• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DUDEL: Kvasici zatka, demizon. Jinak jsou to nasolene mlete papriky kam jsem pak pridal ocet a dal nechal kvasit. Uz po tydnu dobry mash a tabasco. Podle mati je to stejny postup jak pro okurky rychlokvasky, ale to ja neznam.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    MCKIDNEY: kvaseny? to jak? jak kvašáky?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tak letos byla slusna uroda i pres snizeni poctu kvetin. Musim zminit mistnoho dodavatele vzrostlych sazenic. Carolina Reaper i "DPMan" plodili skvele.
    Nase Piri-piri uz plodi 7 generaci krasne.
    Celkove na 11 kytek 7kg paprik.
    Jalapeno a Serano nedozralo - coz nevadi.

    Letos rodina vyzkousela kvaseny mash a tabasco a vysledek je uzasny. kvasime dalsi 4kg paprik.

    Fotky jsou predevsim na twitteru, ale nahraju i sem.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Vysledek letosni sklizne...ale jeste ceka na nasup :-)

    https://www.facebook.com/growduino/
    AIJA
    AIJA --- ---
    EXCITE:
    O víkendu dotrhám zbytek...asi druhý kyblík:-) a uvařím něco podobného a do malých skleniček.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    TATONKA: SKAFF: nalevo kolekce Jalapenosek, kulatý vpravo dole budou klasický feferonky ala rodeo, malý kuličky budou černý perly a ty dlouhý jsou nějakej druh cayenu

    LINKOS: habanero dělá víc zmuchlaný / scvrklý plody, tohle je klasika známá ze směsi "Moravanka"
    HREBICK
    HREBICK --- ---
    LINKOS: Podle mě to nejsou habanera ale Rodeo F3 ;) https://www.seminka-chilli.cz/rodeo-f3-50.html
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PALEONTOLOG: Já osobně nemám rád v omáčkách pach osmažené cibulky, jedině v kvašeným Ogentu orange (mrvkový základ) mi to zatím nevadilo, s ovocnýma chuťema a vůněma je ta smažená cibulka děs..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SKAFF: ty v pravo dole jsou tusim habanero,ty ted mam od mamky a pristi rok musim taky nejaky ty chili papricky zasadit
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    jsou to všichni stejný sabotéři, nám čuba rozbagrovala zahradu, když chtěla někam ukrejt kostku másla, co našla v zamčený lednici

    SKAFF
    SKAFF --- ---
    TATONKA: já nevim, která je která. Kočky třikrát shodily sazenice na jaře na zem a všechny popisky se pomíchaly. To vlevo bude jalapeno, ale dál vůbec nevim.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    SKAFF: Nemel bys ten obrazek i s popiskama?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ROMANICAK: žádnej zázrak. já na úvod osmažím cibuli a do ní vrazím krátce spražit chilli. pak to zakydnu rajčaty a rozvařuju, aby byla omáčka homogenní. excite se pak diví, že se mu to doleží, ale to je tím že to dal později. každý má něco.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    sklizeňo

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    EXCITE:
    Tady proste + nestaci, DIKY MOC!!!
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ROMANICAK: Spařím rajčata, oloupu je, hodim do hrnce rozvařím, potom tam vrazím ty ostružiny, protože těm stačí daleko méně a rozvařím, do sítka dám připravený koření a nechávám vařit se směsí, připravím si papričky nakrajím či nasekám v mixeru podle množství, které mám připravené, vrazím do hrnce se směsí a krátce povařím(pozdní přidání papriček dosměsi zajistí uchování jejich chuti a vůně), pak dokořením dosolím atd, podle chuti, dooost to ochutnávám :), potom vemu pnorný mixér rozmixuju směs a tady začiná nebezpečí,kdy se směs začíná chovat jak sopka před výbuchem,tedy hodně míchám, používám ochrané prostředky, nestrkám moc hlavu nad hrnec neboť hrozí že hustá směs probublá a cákne do ksichtu(oka-stalo se brrr). Meiztím si vysterilzuji v troubě sklenice, horké nalévám a pokud chci uchovat déle,ještě 10min sterilizuji v troubě ..
    Omáčku jsme kvůli semínkům nepasíroval ale příště to možná zkusím,semínka mi zas tolik nevadí a počítám,že pokud omáčka nějakou dobu vydrží,že i trochu změknou..
    Teď po zhruba po týdnu musím říct,že se omáčka pěkne rozležela, chuť spojila, ve vůni vyniká Moruga doprovázená jemnou sladkostí ostružin a dojezdem rajčat..pálivost jako by se malinko zvětšila oproti začátku( anebo sem si tím ochutáváním při vaření popálil hubu a už mi to nepřišlo;)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    EXCITE:
    OK, a jaky je technologicky postup? Nahazet to vsechno do hrnce a varit dokud to neni na sracku, tzn. treba 2 hodiny nebo i vic? Rajcata predem loupat predpokladam, celou omacku pak kvuli seminkum propasirovat?
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    KRISHNA: mleko pomaha i na ruce ;)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    DUDEL: dělala jsem, protože muž rád adžiku. Ale měli jsme papriček málo, takže se to snědlo během týdne a tak jsem množství soli nemusela řešit kvůli konzervaci, ale jen aby to nebylo přesolený.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KRISHNA: :D To je mazec,co? Já to taky jednou udělal a bylo to peklo..když krájíš nějaký ty ostřejší papričky v běžnej gumovej rukavicích,tak se se ten capsiacin dostane i skrz ně, taakže buď dvoje nebo je rychle střídat nebo koupit speciální rukavice na krájení papriček :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam