• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FESAKFLOYDDementogenní psychofarmaka a metabolické jedy
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CORNELA: to je tvoje rovnice, me do toho netahej.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CORNELA: bavili jsme so o srovnani compliance AD a ketaminu, co tam ted tendence michas AP? u ketaminu zatim samozrejme neni znama, pac se klinicky na deprese jen testuje. ketamin se pouziva i v humani medicine pomerne dost, zas tak nebezpecny a neprijatelny asi neni.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    KLUZAU: vyzkumy ukazuji ze bez ohledu na kvalitu psychedelicke zkusenosti ma na depresi pomerne radikalni ucinek. bohuzel strasne variabilni v delce ucinku (dny az tydny). zkouseli nejake pribuzne molekuly bez psychedelickeho potencialu a vypada to docela slibne.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CORNELA: "takový účinky, díky kterým si ho krom pár fetaku nikdo nedá dobrovolně znova" tohle neni pravda. teda vlastne je, protoze ten kdo si ho da dobrovolne znova je podle toho fetak... na tehle urovni ja diskutovat nechci.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Ketamin je psychedelicka zalezitost, ne? V ramci psychologie potencialu prece nejde delat jednoduche rovnice ketamin: snizi/zvysi depresi, kdyz je to peak experience?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PETGRIDUS: tak samozrejme i piko se zkouselo. akorat nemelo tak dobre vysledky...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CORNELA: zato u ostatnich AD je compliance stoprocentni a vsichni je berou nadsene a dobrovolne... asi ne. kdyz bude na deprese fungovat, je to asi otazka prioriy.. kdyz to nekomu funguje 3 tydny proti depresi (a vliv ketaminu na funkcnost vymizi po hodine) asi se najdou i taci to do toho pujdou i kdyby jim ta hodina byla meganeprijemna, nemluvo o moznosti sedace v tu dobu...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    pane Morphpler to je marny s nima, jsou to hlavicky zabednene v opozici
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    na co potřebuješ v depresích aby se ti rozpadl svět před očima?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    MORPHLER: člověk který si vezme v depresích keťák je podle mne magor, to už to pak rovnou můžeš "léčit" třeba pikem.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    MORPHLER: srovnávat adčka s ketaminem to už je dobrej úlet.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PETGRIDUS: no a? jak souvisi to co tebe rekreacne laka s tim co si vezme nekdo kdo trpi v depresich?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    MORPHLER: o těch účincích keťáku znám z doslechu a tak nějak mne to neláka si znalosti prohlubovat
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CORNELA: nejsou vedlejsi ucinky, jsou jen ucinky. ketamin jich ma spousty. taky znam lidi co ketamin uzivali ve velkych kvantech relatvine dlouhodobe (Lilly). jak souvisi to jestli ja znam "vedlejsi" ucinky s tim jestli to na deprese nekdy opravdu funguje? proc se rovnou nezeptas jestli mam s ketaminem nejake zkusenosti? o ucincich AD kterym se rika vedlejsi se ani bavit nebudem, co?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    MORPHLER: ty by sis vzal na deprese ketamin? tak to si slušnej střelec.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KLUZAU: jo, akorát... nejsem psychiatr :) Ale jsem byla v PL v pozici studentky psychologie, tj mám privilegia, víc si mě vážej ...
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    SHEALA: zacinam mozna chapat, v cem je mozna problem. Se vsi uctou, nazval bych to syndrom lokalni praxe. Zkusim o tom nekdy napsat vice. Pise se o tom uz i venku. Pomalu. Prece to psychiatri nedelaji, protoze jsou zli, zejo.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MORPHLER: jasný, takže ty SSRI fungujou fenomenologicky. Fungujou, ale rozhodně neovlivňují neurotrasmitery.

Achjo. Pokouším se nebejt sarkastická, ale spala sem tři hodiny, přičemž optimum pro můj organismus je deset. To se prostě nedá.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    _BENNY: nejaka biochemie... no to urcite ano.. ale to nedela ten pavedecky zvast "poruseny biochemismus" nijak vedectejsim. nikde nenajdes jak poruseny teda ma presneji byt kdyz se nasazuji ssri, ty se nasazuji podle klinickeho obrazu, fenomenologickeho pohledu, ne podle biochemickeho vysetreni- coz o cele teorii neco rika. jak jsem psal, zasahujes do jednoho z hlavnich neuroprenasecu, tak jasne, ze to s lidmi neco udela a u nekterych je to i zmena k lepsimu (a nekterym na deprese ty ssri vubec nepomohou, jakto, kdyz prece udelali stejne (bio)chemicke ovlivneni?) Ony i starsi AD nekdy funguji, a jasne ze funguji biochemicky, ale ovlivnuji neco uplne jineho, tak kdyby ta teorie opravdu byla vedecka musi se nejak vyporadat i s tim.

znovu polozim otazku: co presne, ve vedeckych pojmech znamena, kdyz nekomu, u koho si neudelal biochemicke vysetreni, u ktereho neznas premorbidni stav, nevis jak konkretne jeho neurotransmoterovy system funguje normalne ani jak funguje presne aktualne reknes, ze ma narusenou biochemii mozku? opakuji ze pavedeckost "biochemickeho naruseni" spociva v tom ze to vlastne je jen takovy lez detem, zadna ucelena teorie, nic co by se dalo overovat ci vyvratit...

a ten ketamin funguje (i vice nez tyden) velmi spolehlive a to nema vliv na serotoninovy system stejnym zpusobem jako ssri.. tak jakto ze na takovou "nerovnovahu" funguje? nebyla to jina nerovnovaha? ... ale jak pise spravce, o antidepresivech tenhle klub neni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam