• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    DIVER
    DIVER --- ---
    nějaký zkušenosti s http://www.seminka-chilli.cz/ ? jestli vyroste, co objednám...

    a pak jste mě vlastně přivedli k tomu, že úplně přesně nevím, co příští rok zasadit. samozřejmě jsem chtěl jít nejvíc po pálivosti. a trochu po množství úrody, aby bylo dost na nějakou pálivou omáčku...

    Chilli papričky
    http://www.seminka-chilli.cz/chilli-papricky-palivost/#tab=prop-97&prop-97=163&ppp=30&os=0
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    Srdečně všechny zvu tenhle čtvrtek na 8. ročník festivalu Plechová huba. Koná se v meatfactory. Bude tam všechno možný co pálí a dá se udělat z chilli. Loňské Morugové muffiny byly bezchybné. http://www.plechovahuba.com
    GIO
    GIO --- ---
    LUKASZ: my mame taky JOhnsons jalapenos. a pali teda slusne, ty cervene teda opravdu hodne. zelene jsou prijemne ostre. v nalevu, kde je mam dohromady, se to propoji a pali to obstojne.


    jeste mam papricky scotch bonnet a na ty jsem zvedava, nechavam je dojit, ty na okne dobarvuji krasne, a pak ochutname.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    EXCITE: Ja třeba kazdy rok pěstoval od stejně firmy ( Johnsons) , protože se mi ta rostlina líbí a plodí skvěle. Mi úly rok jak bylo to vedro, spoustu slunce Jalapeňo pálilo strašně. Letos stejná semínka a myslím si, že tím jak byl hnusnej srpen a zachránilo to naštěstí září, se tedy capsaicin nevytvářel tak skvěle, jako loni. To je takovej můj pocit teda :)) Troslu mi to štve, neměl jsem jich úplně nejmíň :) Pálej, ne že ne, ale loni to bylo lepší.

    Bohužel Johnsons už nemůžu nikde sehnat a budu zkoušet nové. Přivezl jsem nějaké z Itálie a určitě zkusím semena od pana Neorala.

    Jinak jsem zkoušel letos i náhradu za Jalapeňo od SEMO se jménem Jalahot a podle me pěkná nuda :) rostliny obrovský a ne ani moc urodný. Plody hezky jinak.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jalapenos, Pueblo, Poblano a podobne druhy jsou opravdu jenom tak palive jak ti udaji okolnosti.

    Rekneme ze prumer Carolina Reaper je za idealnich podminek 1.5M (Kniha rekordu)
    Pokud si to vypestujes doma a ma to 30% efektivitu, tak to porad porazi Habanero ze Sri Lanky.

    Cerny Pepr je zhruba 15x mene palivy nez Capsaicin. Poblano, Jalapeno pak vubec nepali. (Protoze jsme na to zvykli z pepre.) Kdybys to dal diteti, tak se z toho porad posere :D

    tl;dr To je duvod proc lidi co jdou po palivosti u nas prehaneji s odrudama.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ad jalapenos, koupil jsem loni od Semínka-Chilli.cz , koupil jsem 2 druhy jalapenos early a jalapenos jalastar..a ani jedny téměř vůbec nepálej, jsou dobrý to jo, něco jako malinkatý kapie,ale prostě nepálej.
    GIO
    GIO --- ---
    GIO
    GIO --- ---
    ja tu mam lak jeste od nakladani jalapenos, ktery se moc povedly, ale ty habanero asi nejak rozemelu a udelam pastu, salsu nebo tka neco..
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    MCKIDNEY: Ja to nemyslím zle :) jen aby někdo/někdy nepoužil jen kyselinu citronovou jako konzervant :) nic víc :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LUKASZ: Dekuji za upresneni. Ja tam rozepisoval sluzky zelirovaciho cukru a moc jsem se s tim nemazal. Zde na to odkazuji protoze nezminoval mnozstvi habanero.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    MCKIDNEY: Kyselina citronová neni konzervat, aby se to někomu nepletlo. Je to regulátor kyselosti a mění PH, tím muže trvanlivost prodloužit v uvozovkách, ale konzervant to neni ;)
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    podle me je to hovadina, zrovna habanero ma silnou chuť a i zelené jí mít bude i když ne tak sladkou.

    SCIFI
    SCIFI --- ---
    GIO: to mi nikdy teda neprislo... zkus ochutnat a uvidis :)
    GIO
    GIO --- ---
    MCKIDNEY: diky, zpracuju je)
    GIO
    GIO --- ---
    SCIFI: no co jsem hledala na iternetu, tak pry nezrale maji nejaky vyssi podil horcin, coz jejich chut kazi a neupravi to ani nalev treba sladkokysely..
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    GIO: nedaji konzumovat jo? To ja je mam do salsy radsi nedozraly, nebo tak napul, maji takovou fresh chut :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    GIO: Do hrnce s plochym dnem pridej ocistene a nakrajene papriky, bazalku, cesnek, Slunecnicovy/Olivovy olej, sul a stabilizacni prvky (MCKIDNEY).

    Smes rozmixujes na pesto a slejes do sterilizovanych sklenic.
    GIO
    GIO --- ---
    koukam tu na fotky, a maji barvu jako ty peach habanero tady niz ted, ale ze stejne rostliny mam i plne oranzove, takze ta svetla odruda to nebude...
    GIO
    GIO --- ---
    poradite mi prosim, jak zpravoat nedozrale habaneros? docetla jsem se, ze se v tomto stavu nedaji konzumovat. ale nechci se s tim smirit a vyhodit je.) trosku doma na okne dosly, ale ple oranzove nejsou, spis takove bezove(okrove).. muzu z nich udelat nejakou pastu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam