• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RIVEEK: urcite jsou prelity, ted jsem pri blizsim ohledani zjistila, ze na vrchni vrstve hliny je plisen. dekuju za rady!
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    POZITRON: určitě ti poděkujou, já jim míchám substrát s trochou písku a špetkou opadaný omítky + kompost (letos máme i kobylince, jupí!). Budu držet palce, ať ti vyjde úroda.
    POZITRON: btw jak vidím tu první fotku s vodou v misce - abys to neměla moc přelitý, papričky zalévám jenom když "připaží" a osvědčilo se mi je mít bez misek. Prostě mám ty kyblíky a kontajnery jen tak na zahradě, podle potřeby je jednou cca za tři - pět dnů je hodně zaleju a nechám to protýct.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RIVEEK: myslela jsem, ze je jeste cas, tak ja je presadim do vetsich uz dneska.
    minuly rok jsem mela touto dobou kytky vetsi a pamatuju si, ze nektery papricky uz nestihly venku na balkone dozrat a u nekterych to bylo jen tak tak.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    POZITRON: určitě, proč by neměla ? Jen mi ty květináče přijdou dost malý...
    Já dávám papričky do kontajnerů od malých stromků a do černých širokých cca 12 l kýblů, původně určených pro stavby na míchání lepidla a tak (nechaj se koupit za pár kaček, má to ucho pro potřebu přenášení za lepším sluníčkem a díry do dna jsem udělal bez skrupulí nožem).
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    myslite, ze sance na alespon nejakou letosni urodu je?



    POZITRON
    POZITRON --- ---
    DUDEL: nam nekolik kytek uhynulo a ty, ktery prezily tu tmu a zimu na prelomu dubna a kvetna, nejakou dobu uplne stagnovaly, takze jsou zatim docela maly. doufam, ze vubec neco sklidime. :/
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    POZITRON: mne uz zacinaju kvitnut. ale neviem ci to este neni moc skoro.
    mali sme tu na svk docela zimu mesiac dozadu a trosku ich to zabilo co sa tyka rastu.
    tak neviem ci tie kvety nemam este otrhat...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    dlouho zadny chlubenicko? :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PLAGUEDIL: jo to bude ono, mela jsem je vevnitr na skrini, kdyz zrozily v noci mrazy. do hajzlu.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    POZITRON: mozna malo slunka.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ehm, co jsem podelala, kdyz nektery kytky v kvetinacich zvadly a chciply? byly teprve ve stadiu cca 4cm tenkych stonku a nahore 2 listecky. prelity? zmrzly?
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    PENTAFEKTEK: jeste pockam,jestli nekdo neprijde s necim jinym,ale v sobotu kdyztak pohnojim,diky
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    DUDEL: áno, vše letošní, výsev v lednu.. hele já mam takovýhle kytky každej rok.. přitom jim nedávam zase nějakou extra péči.. žádný lignohumáty, žádný super drahý biohnojiva atd...atd.. asi mam jen prostě štěstí, nebo bydlim na dobrym místě :D


    ONDRA_PATA: ty dutý větve..to by mohla být suchá hniloba.. na to pomáhá vápník, ale když já tohle měl tak ta napadená větev musela pryč, tim že jsem to stříknul vápníkem jsem akorát docílil toho že to nenapadalo ještě zdravé větve..takže pokud ti to chytlo ten hlavní kořen tak je asi k.o... teda pokud je to to co píšu
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    PENTAFEKTEK: fuuuha, to su vsetko tohtorocne?
    nejake velke ne? :)))
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    ahoj, potřebuju, prosím, radu.
    na podzim jsem zastříhnul a uklidil 3 kytky (v tý době spíš stromky dle dřevnatýho stonku), byla tam Carolin, Trinidad a nějaká zdarma (vše kupováno loni v květnu - sazenice).
    přes zimu byly v baráku na chodbě, stálá teplota nad 10°, ale minimum denního světla (četl jsem x návodů a tipů, jak zazimovat, každej jinej). zálivka cca 1x za 3 týdny. začátkem března jsem je kontroloval, jedna sytě zelená, jedna dřevěně zelená, jedna tmavě hnědá (ta byla původně fialová).
    kolem 10. března jsem je vyndal do obýváku v přízemí s fr. okny na zahradu, která je na jih, takže mají celý den sluníčko a teplotu kolem 20°. přesadil jsem je do novýho substrátu, protože na jaře se v hlíně usídlily mušky, kořeny vypadaly hezky a zdravě, vrátil jsem je za okno. nicméně jedinej stromek, kterej začal obrážet už cca 14 dní zpět je ten původně fialovej, což je nějaká paprička, která pálí hodně málo. oba zbylý stromky ztratily svou zelenou barvu, jeden vypadá dost vyschle, druhej začal mít dutý větve, ikdyž po zimě je měl plný a zelený. větve začaly od konce tmavnout až černat.
    zálivka 2x týdně.
    co dělat? přijde mi, že zvýšit zálivku na dvojnásobek by bylo moc a nechci, aby to naopak uhnilo.
    přidat nějaký hnojivo?
    nebo se probíraj mnohem dýl?
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    DUDEL: je.. uplně všechno :)
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    PENTAFEKTEK: ale to neni vsetko chilli ze?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PETD
    PETD --- ---
    POZITRON: Začal jsme na začátku února na parapetu, tedy bez svícení. Přihnojoval jsem je pomocí krystalonu start, když mi kořínky vylezly z kelímků (double cup metoda - Khang Starr na youtube).

    PENTAFEKTEK: Když já už s nimi byl vyhnán z bytu :-). Ale pro jistotu od každého druhu mám ještě jednu kytku na parapetu, takže mám zálohu navíc to jsou annunky, takže by měly být odolnější.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    PETD: už jo? :-o odvaha se ti zapřít nedá :)) budu držet palce ať ti to o víkendu nesekne mrazík.. na druhou stranu, určitě máš doma volnějc než já :D..radši ale ještě 14 dní počkám
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PETD: teda to jsou macci, kdy jsi zacal s klicenim? pro zajimavost.
    ja jsem si letos rikala, jak jsem zacala vcas, pritom seminkum trvalo 2-3 tejdny, nez se vubec zacaly objevovat prvni klicky. :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam