• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BUENAVENTURAČeskoslovenská anarchistická federace
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Vzpomínky na budoucnost
    článek zde http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1487
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Během dneška vydáme prohlášení k tomu co se děje/stalo v Praze...PODPOŘME SQUATERY, odsudme úřady, policii, vlastníky a kapitalismus.....
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    28.9 se koná v Praze veletrh miliardářů, i my přijdeme :D

    Lehký život miliardářů

    Na konci září se má uskutečnit v pražském paláci Žofín akce nazvaná Disemo Billionaire Fair. Jde o veletrh toho nejluxusnějšího zboží, které je k mání a je určeno pouze hrstce nejbohatších lidí na světě. Podobné akce, kterých se mohou účastnit jen vybraní vystavovatelé a důkladně ověřený okruh návštěvníků, se konají i jinde po světě. Asi nejznámější miliardářské veletrhy jsou ty v Moskvě. Praha byla vybrána poprvé, jelikož je tu podle pořadatelů „vysoká úroveň bezpečnosti“.

    Podle přání pořadatelů, by měl veletrh proběhnout „nice&cosy, jak říkají naši klienti“. Co si pod tím představit, to nevíme, my nejsme miliardáři. Dále uvádí: „Veletrh představí to nejluxusnější zboží nejznámějších značek, představí top design a další produkty na nejlepší světové úrovni z oblasti dovolené, služeb, wellness, automobilů, letadel, lodí, módy, kosmetiky, šperků, gastronomie, architektury a designového nábytku, sběratelských předmětů, uměleckých děl… Milionáři nenakupují své věci v supermarketech, ale vyhledávají limitované série výrobků, které jsou oblečeny do zlata a diamantů, a vůbec jim nevadí za tyto nadstandardní produkty, které hned tak nikdo nevlastní, vydat astronomické částky. Na veletrhu si každý, kdo na to má, bude moci zakoupit například telefon vykládaný drahými kameny, nebo jedinečnou sedací soupravu od Gucciho, dovolenou na pohádkovém zapomenutém ostrově snů, či nejúžasnější kožich z polární lišky, až po nejnovější luxusní model jachty…“

    Jak se asi něco takového čte pracujícím, kteří sotva vyjdou s výplatou; nezaměstnaným, kteří nemohou najít plnohodnotnou práci za aspoň trochu důstojný plat; důchodcům, kteří se omezují už i ve svých základních potřebách; zdravotně hendikepovaným, kteří živoří z těžce vydobyté státní almužny; studentům, kteří místo učení tráví čas na brigádách?

    Pravicoví politici, finančníci a média nám už několik let tvrdí, že jsme se ocitli v hospodářské krizi kvůli tomu, že jsme si žili nad poměry. Je prý nutné, abychom se uskromnili. Škrty ve veřejných výdajích na sociální zabezpečení, školství i zdravotnictví jsou prý nezbytnou nutností. Z veřejných peněz jsou však dotovány krachující banky, jejichž šéfové si dál udělují astronomické odměny.

    Jak to, že my musíme doplácet na krizi, kterou jsme ve skutečnosti nezpůsobili? My chudneme, klesá naše životní úroveň a mnozí z nás padají až na dno, jsou chyceni do dluhových pastí a na rameno jim klepe všemocný a všehoschopný exekutor. Ideologové kapitalismu nám za to ještě nadávají a označují nás za neschopné, líné, parazitické. Zatímco grafy vývoje životní úrovně většiny společnosti mají sestupnou tendenci, u miliardářů je tomu naopak. Jejich majetky narůstají úžasným tempem.

    Není už na čase začít hledat příčiny našich sociálních problémů právě tady?

    A nestálo by za to zamyslet se, proč se miliardáři cítí v Česku tak bezpečně, že je tu pro ně pořádán opulentní veletrh? Proč by se tu také necítili sebejistě? Vždyť podle mediálního obrazu to vypadá, že jim u nás svou zhoršující situaci za vinu nikdo neklade. Tady se s odkazem na staré předsudky stává módou svalovat naopak všechno možné na ty nejchudší. A místo na miliardářské veletrhy se útočí na obyvatele přecpaných a (paradoxně) předražených chudinských ubytoven. Místo aby hledali skutečné sociální příčiny úpadku životní úrovně, nechají se někteří utáhnout na vějičku primitivního rasismu.

    Globalizovaní miliardáři se budou svorně a bez ohledu na místo svého původu skvěle bavit na svém veletrhu, nakupovat drahé obrazy, mobily vykládané diamanty a další „praktické a pro život nepostradatelné věci“. Jsou společenskou třídou, která zná své zájmy a umí je prosadit, o čemž svědčí jejich rostoucí konta. Navíc drží při sobě a bývají dokonce označováni za jedinou dnes fungující solidární sociální skupinu. Lehký život miliardářů je dán především tím, že se daří rozdělovat zbytek společnosti a rozeštvávat jednotlivé jeho části proti sobě.

    Kdo v tom chce miliardářům napomáhat, ať se přidá ke xenofobním štváčům. Komu ale vadí sociální nespravedlnost a útlak s ní spojený, ten by se měl přinejmenším pokusit jim ten jejich miliardářský veletrh trochu znepříjemnit.

    A3: Lehký život miliardářů (Československá anarchistická federácia)
    http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1485
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---

    Související odkazy:

    RIP Clément Méric - další oběť ultrapravicového násilí | více než slova
    http://www.antifa.cz/content/rip-clement-meric-dalsi-obet-ultrapravicoveho-nasili
    Náckovia v Paríži zavraždili mladého študenta | Blackblog.sk
    http://blackblog.sk/nackovia-v-parizi-zavrazdili-mladeho-studenta/
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---

    Hold Clémentovi. Navždy antifašistou



    Přinášíme smutnou zprávu, kterou nám zaslali naši kamarádi z francouzské Fédération Anarchiste. ČSAF se tímto přidává k jejich vyjádření soustrasti.

    Osmnáctiletý Clément Méric je mrtvý. Ve středu 5. června 2013 byl zabit fašisty nedaleko vlakového nádraží Saint-Lazare v Paříži. Tato slova stačí, aby vyjádřila, jak vážná je situace.

    Jak nám ukázali, fašismus a fašisté nepatří minulosti. Jde o stále přítomnou hrozbu. Proto se proti nim musíme organizovat, bojovat, semknout se v jeden celek. Musíme ukázat, že jim budeme vždy stát v cestě. Že jejich ideje nejsou rovnocenné našim. Že se s nimi nediskutuje.

    Musíme také důrazně odsoudit nechutné způsoby, jimiž si jeho smrt přivlastnily sociálně demokratické organizace, které se ve skutečnosti vyhýbají antifašistickému boji. Máme na mysli zejména UNEF (Studentská unie) a Stranu levice, které nelenily a samostatně zorganizovaly shromáždění na počest našeho soudruha. Místo aby jednali, zmocňují se tito lidé mrtvých. Již jsme je mohli slyšet, jak vyzývají Spravedlnost, stát a vládu, aby zakázaly fašistické organizace. Jak dlouho už ale před nimi revoluční skupiny a organizace varují?

    Clément byl aktivista skupiny l’Action Antifasciste Paris-Banlieue (Antifašistická akce pařížského předměstí), studentský člen Solidaires Étudiant-e-s (studentská odborová organizace), antifašista a revolucionář.

    Fédération Anarchiste vyjadřuje tichou soustrast Clémentově rodině a jeho přátelům a prohlašuje, že se spojí se všemi revolučními, pokrokovými a upřímnými silami, abychom společně vzdali hold Clémentovi a pokračovali v prosazování myšlenek, jimž byl věrný a které nezemřely spolu s ním.

    Fédération Anarchiste
    6. června 2013


    Související odkazy:
    RIP Clément Méric - další oběť ultrapravicového násilí
    Náckovia v Paríži zavraždili mladého študenta
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    BUENAVENTURA: OK díky
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    A3: Nejsme děti! Nevěřme na bubáky!

    Když nemají rodiče čas starat se o své děti a zároveň chtějí, aby byly poslušné a nezlobily, mohou volit několik způsobů, jak na to. Mohou je něčím zabavit, mohou je něčím uplatit, mohou jim nařezat nebo je mohou postrašit bubáky.

    Úplně stejně je tomu i ve vztahu mocných (politiků a ekonomických elit) a nás, obyčejných lidí – pracujících, nezaměstnaných, důchodců, studentů, žen na mateřské… Elity k nám přistupují paternalisticky, tedy jako ti dospělí, kteří se věnují důležitým věcem, kterým my přece nemůžeme rozumět a ve svých „dětských“ hlavičkách ani nejsme schopni pořádně pochopit jejich důležitost. My jsme tu pak v roli dětí, které stále něco chtějí, dožadují se pozornosti, co chvíli mají hlad, chtějí si hrát apod. Pro elity jsme prostě jen nechtění, rozmazlení, nevděční a zlobiví fakani, které je potřeba držet na uzdě.

    Aby si elity mohly užívat moc a bohatství, které jim vytváříme svou prací, musí nás držet v poslušnosti. A k tomu užívají úplně stejné prostředky jako rodiče, kterým jsou jejich vlastní či nevlastní děti na obtíž.

    To, že bychom mohli politické a ekonomické elity začít zlobit, je klidně možné, i když jsme školou a státem od mala cepováni k poslušnosti vůči autoritám. Mohli bychom se ale začít nepatřičně ptát: PROČ? A proč menšina lidí žije v přepychu, když většina se dře a na pořádný život se stejně nezmůže? A proč se podporují banky, zatímco se posouvá odchod do důchodu? A proč se mluví o demokracii, když ve skutečnosti obyčejný člověk nemá šanci o ničem rozhodnout? A proč existují prázdné domy, zatímco někteří lidé musí spát na ulici? A proč? A proč? A proč?

    Jistě chápete, jak takové věčné dotazování může být pro elity otravné. A také by pro ně mohlo začít být velmi nebezpečné, kdybychom si na podobné otázky začali sami odpovídat a nedej bože se s tím rozhodli také něco udělat. Je tedy potřeba preventivně proti zlobivým dětem zakročit.

    Je třeba nás něčím zabavit, abychom si přestali všímat sociálních nespravedlností, prohlubující se ekologické krize apod. A proto televizi do každé rodiny! A v rámci postupující kapitalistické individualizace nejlépe do každého pokoje. A co nejvíce bezduchých seriálů, zábavných pořadů… a vše proložit kupou reklam – čím více, tím lépe.

    Je třeba nás uplatit. Stejně jako lízátko pro nezbedu jsou pro nás nachystány plné regály zářících hypermarketů, cetky na jedno použití. Vydělávat, kupovat. Vydělávat, kupovat. Půjčit si, kupovat. Lízat poslušně podstrčené lízátko a přitom ještě pomáhat točit koly kapitalismu jako vzorní spotřebitelé, jako prostitutky nabízející svou práci komukoli, kdo zaplatí, abychom vydřenou mzdu mohli utratit za nepřeberné množství zbytečností.

    Je třeba nás postrašit. Před volbami nejlépe komunisty. Vypelichaný strašák – a jak se s ním dá dělat bububu ještě po více než dvaceti letech, co jsme ho hodili za euforického cinkání klíčů do vody. A ono to vychází. „Děti“ se zaleknou a jdou paradoxně volit ty, kteří jim zvýší ceny potravin a bydlení, prodlouží odchod do důchodu, zpoplatní vzdělání, rozkradou úspory na stáří… Když nezabere strašák komunismu, svalí se všechny hříchy světa na „nepřizpůsobivé“ (není sice jasné, o koho konkrétně jde, stačí jen, když si budeme myslet, že to jsou ti, co vypadají jinak), nebo řetězy zachrastí strašák vskutku reálný – exekutor. Ve strachu před touhle rohatou příšerou, co vám, když budete zlobit, zabaví všechno do posledního lízátka, zalézají „děti“ do kouta a pilně pracují.

    A když nepomůže žádná z těchto metod, a my budeme klást všetečné otázky, dožadovat se svého, odmítat poslušnost, pak je třeba nám nařezat. Řemen v podobě policejních zásahových jednotek, technického vybavení proti demonstracím a systém sledování zlobivých jedinců a skupin je v pohotovosti a připraven kdykoliv udeřit.

    My, anarchisté, jsme takové zlobivé děti. Máme dotěrné otázky. Nectíme politiky, ani finančníky, ani jiné mocenské elity. Nelze nás zabavit televizí. Nelze nás uplatit spotřebním zbožím. Nebojíme se vypelichaných strašidel. A i když čas od času dostáváme od policie nařezáno, stále jsme tu.

    Je třeba dospět. Je třeba se zbavit těch, jimž jsme jen na obtíž a nejraději nás mají jako poslušná děcka, co si nedovolí odmlouvat a plní jejich vůli. Je třeba se naučit řídit si své životy sami.


    stahovat můžeš zde: http://www.csaf.cz/a3/A3-2013-06.pdf

    A3: Nejsme děti! Nevěřme na bubáky! (Československá anarchistická federácia)
    http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1450
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Promiň, napsala jsem to špatně. Písemné záznamy- tím jsem myslela výstupy v podobě článků, rozhovorů atd...
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    BUENAVENTURA: ty písemné záznamy by byly ideální, zajímá mně totiž kdio s kým o čem a jak ty alternativy diskutoval a co z toho vyšlo za výstup
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    IFA news č. 2

    Květen je měsícem, kdy si anarchistické hnutí připomíná zejména svátek práce (bouřlivý První máj zažilo letos například Turecko), nicméně prvomájové oslavy nebyly jedinou veřejnou aktivitou, kterou anarchisté vyvíjeli.

    Mezinárodní akce

    Jednou z nejdůležitějších květnových mezinárodních událostí byl bezesporu 10. ročník balkánského knižního veletrhu, který se konal ve slovinské Lublani. Přípravy na něj byly rovněž hlavním tématem diskusí mezi jednotlivými federacemi v rámci IFA. V Bratislavě pro změnu proběhl akční víkend s názvem Stierajme rozdiely, vytvárajme alternatívy, na němž však participovaly výhradně české a slovenské kolektivy, například Priama akcia, Ekopartyzánka, Kolektivně proti kapitálu či asociace Alerta. Koncem měsíce se ČSAF zapojila do propagace mezinárodní kampaně proti geneticky modifikovaným potravinám spočívající v globálním pochodu proti korporaci Monsanto. Akce se nakonec zúčastnilo na dva miliony lidí v 52 zemích a 436 městech.

    Publikační činnost

    Jednotlivé federace IFA ani v květnu nepřestaly ve své publikační činnosti, byť se nesla v převážně lokálním duchu. Ve Španělsku vyšlo nové číslo lokálního bulletinu Buenaventura, aktivní byla také francouzská FA a šesté číslo lokálního zpravodaje Kontrast vydala také ČSAF Střední Čechy.

    Solidarita

    Velkou zpětnou vazbu vyvolala solidární výzva vídeňského kolektivu Pizzeria anarchia, který provozuje autonomní komunitní centrum a v současné době čelí hrozbě vystěhování. Několik lokálních anarchistických federací a kolektivů včetně ČSAF tuto výzvu přeložilo a publikovalo. Bouřlivo bylo také na západě Evropy. Baskická FAI vyjádřila podporu stávkové vlně, která se přehnala regionem, a francouzská FA navrhla, aby se IFA jako celek přihlásila k deklaraci Šestá (La Sexta) vydané nedávno zapatistickou EZLN. Její text jsme přetiskli v poslední Existenci.

    Ostatní

    Za zmínku stojí i desítky demonstrací a přímých akcí. Francouzská FA oznámila, že bude participovat na chystaném pařížském festivalu Foire Autogestion, na němž se podílí desítky družstev, organizací a odborářských kolektivů a po zkušenosti s loňským rokem se očekávají tisíce návštěvníků. ČSAF participuje na tradičním brněnském Protestfestu, který byl koncem května zahájen pochodem více než šesti set lidí a v tomto týdnu pokračuje přednáškami, koncerty a dalšími akcemi. Ve Vídni došlo pod záštitou kolektivu Solidarity agriculture k okupaci nevyužité zemědělské půdy.

    -sp-
    pracovní skupina mezinárodního sekretariátu ČSAF
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Diskuze členů a členek, probíhají dnes a denně - to znamená " vyvolat diskuzi ". Máme za sebou řadu akcí, kdy jedním z cílů bylo vyvolat diskuzi, ale jiný než písemný záznam nenjadeš.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    Je někde možné nalézt záznamy nějakých těch diskuzí o alternativách o kterých je psáno v záhlaví klubu (a v Programovém minimu ČSAF) ?
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    27. května 2013 od 11 hodin před radnicí Moravské Ostravy a Přívozu na Prokešově náměstí v Ostravě!

    Necháme si to líbit?

    Z letáku zvoucího na akci:
    „Chtějí jednat o nás bez nás. Kdo? Údajní experti. Zastupitelstvo. Všichni prý rozumějí naší situaci lépe než my sami. Budou se ohánět statistikami, granty a výkazy. Přitom vědí pendrek. Nevědí, jaké to je protloukat se ubytovnami. Nepoznali na vlastní kůži chudobu. Když je necháme rozhodovat o nás bez nás, rozhodnou ve svém zájmu. Je třeba si říct o slovo. Považují nás za škodnou, za „nepřizpůsobivé“. Chtějí nás odsunout z Moravské Ostravy a Přívozu.
    Necháme si to líbit?“

    Necháme si to líbit? (Československá anarchistická federácia)
    http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1446
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    V dubnu vyšlo šesté číslo lokálního anarchistického zpravodaje, který vydává skupina ČSAF-Střed.



    V dubnu vyšlo šesté číslo lokálního anarchistického zpravodaje, který vydává skupina ČSAF-Střed.

    Jarní vydání je věnováno probouzející se přírodě a s tím spojenými pěstitelskými pracemi, kterým se někteří anarchisté a anarchistky kolektivně věnují. Svou aktivitu v tomto směru, která umožňuje částečně se vymanit z kapitalistických vztahů, dostat se ke zdravé zelenině a navíc ušetřit, popisuje jeden z nich v rozhovoru o zkušenostech s partyzánským zahradničením. Rozhovor pak doplňují rady převzaté z webu ekopartyzanka.cz.

    Dále v Kontrastu naleznete článek o historii 1. máje, jeho odkazu a potřebě nadále se stavět kapitalistickým vztahům ve společnosti; dva veganské recepty; text „Ven z ghetta“ převzatý z únorového čísla nástěnných novin A3; a program promítání a přednášek v čáslavském infocafé La Victoria na měsíc duben.

    Kontrast č. 6 (Československá anarchistická federácia)
    http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1442
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Tak snad nebudeme zase sedět doma...

    ----------------------------------------------------------------------------------

    Zapojte se i vy do protestu proti Milionářskému veletrhu v Praze!

    Po Moskvě, Hamburku a Antverpách se chystá i na ostrově Žofín v Praze tzv. Milionářský veletrh. (http://www.disemo.eu/cs/o-nas)

    Od 27 do 29 září budou ti, jež se považují za elitu, demonstrovat svojí účastí pokřivené vidění světa. Světa, kde jedni pracují, ale bohatnou druzí. Světa, kde je na jedné straně chudoba a na druhé marnotratný přepych.
    Vyzýváme všechny jednotlivce i kolektivy, které by se chtěli zapojit do připravovaného protestu, aby kontaktovali naši komunitu. Každý nápad, každá pomoc je vítána.

    Volná komunita VAP http://voiceofanarchopacifism.noblogs.org/post/2013/05/16/zapojte-se-i-vy-do-protestu-proti-milionarskemu-veletrhu-v-praze/
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Tento text stojí za povšimnutí ...

    Silvia Federici: Kapitál a ľavica

    Druhou súčasťou brožúry Counter-Planning from the Kitchen z roku 1975, ktorej autorkami sú Nicole Cox a Silvia Federici, je text „Kapitál a ľavica“. Autorky sa v ňom ako aktivistky kampane Wages for Housework dištancujú od ľavicového projektu manažovania a racionalizácie kapitálu, a zaraďujú kampaň do kontextu robotníckeho projektu, ktorého cieľom je zničiť kapitál.

    Originálny článok nájdete na tomto odkaze :
    http://protikapitalu.org/blog/silvia-federici-kapital-a-lavica/

    http://protikapitalu.org/akce/silvia-federici-v-bratislave/

    http://protikapitalu.org/
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Diskuze na téma " Veřejné akce pro a proti " od 19:00 v Saléčku - Infocentrum Salé (Orebitská 14, Praha 3 – Žižkov)

    Ve středu 15.5. se v Salé sejdeme k diskusi nad jedním z aktuálních strategických témat našeho hnutí: demonstracemi.
    Anarchistické hnutí v Česku v několika posledních letech na velké demonstrace rezignovalo. Vyklidilo ulice a kromě několika výjimek se soustředilo na jiný druh aktivit. Jistě už uplynula dostatečná doba na reflexi tohoto přístupu, zvážení pro a proti a diskusi nad tím, zda-li chceme v této taktické linii pokračovat, nebo nikoliv.
    Některé ze základních otázek, které s tématem souvisí a na které přijde řeč, jsou:
    Jaký má pro anarchistické hnutí význam pořádat demonstrace? Čeho jimi ne/můžeme dosáhnout? Jaký je jejich cíl a smysl? Mají/mohou mít v současné situaci žádoucí dopad? Je vyklizení ulic ne/žádoucí? Co nám pořádání demonstrací dává a co nám bere?
    Diskuse bude zahájena dvěma krátkými, několikaminutovými referáty. Jeden bude vysvětlovat důvody, které některé skupiny vedou k odmítání veřejných akcí obecně, druhý naopak důvody pro to, veřejné akce pořádat.
    Následovat bude moderovaná diskuse nad tématem smyslu demonstrací.
    Pokud se takto pojaté diskusní setkání ukáže být přínosné, bude první z řady pravidelných měsíčních moderovaných diskusí na aktuální témata našeho hnutí.

    Infocentrum Salé
    http://sale.s.cz/index.php?clanek=akce&akce=303
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Přeposílám info a odkaz na petici, která vznikla po tragické události v Bangladéši....a i když jsme daleko, nemněli bychom zapomenout na vyjádření solidarity.

    Petice je spoučástí kampaně za zlepšení pracovních podmínek v
    bangladéšských textilkách. Věnujte věci prosím pozornost, protože každý
    z nás má pravděpodbně v šatníku něco z Bangladéše a tak se nás věc
    přímo týká.


    [1]http://www.avaaz.org/en/crushed_to_make_our_clothes_loc/



    Tato petice vznikla po té, co došlo k obrovské tragédii v hlavním městě
    Bangladéše, v Dháce. Mnohapatrová budova s továrnou zásobující textilem
    americké a evropské obchodní řetězce se zřítila a pohřbila ve svých
    troskách nejméně 600 mrtvých (toto číslo roste každým dnem). Nejedná se
    však o přírodní katastrofu. Nejen, že tato budova byla postavena z
    levných a nekvalitních stavebních materiálů, bez ohledu na bezpečnost,
    a na nestabilním podloží na místě zasypaného močálu. Navíc byla na
    pětipatrovou budovu nastavěna další tři patra, a ještě další bylo v
    době kolapsu rozestavěné. To zcela ignorovalo statiku budovy, důležité
    pro majitele bylo totiž pouze rozmnožení zisků. Nejhorší na celé věci
    ovšem je, že už v úterý se ve stěně budovy objevily trhliny a budova
    byla evakuována. Posléze však bylo pracujícím (pod hrozbou propouštění)
    přikázáno, aby obnovili práci, ačkoli neproběhli žádné opravy!



    Oděvní průmysl - neoddělitelná součást globálního kapitalismu - má
    strašnou ekologickou cenu. Stále rychlejší změny módních trendů,
    propagované lifestyleovými magazíny a lidé, kteří se snaží být "in", v
    iluzi, že jim to přinese štěstí ve stále více stresujícím světě. Tyto
    procesy (nejen v oděvním průmyslu) vedou k rychlému vyčerpávání
    omezených přírodních zdrojů, a - pokud je nezastavíme - povedou ke
    kolapsu moderní civilizace. Nedávná tragédie nám však také připomíná
    strašnou lidskou cenu (nejen) tohoto průmyslu. Zřícení je jen jednou z
    mnoha katastrof (například v prosinci 2012 uhořelo v jiné bangladéšské
    textilce přes sto lidí). Tyto události jsou logickým důsledkem systému
    ekonomického vykořisťování dovedeného k dokonalosti. Bangladéšský
    oděvní průmysl platí svým dělníkům pouhých 38 dolarů (750 Kč) měsíčně.
    A dokonce i tato suma je téměř dvojnásobek platu, který dostávali
    dělníci před rokem, než si během násilných protestů vymohli
    zdvojnásobení minimální mzdy. Toto vše se děje proto, aby maloochodní
    řetězce jako H&M mohly prodávat oblečení v Praze v ceně stokrát větší,
    než kolik za jejich výrobu dostanou dělníci v Dháce.



    Petice, na kterou odkazuji výše, nemůže dosáhnout zásadní změny tohoto
    ekonomického systému. K tomu bude třeba mnohem delšího boje. Nicméně
    může vést ke zlepšení strašlivých bezpečnostních podmínek v
    bangladéšských textilkách, a to není zanedbatelná věc. Nemůžeme
    očeávat, že se po této tragédii korporace a jejich vlastníci chytí za
    nos a začnou se starat o bezpečnost bangladéšských dělníků. Neudělali
    tak ani v předchozích případech, kdy zemřely stovky lidí, jde to totiž
    bohužel proti logice systému postaveného na akumulaci kapitálu.
    Společnosti ale vždy dbali na svou reputaci, neboť ta se zisky souvisí.
    Pokud společnými silami vytvoříme dostatečně silnou kampaň, která
    rozšíří povědomí o situaci bangladéšských dělníků a souvislosti této
    situace s obrovskými zisky korporací, mohou tyto společnosti zjistit,
    že absence naprosto základních bezpečnostních standardů v továrnách,
    které jim dodávají zboží, již není zisková.



    Proto prosím zvažte podpis této petice a hlavně přepošlete tento text
    přátelům a známým, nebo jinak šiřte informace o problému.


    Více informací:

    [2]http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/05/bangladesh-factory-colla
    pse-death-toll

    [3]http://libcom.org/news/house-cards-savar-building-collapse-26042013


    References

    1. http://www.avaaz.org/en/crushed_to_make_our_clothes_loc/
    2. http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/05/bangladesh-factory-collapse-death-toll
    3. http://libcom.org/news/house-cards-savar-building-collapse-26042013
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Co třeba nějaké zajímavé postřehy z demo ?
    BUENAVENTURA
    BUENAVENTURA --- ---
    Prvomájový proslov ČSAF

    Dnes se v Praze konalo několik anarchistických setkání. Jedno z nich proběhlo za účasti 35 anarchistů a anarchistek krátce po poledni na Střeleckém ostrově. Od druhé hodiny odpolední se pak konala demonstrace, která začala na náměstí Republiky. Odtud následoval pochod asi tří stovek lidí přes Staroměstské náměstí k pražskému magistrátu. Na obou akcích zazněl proslov za Československou anarchistickou federaci lišící se jen úvodem. Zde je znění verze ze Střeleckého ostrova:

    Dovolte mi vás přivítat jménem Československé anarchistické federace na Střeleckém ostrově. Vzhledem k úpravám, jimiž toto místo momentálně prochází, jsme se rozhodli jen pro opravdu malé připomenutí 1. máje na tomto tradičním místě. Ač jde o akt, který nebyl nikde veřejně avizován, pokládáme ho za součást Akčních dní, které jsou – podobně jako v předešlém roce – rozprostřeny v období kolem 1. máje a skládají se z různých forem setkání, přednášek, besed, promítání apod. Jejich součástí je také dnešní demonstrace na náměstí Republiky, na níž se následně ze Střeleckého ostrova vypravíme.

    Na tomto místě se před více než sto dvaceti lety uskutečnilo první dělnické shromáždění v Čechách spojené s oslavou Svátku práce. Kořeny tohoto dne coby svátku pracujících lidí však sahají ještě o několik let dále. Když se v roce 1886 dělníci rozhodli vyjít do ulic Chicaga, byli připraveni vybojovat si svá práva. A byli úspěšní! Osmihodinová pracovní doba, to byl požadavek, o který neoblomně usilovali a neustoupili ani před zastrašováním či represemi. Samotné protesty vyvrcholily násilím ze strany policie a pumou hozenou do jejích řad. Kdo za tím činem stál, není dodnes jasné, avšak vyprovokovaný střet měl za následek zatýkání a následné justiční vraždy anarchistů, kteří stáli v čele odboje. Strach, ve kterém kapitalistické autority jednaly, byl příznačný, stejně jako jejich touha po pomstě a vražedném exemplárním rozsudku. Dělnické hnutí totiž čítalo tisíce a tisíce přívrženců. Hněv, který poprava nevinných vyvolala, a pokračování v boji za osmihodinovou pracovní dobu donutily mocné ustoupit požadavkům. Dělníci mohli slavit velký úspěch.

    Chicagští mučedníci, jak bývají popravení anarchisté označováni, byli nepřáteli tehdejšího kapitalistického režimu ve Spojených státech. Ocitli se na jeho černých listinách a bylo s nimi podle toho také naloženo. Stejně tak pracující, kteří na Střeleckém ostrově poprvé oslavili dělnický První máj, byli povětšinou na seznamech nepohodlných osob Rakousko-uherského mocnářství. I když se po letech stal první květen oficiálně uznávaným Svátkem práce, seznamy nepohodlných lidí nezmizely a ti, kteří by chtěli opravdovou svobodu, společnost bez vykořisťování a útlaku a svět bez válek, jsou na nich dodnes.

    Ano, i současný kapitalistický režim má své seznamy, na něž umísťuje nepohodlné skupiny a osoby. Pěkně na nich dohromady míchá ty kteří se dopouští zločinů z nenávisti, i ty, kteří si dovolují proti takovým činům a jejich nositelům vystupovat. Režim, který oceňuje antifašisty minulosti, řadí na takové seznamy antifašisty současné. Ti minulí ho již neohrožují, ti současní jsou mu trnem v oku, jelikož zpochybňují jeho monopol na řešení společenských problémů a odkrývají jeho vlastní fašizující tendence. Mezi rasistickými aktivisty ve zprávách o extremismu naleznete marginální křiklouny, ale již tu nejsou zařazeni ti, kteří se aktivně podílí na rasismu institucionálním a všechny ty politiky napříč stranami, kteří slibují zatočit s tak zvanými nepřizpůsobivými.

    My, anarchisté, jsme ve zprávách o extremismu také zařazeni. Nebráníme se tomu, naopak nám to lichotí. Vždyť ani nejsme tak silní, abychom mohli kapitalistický režim nějak výrazně ohrozit. Kdybychom však onu sílu měli, neváhali bychom ani chvilku. Neváhali bychom ani chvíli postavit se vykořisťování a sociální nespravedlnosti i jinými prostředky, než zlovolnými extremistickými akty, za něž dnes BIS a ministerstvo vnitra označují přednášky, benefiční koncerty, publikační činnost a bezpeněžní zóny.

    Stejně jako naši předchůdci v Chicagu v roce 1886, stejně jako naši předchůdci na Střeleckém ostrově v roce 1890 – i my jsme nepřátelé útlaku, nadvlády, diskriminace, vykořisťování, represe... Stejně jako oni i my patříme na seznamy, které sestavují hlídací psi těchto poměrů.

    Odpor žije! Boj pokračuje!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam