijou parchanti...
    KATIA
    KATIA --- ---
    PISKVOR: Kvůli znečištění vody Russákama. Vim, že píšou, že se např ta Kachovka na kvalitě vody v Bulharsku neprojevila, ale za mě bych stejně měla obavy....
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KATIA: Jako kvůli ruzzákům, nebo medúzám?
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    MEDVED007: syn se s tchanovci vrátil minulý víkend, byli týden v Burgasu. Meduz bylo málo a byly to ty malý nežahavý. Spíš si stěžovali na nějaký minimušky, co skoro nešly vidět, ale hryzali na souši kůži
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEDVED007: letos, prvni tyden v cervenci, Tsarevo, takze prakticky hranice s Tureckem.
    Meduzy byly, ale byla to primarne otrava, jak projit pruhem zele. Deti je lovily holyma rukama a soutezily v tom, kdo chyti tu nejvetsi.
    Vic hryzali takovi mali korysi, kdyz clovek zustal stat ve vode moc dlouho bez pohybu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MEDVED007: Byli jsme vloni v Bulharsku (Obzor) a moře v pohodě, bez medůz...
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: Já bych teda letos k Černýmu moři nejela...
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    MEDVED007: meduzy se meni ze dne na den, a tepla voda jim spis nahrava, aby byly u pobrezi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam