• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    VXP
    VXP --- ---
    KAMAHL: meloun je dyne... a vsechny dyne jsou ovoce? ;-) meloun JE zelenina ;)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Já třeba beru jako ovoce plody trvalek a když se nudím tak se na základě tohoto východiska hádám s lidmi o tom, že meloun je zelenina. :D
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    Z botanického hlediska jde o plody /obsahují semena rostlin/ a tudíž ovoce. Bych řekla...
    IKA
    IKA --- ---
    Ovocie a zelenina sú len umelo vytvorené skupiny. Kam by sa zaradili napríklad rajčiny, melóny, olivy, avokádo, atď?
    SISTA
    SISTA --- ---
    dnes zdarma ke stazeni The Food Matters Superfood Recipe Book
    http://foodmatters.tv/8-quick-smoothie-recipes
    BNT
    BNT --- ---
    SISTA: aha grešík, ten mě teda fakt nenapadl, dík! :)
    SISTA
    SISTA --- ---
    BNT: v marks&spencer jsem vzdycky kupovala (naposled loni), tak snad porad maji. nebo ten od gresika mivaji ve zdravejch vyzivach, ale v praze bohuzel neporadim konkretni.
    BNT
    BNT --- ---
    nevíte někdo prosím, kde se dá sehnat vanilkovej extrakt?
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Ja jsem o kombinovani pottavin taky neco nacetl, vetsinou jsou to zdroje tohodle typu, bez verohodnych referenci a nekdy si protimluvici, nic co bych dokazal brat vazne. Navic to nebere v potaz individualni dispozice, ktere povazuju za docela zasadni. Pozorovat, jak na kombinace reaguji nase tela to beru, ale casto asi taky nekdo citi neco o cem predem uveril, ze ma citit. Vim sam na sobe, ze nektetr kombinace nestravim snadno (ale dulezitejsi mi prijde mnozstvi potravy), ale zrovna zeleninu osobne muzu snad s cimkoliv. Je mozny, ze to nekdo ma jinak...
    SISTA
    SISTA --- ---
    MAR_TINA: ptala jsem se te konkretne ja, ktera neni raw vegan ani nedodrzuje zadny zasady o nekombinovani toho ci onoho, s maturitou z biologie, tak netreba adresovat tvoje prispevky jakysi neexistujici parte lidi:) zajimaly me tvoje osobni poznamky k tomuhle tematu. navic za tech deset let od maturity predpokladam, ze veda v tomhle ohledu v mnohem pokrocila, takze se rada priucim. ale samozrejme respektuju, ze se nechces poustet do zadnejch diskuzi. stacil by odkaz, cokoli...
    LUSY
    LUSY --- ---
    2 Mar_tina: Ne každý měl na střední škole biologii. A učebnici si opravdu kupovat nechci, ale pokud máš tip na nějakou knihu (ne středoškolskou učebnici biologie) která o tom pojednává správně (Jak se pozná co je správně? Názory vědců na stravovaní se každou chvíli mění...) tak doporuč, ráda si ji přečtu. nebo ještě lépe nějaké webovky :)
    BNT
    BNT --- ---
    KAMAHL: sama na sobě jsem to vypozorovala. a na základě nějakýho článku a posléze i doporučení mojí léčitelky. každopádně pokud chci třeba salát - mrkev + ananas, tak lze, zneutralizováním citronovou šťávou.
    jo já vím, který koření je zahřívací, mě jen zajímalo, jak to tady kdo řešíte :)
    já se stejně vařenejch polívek nevzdám ;))
    SISTA
    SISTA --- ---
    MAR_TINA: zrovna jsem na to narazila prave na https://www.facebook.com/groups/rawfoodcz/, tak jen preposilam k dotazu od KAMAHL. nicmene by me zajimaly tvoje protiargumenty.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    pro fejsbukáře, pokud už neznáte https://www.facebook.com/groups/rawfoodcz/
    tam je receptů dost
    SISTA
    SISTA --- ---
    KAMAHL: ad. kombinace ovoce a zeleniny
    ŠKOLA SLEPÉHO OSLA - Zásady správného trávení
    http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    ANDY_WARHOL: pro mnicha tomu tak je, ten je tomu zcela oddán. My jsme však světští lidé, žijící ve světském světě, světským životem. Tedy pro nás je hmota zásadnější, i když máme třeba jiné tendence a sny, tak taková je realita.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    No to je mozny, ale proc mu to neusnadnit? :) Predpokladam, ze se sprchujes zasadne studenou, zejo?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    OTZ: no jen rikam ze duch je nad hmotou.
    OTZ
    OTZ --- ---
    coze?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    stejne mi prijde ze jste hrozni materialisti. ve skutecnosti to dela hlava, kterou necim date najevo ze ma byt v pohode i v zime a svete div se, jde to i bez teto odbocky, rovnou :)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    BNT: Jaký je důvod pro zásadu nekombinovat ovoce a zelninu? Nechutná?

    Jinak spousta koření je zahřívací. Často si dávám ke snídani směs vloček a semínek namočenou přes noc, okořeněnou třeba skořicí, zázvorem, kardamonem, kakaem, hřebíčkem nebo i chili. A funguju pak celý dopoledne dobře i v zimě.

    Jinak myslím, že kořenová zelenina má obecně zahřívací tendence, mrkev třeba ne až tolik, ale takový křen... :) Slyšel jsem, že naklíčená pohanka je dobrá, ale nezkoušel jsem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam