• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SKAFF: ty v pravo dole jsou tusim habanero,ty ted mam od mamky a pristi rok musim taky nejaky ty chili papricky zasadit
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    jsou to všichni stejný sabotéři, nám čuba rozbagrovala zahradu, když chtěla někam ukrejt kostku másla, co našla v zamčený lednici

    SKAFF
    SKAFF --- ---
    TATONKA: já nevim, která je která. Kočky třikrát shodily sazenice na jaře na zem a všechny popisky se pomíchaly. To vlevo bude jalapeno, ale dál vůbec nevim.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    SKAFF: Nemel bys ten obrazek i s popiskama?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ROMANICAK: žádnej zázrak. já na úvod osmažím cibuli a do ní vrazím krátce spražit chilli. pak to zakydnu rajčaty a rozvařuju, aby byla omáčka homogenní. excite se pak diví, že se mu to doleží, ale to je tím že to dal později. každý má něco.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    sklizeňo

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    EXCITE:
    Tady proste + nestaci, DIKY MOC!!!
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ROMANICAK: Spařím rajčata, oloupu je, hodim do hrnce rozvařím, potom tam vrazím ty ostružiny, protože těm stačí daleko méně a rozvařím, do sítka dám připravený koření a nechávám vařit se směsí, připravím si papričky nakrajím či nasekám v mixeru podle množství, které mám připravené, vrazím do hrnce se směsí a krátce povařím(pozdní přidání papriček dosměsi zajistí uchování jejich chuti a vůně), pak dokořením dosolím atd, podle chuti, dooost to ochutnávám :), potom vemu pnorný mixér rozmixuju směs a tady začiná nebezpečí,kdy se směs začíná chovat jak sopka před výbuchem,tedy hodně míchám, používám ochrané prostředky, nestrkám moc hlavu nad hrnec neboť hrozí že hustá směs probublá a cákne do ksichtu(oka-stalo se brrr). Meiztím si vysterilzuji v troubě sklenice, horké nalévám a pokud chci uchovat déle,ještě 10min sterilizuji v troubě ..
    Omáčku jsme kvůli semínkům nepasíroval ale příště to možná zkusím,semínka mi zas tolik nevadí a počítám,že pokud omáčka nějakou dobu vydrží,že i trochu změknou..
    Teď po zhruba po týdnu musím říct,že se omáčka pěkne rozležela, chuť spojila, ve vůni vyniká Moruga doprovázená jemnou sladkostí ostružin a dojezdem rajčat..pálivost jako by se malinko zvětšila oproti začátku( anebo sem si tím ochutáváním při vaření popálil hubu a už mi to nepřišlo;)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    EXCITE:
    OK, a jaky je technologicky postup? Nahazet to vsechno do hrnce a varit dokud to neni na sracku, tzn. treba 2 hodiny nebo i vic? Rajcata predem loupat predpokladam, celou omacku pak kvuli seminkum propasirovat?
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    KRISHNA: mleko pomaha i na ruce ;)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    DUDEL: dělala jsem, protože muž rád adžiku. Ale měli jsme papriček málo, takže se to snědlo během týdne a tak jsem množství soli nemusela řešit kvůli konzervaci, ale jen aby to nebylo přesolený.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KRISHNA: :D To je mazec,co? Já to taky jednou udělal a bylo to peklo..když krájíš nějaký ty ostřejší papričky v běžnej gumovej rukavicích,tak se se ten capsiacin dostane i skrz ně, taakže buď dvoje nebo je rychle střídat nebo koupit speciální rukavice na krájení papriček :)
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Tak já včera poprvý vařil chilli.. Rajská čili polívka a švestková omáčka (ta se mi teda povedla), no ale musim říct, že už nikdy nebudu krájet chilli bez rukavic, pálej mě ruce ještě teď a na obličej si nemůžu sáhnout a to je to už skoro 20 hodin a ruce jsem si umyl asi 20x mejdlem, alkoholem, jarem.... :-x
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    robili ste niekedy niekto taku zmesku ze nadrtene chilli a sol?
    tupo iba pomlet chilli papricky a poriadne to nasolit.
    nejak si neviem predstavit kolko tej soli tam dat...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    AIJA: Imho...jako rohy je neděle, to jsme taky udělali a nedalo se to jíst.. jsou hodně štiplavý a tím klasickým zavařením na kyselo se ta štiplavost tak nějak zvýrazní, rozdával jsem to pak jako pálivou pomstu :) Navíc jsou tenkostěnné a časem se rozblemstaj..
    Rychle bych je spařil (tém se otupí ta jejich vrozená štiplavost) a udělal bych je jako omáčku na rajčatovým základě..
    AIJA
    AIJA --- ---
    Mám tu kyblík Ring of fire. Něco zavařím jako klasické rohy, ale chtělo by to další variantu...Máte něco?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VAACLAV: já dělám ze stejného webu Sambal olek :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ROMANICAK: je to třičtvrtělitru omáčky cca :) v podstatě jsem experimentoval s větším množstvím ostružin.
    1. šarže byla 3 díly rajčat, 1díl ostružin + papričky (mix ruzných ne moc palivých) cca 1 díl. sůl pepř, drcené semínko koriandru,badián -to se dá použit místo kečupu,příjemné všetraně použitelné
    2. šarže byla cca 3 díly ostružin, 1 díl rajčat + 3 morugy. tady jsem musel dát výrazně více koření chuť stružin se zpočátku malinko tloukla s rajčty, chtělo to déle povařit, koření stejné jako výše +navíc muškátový oříšek. Tahle směs byla myšlená jako omáčka na grilovaní či pečení masa (ala buffalo wings) -použil jsem na níže zmíněné medailonky-chutnalo to :)
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ROMANICAK: https://zkvaseno.blogspot.cz/2014/10/duo-jiao-chu-nanska-chilli-pasta.html dělám několik let a v lednici vydrží min do další sklizně (pokud ji dříve nesníš:)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    EXCITE:
    Tzn. cca 1 papricka na litr omacky, chapu to spravne? Omackou se rozumi jakoze fakt omacka k jidlu, nebo takovy nejaky dochucovadlo jako je sriracha treba?

    Mel bys recept? Jaka je trvanlivost? Da se to zavarit aby byla dlouha?

    Question, questions everywhere :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam