• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    ROSADKO: [ AGNESK @ RAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT ] plus stroužek česneku a lahůdkové droždí a přidat černou sůl je vážně skvělý nápad! Pomazánka je opravdu moc chutná, poděl se později s tím, jak se ti povedla, a jak ti chutnala .)
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    A ještě otázka: někde jsem kdysi četla návod na raw vajíčkovou pomazánku (samozřejmě bez vajec :-)) - aby to chutnalo jako vajíčka, přidávali tam himalájskou černou sůl, která je opravdu chutí i vůní vejcím hodně podobná. Ale už si nevzpomínám, jaké byly další ingredience a recept nemůžu nikde najít...nevíte někdo, prosím?
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Kupujte si raději kakaové boby nepražené celé nebo už namleté? Četla jsem teď v nějaké diskuzi, že při mletí bobů dosahují teploty až 200°C, takže pak už fakt nejsou raw a je to jenom obyčejný kakao. Napadlo mě koupit si boby celé a namlít to v tom klasickém starém mlýnku na kafe...myslíte, že to půjde?
    VIVA_
    VIVA_ --- ---
    ROBICK: Ta čokoláda určitě funguje (viz.video) tenhle týpek vypadá, že rozhodně nemá deprese :)))) Jen se trochu bojím, když na něj koukám, jak to bude působit na mě..
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    nevíte zda jako kulturu do raw ořechovýho sýru můžu dát místo probiotik kus jinýho raw ořechovýho sýra? když jo, jak moc tam musim dat? děkuju
    KABIS
    KABIS --- ---
    BNT: nj, tak vynej mixer nemam a jen tak mi nejedou :) ale dik :)
    BNT
    BNT --- ---
    KABIS: já dělám níže uvedenej recept 16:08:55 3.2.2014 z bobů, kakao nevedu :) ale je fakt že to chce výkonnej mixér... nebo je jim jen tak :)
    BNT
    BNT --- ---
    ROBICK: no jo, to si dělám furt, s různejma obměnama. šílená závislost, ta čokoláda :)))
    KABIS
    KABIS --- ---
    mam doma neprazene kakaove boby (cele), nenapada vas pekny zpusob jak si je poupravit?
    ROBICK
    ROBICK --- ---
    Je to trochu plašan, ale tu čokošku bych zkusil:)
    Živá Čokoláda - Nejsilnější antioxidant a antidepresant na zemi!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=3NspZQiAtnU&context=C328132bADOEgsToPDskLAemWuzabAhUuQbZ3-O1SS
    IKA
    IKA --- ---
    BONEMINA: toto vyzerá zaujímavo, ale neskúšala som:
    » kelové chipsy ako najvyššia forma chlorofílie v praxi
    http://www.100-percent-food.com/kelove-chipsy-ako-najvyssia-forma-chlorofilie-v-praxi/
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    BONEMINA: bude-li to správně usušené, tak to vydrží i dýl.. žejo dyt sušený věci vydržej dlouho, ale bacha na to sušení, několikrát se nám stalo, že jsme to neměli usušený pořádně a pak se s tim děli něpěkný věci
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BERENIKEE:
    BNT: Díky. Byly by i nějaké fígle, jak to ochutit, nebo je to stejné, jako u pečení? A trvanlivost, vydrží to aspoň týden?
    BNT
    BNT --- ---
    BONEMINA: z batátů jdou taky :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    AGNESK: tak vypadá to trošku jako hovno, ale jíst se to dá.)))
    možná tam mohlo bejt míň karobu, dala jsem ty 2pl a přijde mi, že to dost potlačilo ty ostatní chutě. Takže je to něco jako čokoška (konečně jsem prostudovala, co je karob, něco jako kakao).
    Mladej to baští, dělám mu z toho kuličky. Jo koukám ten vanilkovej extrakt/prášek jsem tam zapomněla dát a slunečnicovejch semínek jsem měla jen jeden sáček, víc neměli

    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Viděl jsem recept na nějaké kapustové chipsy, ale nezkoušel jsem.
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    BONEMINA: Celer,cervena repa treba.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Nemám s vitariánstvím prakticky žádné zkušenosti, ale chtěla bych spáchat v sušičce nějaké zeleninové chipsy. Máte nějaké praktické tipy, z jaké zeleniny jsou nejlepší (brambory asi nebudou to pravé), jak ochutit, jak dlouho vydrží... atd.?
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    EUCHENIE: Pošli pak fotku:)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    dnes či zítra zkusím:

    RAW BROWNIES ZO SLNECNICOVYCH SEMIENOK

    Potrebujeme:
    - 2 salky slnecnicovych semienok
    - 1/4 salky lanovych semienok
    - 1/4 salky kokosoveho oleja
    - 10 datli
    - 1/4 salky medu alebo agave
    - 2 PL kakao
    - 2 PL karob (alebo viac kakaa)
    - 1 lyzicka vanilkoveho extraktu alebo prasku
    - kakaove boby

    POSTUP:
    1. V robote s nozmi do "S" (food processor) pomliet slnecnicove semienka (aby ostala hruba muka). Na kavovom mlynceku pomliet lanove semienka. Roztopit kokosovy olej.
    2. Do robota s pomletymi slnecnicovymi semienkami pridat pomlety lan, kakao a karob. Pomiesat.
    3. Pridat datle. Spracovat kym sa datle "nerozsekaju" a nepremiesaju so semienkami.
    4. Pridat agave (med) a roztopeny kokosovy olej. Spracovat na tuhu masu.
    Kto ma rad kakaove boby, tu sa mozu pridat do cesta… ostanu v nom potom ako chrumkave kusky.
    5. Cesto natlacit do formy vystlanej papierom na pecenie (ja som pouzila sklenenu stvorcovu velkosti 21x21cm). Uhladit vrch.
    6. Dat do chladnicky na par hodin, aby to pekne stuhlo.
    7. Nakrajat, ozdobit kakaom a nasekanymi bobami.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam