• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    DANIA
    DANIA --- ---
    ULILIA: super, dneska jsem měla mrkvovou v Plevelu a byla skvělá, tuhle vyzkouším:) (bez koriandru teda:))
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    Mrkvovo-koriandrová "polievka"
    (množstvo cca. pre 2 osoby)

    Odšťaviť mrkvu (mala som vo výsledku asi hrnček a pol šťavy na dvoch ľudí), kúsok čerstvého zázvoru a hrsť čerstvých koriandrových listov. Získanú šťavu následne rozmixovať s jedným zrelým avokádom, trochou olivového oleja a vodou (podľa požadovanej výslednej konzistencie a množstva), dochutiť sójovkou (nemusí byť) a citrónovou príp. limetkovou šťavou. Podávať ihneď alebo mierne vychladené. Výsledná polievka je jemne krémová a s exotickým nádychom (ale asi nič pre ľudí, ktorí nemusia koriander), výborná do horúceho počasia.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    aha, teraz som si všimla, že podľa nástenky tu majú byť jedlá i s fotkami... tak nabudúce :o) ono stejne zrovna tá "palacinka" moc lákavo nevyzerala :o)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SKY_MAX: no, schlo to na slnku celý deň a i tak sa mi ju z toho pečiaceho papiera nepodarilo moc odlupnúť. možno to chce trochu vyššiu teplotu? alebo iný pečiaci papier? každopádne ale chutí fakt výborne i keď to nie je palacinka do ktorej si môžem niečo zabaliť. takže náplň prikusujem bokom :o) alebo som ju možno urobila príliš tenkú, skúsim ju nabudúce rozotrieť trochu hrubšie a asi skôr vo forme placičiek než palaciniek.
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    JULYZ: zkoušeli jsme. Je to fakt jenom rozmixovanej banán. Musí to bejt akorát na pečícím papíře, aby to zůstalo "pohromadě" a pak to fakt uschne v takovou placko palačinku
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    neskúšali ste niekto náhodou vyrábať palacinky? našla som niekde recept, že sa akurát rozmixuje banán a nechá vysušiť placka, ja som tam pridala ešte rozmixovanú pohánku ale má to takú konzistenciu, že sa obávam, či sa to vysuší na nejakú "palacinku"
    recept je to tento: http://www.zivastrava.com/news/palacinky/
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Jááá bych potřeboval někoho, kdo by mi ty raw dobroty připravoval a já je papal a papal :) na těch různých obrázcích to vypadá tak lákavě , kdo se hlásí ? :)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    tak placičky sa podarili, časť už je zjedená a časť sa ešte dosušuje na slnku. k placičkám bola thajská polievka z tohto receptu: http://www.zivastrava.com/news/thajska-polievka/ - dala som tam trochu moc cesnaku, nabudúce menej. ináč úžasné jedlo :o)
    placky som vyrábala podľa asi prvého receptu čo je v tej diskusii akurát som ich trochu upravila - pridala som mak. dobrá kombinácia. pravda trochu nahorklé, možno ľan takto chutí štandardne alebo mám horkejší?
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    vzhľadom ku krásnemu počasiu sa moja prvá várka ľanových placičiek suší na slnku :o) som fakt zvedavá na výsledok. ešte nikdy som nič také nevyrábala :o)
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    BNT: jsme raw všici. Bratr s přítelkyní zkouší raw & strict vegan. Ale teda bez medu, ghí, raw sýrů a podobně to nedávám. Jsem zvědavej jak dlouho jim to vyrží :D
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ja chcem sušičku i kvôli jerky (to ale asi nebude spĺňať podmienky raw, mám pocit, že tá teplote tam je vyššia) no a sušené jabká su tiež skvelá vec :o) a huby... a vôbec... ale konkrétne kvôli raw tak asi na tie placičky. i keď je fakt, že teraz by to šlo sušiť i pekne na slnku. ale to je hodne sezónna záležitosť.
    BNT
    BNT --- ---
    todle si zejtra udělám ...
    raw kosmatice | vitarianka.cz
    http://www.vitarianka.cz/raw-kosmatice/

    BNT
    BNT --- ---
    jedině excalibur! :)
    VXP
    VXP --- ---
    co se tyce susicky... tak pokud chcete aby to opravdu bylo RAW tj neproslo to teplotou nad 42°C, tak asi nezbyde nic jineho nez koupit nejakej excalibur nebo neco...

    ja mam nejakou takovouhle ETU...


    a ve spodni casti byva urcite pres 60°C (kdyz jsem tam susil macbook, tak na nem temer nesla udrzet ruka)
    BNT
    BNT --- ---
    JULYZ: a ještě k tý sušičce - nejvíc se na ni těším kvůli sušení jablek, křížaly miluju... na chalupě nám ale roste hromady ovocí, tak zkusim sušit, co půjde. jak tak o tom přemýšlím, brzy bude meruňková sezona, takže to asi do podzima nevydržim :))))
    BNT
    BNT --- ---
    SKY_MAX: jen tak ze zájmu: ty máš raw rodiče?
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    JULYZ: jak psala BNT, co se šťáv týče tak to nejdůležitější je právě v tý šťávě a ten "odpad" je jenom vláknina. A co se sušiček týče, tak tady jsou hrozně drahý. 8 litrů za tu krabici bych fakt nedal, otec ale jo .) Já osobně jsem nic za ten rok a půl nesušil. Zbytek rodiny ano a já se na to taky chystám, ale to bude až za dlouho. V sušičce nevidim prioritu. Ale pravda, že my hodně sušenejch placek kupujeme z lifefoodu.. pro mě je must have odšťavňovač
    Nejlepší by opravdu bylo to slunce, zvlášť teď si to o to přímo koleduje, abych dal něco sušit na balkón )
    BNT
    BNT --- ---
    JULYZ: sušičku ještě nemám, ale určitě si ji pořídim. zatim je slunce, tak na podzim nejpozději... :) ...nebo až se k tomu dokopu.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    BNT: a vidíš, precediť to ma nenapadlo :o)
    no a čo tá sušička? myslím, že to tu už prebehlo ale nejak neviem či z toho vyplynulo, že je to "must have" záležitosť alebo zbytočný luxus ak má človek sporák s pecou... (teda ale energeticky výhodnejšia tá pec isto nebude)
    BNT
    BNT --- ---
    já používám obojí, a obojí je pro mě nenahraditelný :)

    odšťavňovač má tu obrovskou výhodu, že ve skleničce džusu pozřeš šílený množství živin, který ti jde skoro rovnou do krve (netřeba jehel ;))) a z drtě z odšťavňovače můžeš dělat různý sušený placky - když k nim přimícháš třeba drcený semínka atd. (a hodně odpadu tě nemusí trápit, když si uvědomíš, že tu vlákninu vykadíš ve stejnym stavu, jakos jí pozřela, páč ta tělu nedává nic, kromě toho, že kartáčuje střeva :)

    u koktejlů tělo musí mnohem víc trávit. ale jejich výhody jsou, že neoxidujou zdaleka tak rychle a pak že můžeš mixovat celý plody (jádřince, stopky...), takže využiješ vše. ale každopádně ten rozmixovanej matroš pak můžeš přecedit přes plátno a máš čistej džus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam