• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    ANDY_WARHOL: vitariánství je úzce spjato s veganstvím, myslím si, že většina lidí k tomu vitariánství přirozeně dojde právě přes vegetariánství a veganství, vnímám vitariánství jako nejvýše postavenou NEJZDRAVĚJŠÍ formu stravování člověka. Znám vitariány, co nepohrdnou syrovým vejcem a nebo tatarákem a to jsou tací, kterým nevadí smrt nevinných zvířat a nebo využívání zvířat všeobecně k jídlu, které tělu vůbec neprospívá. To je cesta víry, do které není nutno zasahovat. Vitariánství se tedy může dělit na RAW VEGAN FOOD a na RAW FOOD.

    KAMAHL: V zimě určitě vyzkouším nějakou takovou polévku, díky za tip. Zrovna včera jsem dosušila houby:) Musím ještě jít na bez a taky se těším na šípek, ale to už do polévky není:)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Mám takovej kompromisní tip: Často si vařím (padon, sprosté slovo) polévky, ale vařím jen hutnou část - třeba nějakou luštěninu, kroupy, houby... A nakonec přidám zeleninu syrovou, nevařím jí s ostatním.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Vitariánství: Výhody, nevýhody a co to vlastně znamená? - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/...tm_source=centrumHP&utm_medium=stylebox&utm_campaign=B&utm_term=position-5
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    děláte někdo krekry z něčeho fermentovaného (rejuvelac/nálev z fermentované zeleniny/syrovátka)?

    Našla jsem to jako téma jedné lekce americké kysačky a letmým googlením jsem se dostala jen k nabídkce produktů, nikoliv k receptům...

    Když si to představuju jako že se různé věci namočí do té probiotické tekutiny, nechají se nasáknout, rozmixují se na kaši a usuší - představuju si to špatně?
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Přidávám na nástěnku nové stránky s raw recepty a podle mne velmi povedené, moc se mi líbí třeba takové asijské těstoviny s tahini pastou, mnam. Tak se inspirujte:) Už abych si pořídila taky špagetovač :))

    http://www.100-percent-food.com/

    https://www.facebook.com/100percentfood


    nudle
    KABIS
    KABIS --- ---
    SISTA: to vypada taky dobre, zkusim, diky :) akorat jsem zvedava na moje tvarovani spaget, ale to dam! :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    SISTA: no, tak prave to mam asi ja - klasicka zrala cuketa :) potrebuju ji spotrebovat a chci si ji udelat zitra do prace na obed a mam chut na neco raw no :)
    SISTA
    SISTA --- ---
    KABIS: my jsme to delali z mensich cuket a z tech byly ty platky hodne uzky a kratky, takze priste prave chceme zkusit z vetsich, ale takovy ty uplny obry bych nepouzivala.
    KABIS
    KABIS --- ---
    SISTA: to vypada pekne, akorat ja mam cukety domaci, takze jsou velke a nevim, jestli ten prostredek jde i u tehle pouzit? (aneb jestli z toho budou dobry ty platky)
    SISTA
    SISTA --- ---
    KABIS: Cuketové rolky

    Cukety nakrájíme na tenké plátky a zarolujeme s následujícím:

    Náplň 1: avokádo, sůl, česnek, nadrobno nakrájená cibulka, nať koriandru
    Náplň 2: roxmixovaná slunečnicová semínka, sůl, rajčata, bazalka
    KABIS
    KABIS --- ---
    Nemate nejaky pekny recept na cuketu jako hlavni jidlo, idealne s vecma co najdu doma jako neraw stravnik? :D (tj n ejaky oleje, zelenina a trochu klasickeho ovoce, nejaka seminka)
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    ROSADKO: To by šlo, recept vypadá fajn, sbíhají se mi sliny...:-) Děkuji!;)
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    TAJAK: co takhle gazpacho? :)

    Gena’s Perfect Gazpacho

    Ingredients

    2 large tomatoes, or 1 ½ cups of cherry or other small tomato variety; I used small, round heirloom tomatoes (yum!)
    ½ large cucumber
    1/3 cup basil, packed
    ¼ tsp salt
    Juice of half a lime
    2 tbsp apple cider vinegar
    1/8 large avocado (or a couple of slices)
    1/3 cup water
    3 tbsp olive oil
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Máte někdo nějaký vyzkoušený a dobrý recept na raw rajčatovou polévku? Začínám být přezásobený domácímý rajčaty...;-)
    BNT
    BNT --- ---
    RAW BROWNIES

    2 Cups Walnuts
    3/4 Cup Cacao Powder
    1/8 tsp Salt
    2 cups Medjool Dates
    Cacao Nibs – For The Top

    - In the food processor, process the nuts until they are a coarse flour texture.
    - Add cacao powder and salt and process again to combine.
    - Add medjool dates and combine until a ball forms.
    - In a small pan, press the brownie mixture down. Sprinkle cacao nibs on top.
    - Freeze for a few hours to harden and set.
    - Store in the fridge
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    JEDNODUCHÝ "HUMMUS" Z CUKETY bez cizrny

    - 1/2 šálku tahini
    - 2 malé nebo 1 velká cuketa
    - stroužek česneku
    - šťáva z citronu (množství podle chuti)
    - na dochucení: sůl, lahůdkové droždí
    Oloupat cukety, nakrájet a se vším ostatním pomixovat.

    hummus
    Más allá del gluten...: "Hummus" Sin Garbanzo (Receta SCD, GFCFSF, Vegana, RAW)
    http://www.masalladelgluten.com/2013/07/hummus-sin-garbanzo-raw.html
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    KLAIR: vařit je rozhodně škoda, osobně mi syrový chutnaj víc než tepelně upravený kdy z se nich stane takový "bláto" a musej se dochutit kořenim... kdežto syrový sou hrozně fresh...jinak cukety se daj i skvěle nakládat, ala pečenáče, utopenci a podobný věci... např.: http://dadala.hyperlinx.cz/zele/zeler0218.html
    BNT
    BNT --- ---
    tady...
    Vitariánky Anna Hýžová a Zuzana Madalová - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=GSgTUcPtqiI

    ...je recept na prima cuketovy zavitky :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    STILL_PRIMITIVE: Prima plán.... a já mám těch cuket fakt hodně.... takže "těstoviny". Bohužel teda nemám strojek na špagety, ale s tou škrabkou na brambory by to šlo.
    Jinak ale co dál? V secret of raw jsem jedla závitky s něčím vevnitř a bylo to dokonalé a strašně dobré... čím se dají cukety naplnit? Přijde mi škoda to péct, když jsem už ochutnala, jak strašně dobré to je syrové :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam