• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    ANDY_WARHOL: pro mnicha tomu tak je, ten je tomu zcela oddán. My jsme však světští lidé, žijící ve světském světě, světským životem. Tedy pro nás je hmota zásadnější, i když máme třeba jiné tendence a sny, tak taková je realita.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    OTZ: no jen rikam ze duch je nad hmotou.
    OTZ
    OTZ --- ---
    coze?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    stejne mi prijde ze jste hrozni materialisti. ve skutecnosti to dela hlava, kterou necim date najevo ze ma byt v pohode i v zime a svete div se, jde to i bez teto odbocky, rovnou :)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    BNT: Jaký je důvod pro zásadu nekombinovat ovoce a zelninu? Nechutná?

    Jinak spousta koření je zahřívací. Často si dávám ke snídani směs vloček a semínek namočenou přes noc, okořeněnou třeba skořicí, zázvorem, kardamonem, kakaem, hřebíčkem nebo i chili. A funguju pak celý dopoledne dobře i v zimě.

    Jinak myslím, že kořenová zelenina má obecně zahřívací tendence, mrkev třeba ne až tolik, ale takový křen... :) Slyšel jsem, že naklíčená pohanka je dobrá, ale nezkoušel jsem.
    BNT
    BNT --- ---
    DANIA: nekombinuju zasadne ovoce a zeleninu, navic tropicky ovoce evidentne ochlazuje. nicmene zazvor jo, ten jo :)
    DANIA
    DANIA --- ---
    BNT: zkus věci se zázvorem, hlavně kimči, nebo šťávu pomeranč-mrkev-zázvor
    OTZ
    OTZ --- ---
    no nicmene najdou se i raw masozrouti..

    Ok, a budete jíst shnilé maso. Proč jíst shnilé maso?
    Je to pro-biotické. Polovina mého problému s mým trávením byl vlastně jen nedostatek enzymů. Moje tělo prostě neprodukuje dostatek enzymů na trávení škrobnatých potravin. Takže pro-biotické bakterie shnilé maso skutečně mi pomohl strávit jídlo.


    This Guy's Eaten Nothing but Raw Meat for Five Years | VICE United Kingdom
    http://www.vice.com/en_uk/read/this-guy-has-eaten-nothing-but-raw-meat-for-five-years
    BNT
    BNT --- ---
    poraďte mi prosím nějaký zahřívací rawcepty, začínám mít problém se zimou :(
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    EGGH: samozřejmě, že jsou včelaři co to dělaj jako kokoti a včelaři co to dělaj rozumně. A těch druhejch je míň. Ale tak je to se všim. Člověk si musí hlídat od koho a co si kupuje.
    Porovnávat vejce a med nevim jestli je úplně na stejný úrovni. Správnej včelař vezme včelám jenom přebytky medu - jejich jídla, co nepotřebujou a vyroběj prostě navíc. Vejce je potenciální další kuře, respetive neoplodněnej zárodek. Neřikám, že jíst vejce je špatný, sám sem je jedl a výmečně si dám i dnes, ale co se nějaký řekněmě "etiky" strávníka týče, tak vzít někomu jeho nadbytek jídla je pro mě osobně víc v pohodě než mu sníst neoplodněnej zárodek. Ale znova řikám, na vejcích nevidim nic špatnýho, akorát nabízim pohled těch lidí co to spíše nejedi.
    EGGH
    EGGH --- ---
    BETCHO: Tak v tom případě doporučuji zúčastni-ti se někdy stáčení medu. Naopak, jezením vejce nijak neškodíš zvířatům. Slepice vejce vyplkne, vezmeš si jej . nic by z něj nebylo - slepici to nevadí.
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    LANNA: Přesně tak. už jsem to tady kdysi psala a schytala za to mnoho mínusů :-) Neznám žádného vitariána, který by programově jedl syrové maso, vejce, atd. Z živočišného světa, pokud vím, vitariáni přijímají pouze včelí produkty, pyl, raw med, propolis. A to proto, že za á) včeličky kvůli nám nemusí umřít a za bé) včelí produkty jsou jedny z nejlepších superpotravin vůbec....
    LANNA
    LANNA --- ---
    Raw automaticky znamena raw veganstvi.. Existujou nejake dalsi "proudy", kde se snazi jist i zivocisne produkty, ale to je okrajove
    EGGH
    EGGH --- ---
    SIMSA: Tatarák
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    AGNESK: A co pomazánka ze syrových jater, žloutku, cibule a česneku?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    skoda ze to neni v rijnu...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    to co sem videl ja byla nejaka nahrazka, vubec to nebyla ryze....
    BNT
    BNT --- ---
    KAMAHL: v otevřený troubě v teplý vodě pár hodin prej. ale taky jsem to ještě nedělala :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAMAHL: doposud klasicky, ale nasel sem prave raw recept (neni tezky pomoci google najit, ted tady nemam link), takze ho zkusim az bude cas... a pustim se i do dalsich jidel

    me tenhle typ stravy zajima asi spis z gurmanskeho hlediska nez jako fylozofie...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam