• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    DIVER: Jako chlápek pozornej, úslužnej, Habanero Bonda byla čistá smrt, mám toho tuny v mrazáku a už to nikdy nechci vidět :) ale z Bolivian Rainbow mi vyrostla taková deformovaná geneticky zmučená souchotinka s malými plody, že mě to vede k závěru, že ten chlap nedělá ale vůbec žádnou selekci. prostě vypěstuje keřík (samozřejmě se mu tam ty druhy všechny navzájem oprcaj), pak z toho sebere tisic semen a ty pak vesele střílí dál. Prostě dobrej byznys, což bych mu nezazlíval, prostě dírka na trhu při vzrůstající popularitě pěstování čili.Ale ten krok k úplný profesionalitě tam asi ještě chybí.
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    DIVER: Vykupujou semínka od lidí a pak je dál prodávaj, tak co myslíš? (: Mně několikrát vyrostlo něco jinýho než jsem koupil...
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    DIVER: já si budu na příští rok objednávat tenhle karibskej balíček

    Habanero balíček
    http://www.seminka-chilli.cz/habanero-balicek-84.html

    Klíčivost jsem měl v prvním roce 100%, další roky už je to horší.
    VLKOUNEK
    VLKOUNEK --- ---
    DIVER: Za me seminka-chilli.cz taky v pohode
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    DIVER: seminka-chilly - zatím mi od nich vyrostlo všechno. Jestli ti jde o úrodu a pálivost, zkus Dorset Naga - prý je to jedna z nejvíce plodících odrůd.

    DIVER
    DIVER --- ---
    nějaký zkušenosti s http://www.seminka-chilli.cz/ ? jestli vyroste, co objednám...

    a pak jste mě vlastně přivedli k tomu, že úplně přesně nevím, co příští rok zasadit. samozřejmě jsem chtěl jít nejvíc po pálivosti. a trochu po množství úrody, aby bylo dost na nějakou pálivou omáčku...

    Chilli papričky
    http://www.seminka-chilli.cz/chilli-papricky-palivost/#tab=prop-97&prop-97=163&ppp=30&os=0
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    Srdečně všechny zvu tenhle čtvrtek na 8. ročník festivalu Plechová huba. Koná se v meatfactory. Bude tam všechno možný co pálí a dá se udělat z chilli. Loňské Morugové muffiny byly bezchybné. http://www.plechovahuba.com
    GIO
    GIO --- ---
    LUKASZ: my mame taky JOhnsons jalapenos. a pali teda slusne, ty cervene teda opravdu hodne. zelene jsou prijemne ostre. v nalevu, kde je mam dohromady, se to propoji a pali to obstojne.


    jeste mam papricky scotch bonnet a na ty jsem zvedava, nechavam je dojit, ty na okne dobarvuji krasne, a pak ochutname.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    EXCITE: Ja třeba kazdy rok pěstoval od stejně firmy ( Johnsons) , protože se mi ta rostlina líbí a plodí skvěle. Mi úly rok jak bylo to vedro, spoustu slunce Jalapeňo pálilo strašně. Letos stejná semínka a myslím si, že tím jak byl hnusnej srpen a zachránilo to naštěstí září, se tedy capsaicin nevytvářel tak skvěle, jako loni. To je takovej můj pocit teda :)) Troslu mi to štve, neměl jsem jich úplně nejmíň :) Pálej, ne že ne, ale loni to bylo lepší.

    Bohužel Johnsons už nemůžu nikde sehnat a budu zkoušet nové. Přivezl jsem nějaké z Itálie a určitě zkusím semena od pana Neorala.

    Jinak jsem zkoušel letos i náhradu za Jalapeňo od SEMO se jménem Jalahot a podle me pěkná nuda :) rostliny obrovský a ne ani moc urodný. Plody hezky jinak.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jalapenos, Pueblo, Poblano a podobne druhy jsou opravdu jenom tak palive jak ti udaji okolnosti.

    Rekneme ze prumer Carolina Reaper je za idealnich podminek 1.5M (Kniha rekordu)
    Pokud si to vypestujes doma a ma to 30% efektivitu, tak to porad porazi Habanero ze Sri Lanky.

    Cerny Pepr je zhruba 15x mene palivy nez Capsaicin. Poblano, Jalapeno pak vubec nepali. (Protoze jsme na to zvykli z pepre.) Kdybys to dal diteti, tak se z toho porad posere :D

    tl;dr To je duvod proc lidi co jdou po palivosti u nas prehaneji s odrudama.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ad jalapenos, koupil jsem loni od Semínka-Chilli.cz , koupil jsem 2 druhy jalapenos early a jalapenos jalastar..a ani jedny téměř vůbec nepálej, jsou dobrý to jo, něco jako malinkatý kapie,ale prostě nepálej.
    GIO
    GIO --- ---
    GIO
    GIO --- ---
    ja tu mam lak jeste od nakladani jalapenos, ktery se moc povedly, ale ty habanero asi nejak rozemelu a udelam pastu, salsu nebo tka neco..
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    MCKIDNEY: Ja to nemyslím zle :) jen aby někdo/někdy nepoužil jen kyselinu citronovou jako konzervant :) nic víc :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LUKASZ: Dekuji za upresneni. Ja tam rozepisoval sluzky zelirovaciho cukru a moc jsem se s tim nemazal. Zde na to odkazuji protoze nezminoval mnozstvi habanero.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    MCKIDNEY: Kyselina citronová neni konzervat, aby se to někomu nepletlo. Je to regulátor kyselosti a mění PH, tím muže trvanlivost prodloužit v uvozovkách, ale konzervant to neni ;)
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    podle me je to hovadina, zrovna habanero ma silnou chuť a i zelené jí mít bude i když ne tak sladkou.

    SCIFI
    SCIFI --- ---
    GIO: to mi nikdy teda neprislo... zkus ochutnat a uvidis :)
    GIO
    GIO --- ---
    MCKIDNEY: diky, zpracuju je)
    GIO
    GIO --- ---
    SCIFI: no co jsem hledala na iternetu, tak pry nezrale maji nejaky vyssi podil horcin, coz jejich chut kazi a neupravi to ani nalev treba sladkokysely..
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    GIO: nedaji konzumovat jo? To ja je mam do salsy radsi nedozraly, nebo tak napul, maji takovou fresh chut :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    GIO: Do hrnce s plochym dnem pridej ocistene a nakrajene papriky, bazalku, cesnek, Slunecnicovy/Olivovy olej, sul a stabilizacni prvky (MCKIDNEY).

    Smes rozmixujes na pesto a slejes do sterilizovanych sklenic.
    GIO
    GIO --- ---
    koukam tu na fotky, a maji barvu jako ty peach habanero tady niz ted, ale ze stejne rostliny mam i plne oranzove, takze ta svetla odruda to nebude...
    GIO
    GIO --- ---
    poradite mi prosim, jak zpravoat nedozrale habaneros? docetla jsem se, ze se v tomto stavu nedaji konzumovat. ale nechci se s tim smirit a vyhodit je.) trosku doma na okne dosly, ale ple oranzove nejsou, spis takove bezove(okrove).. muzu z nich udelat nejakou pastu?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Pozde ale prece - lak na okurky recept

    [ ROMANICAK @ VARIS-VARIM-VARIME - dost bylo hladovky ! ]
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    Kdo vsechno chtel ty papriky, ať mi napíše a přijede co nejdřív. Dnes to tady likviduju a samozřejmě spoustu jich nechám, jen ze bude mrznout a aby to přežili.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    EXCITE: jako jo, chybí jim, ten "klobouček" nahoře, na druhou stranu ten kulatej plod úplně vpravo je těm mejm docela podobnej...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SEEKER: jo, to by mohl být, nějaký ten oprc :)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    EXCITE: No vzhledem k tomu, že je ta rostlina chlupatá a vyrostla z černého semínka, tak to nic moc jiného být nemůže ne? Plod jsem koupil coby rocoto a tohle vypěstoval ze semínek z něj, takže to klidně může být nějak zkřížené... jedno zelený mi "upinkla" kočka, protože ty jsou zrovna z tohohle druhu nějaký hotový a maj ho za hračku... semínka teda byla zatím taková nahnědlá a chuťově to zazelena nebylo ono, tak jsem to dal do nějaké směsi "zbytkových paprik" zakvasit, že z toho pak udělám omáčku. Tohohle žluťáka nechám ještě chvíli viset a uvidíme...

    RAHZUL: ty dvě tenké žluté jsou nejspíš cayenne yellow, ale to je úplně první odrůda, co jsem kdy pěstoval, otec dostal od někoho před pár lety sazeničky a dotyčný si je pěstoval dlouhodobě, takže těžko přesně říci, sám jsem si je takhle "katalogizoval". Cayenne z obchodu jsou obvykle mnohem větší, takže to možná jsou nějaké za roky zplanělé kajenské, chuťově je mám ale fakt rád, ty žlutý papriky jsou takový trochu citrusový, ta chuť mě baví víc než ta klasická nasládlá u červenejch. A pálej solidně.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SEEKER: rocota jsou i žlutý,ale tohle nevypadá jako rocoto, ty jsou spíše jako takové malé kapie.
    RAHZUL
    RAHZUL --- ---
    SEEKER: ty habanera vypadaj moc pěkně, stejně tak i ty úplně žlutý. Co je to za odrůdu?
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    Tak konečně mi dozrávají i habanera, rocota a spol...

    Jen jsem čekal červené rocoto, protože semínko je z červeného plodu a zatím to vypadá takhle. Zrají přes oranžovou? Nebo se to skřížilo a tohle je finále? (sorry za velikost a rozmazanost...)


    tady ještě ochutnávka z průběžné sklizně (moc mě chutnají aji amarillo, zvědav jsem na ty white/peach habanera - nejsem si přesně jist, co je to za odrůdu)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tak konec 2016 a chlubeni se urodou :D

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam