• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Dalsi z tech prezimovanych v kanclu. Miluju ty barvy :)

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DUDEL: Prepisu znovu, at to neni z mobilu.

    Sacky: https://www.alza.cz/EN/guzzanti-gz-302-d3852873.htm
    Ano, jsou to profilove sacky na vakuovani v levne vakuovacce. Mam jich dost kvuli sous vide a skladovani porazeneho masa.
    Ano, jsou zatavene, ne nejsou vakuovane. Metodika je water displacement jak u kvasiciho hrnce, tak tady. Ponorenim otevreneho sacku vytlacis velke bubliny nahoru a zustane pouze kapalina. U kvasiciho hrnce se pouziva keramicka vlozka (nebo kamen a listy od vina).

    Ne, ono to nevybuchne. Plast vydrzi 4ATM obdobne jako plastova lahev. Protoze je to plne pouze z 1/2 tak se bavime o obrovske tvorbe CO2. Po tydnu je jak polstarek.
    Ja pak mash oddelim na susinu (dablik) a jemny mash(nefiltrovane, nepasterizovane tabasco). Doplnim vodu a sul a muzu klidne dal kvasit vedo skla/plastu/keramiky se stepkama sudu (opravdove tabasco) Jinak muzes upustit CO2, zkontrolovat smrad a nasledne zatavit znovu.

    tl;dr Funguje to na stejnem principu jako kvasici hrnec a ten ma svoje vyhody. Ja to potreboval prevezt v aute. Je to legitimni moznost jak zpracovat vetsi mnozstvi papricek. Idealni v kombinaci s robotem na maso, ktery protlacuje tkan dirou veci nez jsou seminka. (musi zustat neporusena)
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    MCKIDNEY: hmm, v tom sacku ti to nevybuchne?
    to mas tie sacky na vakuovanie hej? len tak zatavene? nevakuoval si to ne?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Mraziky uz znicili tkane i ve skleniku, tak posledni sklizen 4.3Kg, mash letos kvaseny v sacku (3% sul, pridana kultura z Hollandia)

    Dneska ochucena prvni varka a uz se pasterizuje.

    Kdyz jsem resil kvasinky a cisteni skla, tak jede i zazvorove pivo s troskou Hungarian Vaxky.

    QUIP
    QUIP --- ---
    POHODAVOLE: K tomu sezenes za rozumne penize i male cerpadlo, co ti to bude cerpat ze sudu / kubikovky. Nedavno jsem to hledal jen tak pro zajimavost a dalo se neco najit pod litr (kdyz to nemusi cerpat vodu nikdam do kopce).
    Pak by ti k tomu stacily spinaci hodiny za stovku pro to cerpadlo a nemusel bys mit uz ten el. ventil.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    QUIP: akorat jsem na to koukal a u lidlu jsem narazil jen na tuto hadici, ktera muze byt nad i pod zemi, ale uz jsem nenasel moznost, jak tim napajet jednotlive kvetinace.

    PARKSIDE® Zavlažovací hadice, 15 m | Lidl.cz
    https://www.lidl.cz/p/parkside-zavlazovaci-hadice-15-m/p100362525

    PARKSIDE® Zavlažovací počítač s Bluetooth PBB A1
    https://www.lidl.cz/p/parkside-zavlazovaci-pocitac-s-bluetooth-pbb-a1/p100348186

    Nasel jsem pak jeste toto, coz vypada o dost lepe, tak schvalne napocitam, kolik by to stalo.

    Sada pro automatické zavlažování truhlíků a květináčů - KÄRCHER SATTER - vysavače, vysokotlaké čističe,parní čističe, mycí stroje
    https://www.karcher-satter.cz/e-shop/karcher-zavlazovaci-sada-pro-kvetinace-a-truhliky-rain

    Zavlažovače: KÄRCHER WT 4.000 zavlažovací hodiny - KÄRCHER SATTER - vysavače, vysokotlaké čističe,parní čističe, mycí stroje
    https://www.karcher-satter.cz/e-shop/karcher-wt-4-000-zavlazovaci-hodiny

    Blby je, ze ty systemy vyse pocitaji se zalivanim z okruhu, takze by bylo treba jeste cerpadlo nebo bych to musel napojit na vodu ze studny.
    QUIP
    QUIP --- ---
    POHODAVOLE: co jsem kde nacetl (a co mi rika muj zpusob uvazovani), tak bych se vyhnul ruznym tem kapkovym zavlaham, protoze to je velmi nachylne na zanaseni = nespolehlivost.
    Takze bych si radsi udelal neco, co proste jednou za den na minutu sepne cerpadlo (nebo rano a vecer) a proste to zaleje vsechno nejakym mnozstvim vody.
    Dalsi level by samozrejme byl, mit v kazdem kvetinaci snimac vlhkosti pudy a podle toho otevirat ventily jen ke konkretnim kvetinacum, ale to uz je level NASA a pro domaci potreby asi dost zbytecny.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    QUIP: ja mam taky ty vetsi truhliky na jalapena a jim podobny a tam mi prijde, ze to funguje lepe. V kvetinaci mi prijde, jestli si nejak nestini nebo vic neberou. Me ti padaj kvety a hnojim taky, ale nejakym bio s humusem tusim. Docela me prekvapuje, ze ty bio hnojiva stoji min nez ty ostatni. Nejvetsi ztraty byly na tech lonskych v dobe, nez jsem je presunul ven. Pak zacaly pekne plodit. Urcite si taky nestezuju na vynos. Sklizim prubezne a dost se i delim s prateli. Dokavad mam destovku, tak jedu vse konvi, coz mi nejak nevadi, ale horsi je, kdyz jedu pryc a potrebuju, aby mi to zajistil kamarad. Zas si pak rikam, ze to musi byt peklo, kdyz se ti zavlazovani podela a po tydnu zjistis, ze je vse KO. Zkusim si o tom neco najit. Mohli by mit pred zimou slevy na tenhle druh sortimentu.
    QUIP
    QUIP --- ---
    POHODAVOLE: Ja mam v truhliku vzdycky 3 rostliny a nemam pocit, ze by jim to nejak vadilo, ale zase to asi nemam s cim porovnat - nemam nikde jen jednu :)
    Ze ty prezimovane maji vetsi vynosnost je obecny fakt, i kdyz ja si letos nemuzu stezovat ani na ty letosni. Mam z nich dve urody. respektive jednu jsem sklizel pred mesicem a ted cekam, ze dojde jeste druha sklizen.
    Kazdy rok jsem se v mensi, nebo vetsi mire potykal s tim, ze mi upadavalo velke mnozstvi kvetu. Mel jsem pocit, ze tak 80% opada. Letos vubec neregistruju tenhle problem. Jestli v truhliku najdu za mesic 5 upadlych kvetu, tak je to moc. A absolutne netusim, cim to je. Vlastne mozna jo, letos jsem to pravidelne hnojil krystalonem na rajcata a papriky (jeden tyden vapnik, druhy tyden hnojivo). To je jediny rozdil, co jsem oproti predchozim rokum udelal.
    Jo a truhliky mam samozavlazovaci. ty papricky maji obrovskou spotrebu, takze bez nich si to ani nedovedu predstavit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Letos z toho mam velkou radost. Nabral jsem spoustu novych poznatku. Nejvic me asi prekvapila vynosnost na tech prezimovanych i pres maly kvetinac, takze budu urcite opakovat. Naopak me dost zklamalo, ze tu mam nekolik kytek, na kterych mam jen kvety a zadne plody, tak seminka vyhodim. Jinak se seminkama z Benesova jsem vicemene docela spokojeny, kdyz vezmu, kolik jsem za ne zaplatil. Ted kdyz uz vim, co mi vyhovuje, tak to pristi rok rozjedu v mensim mnozstvi vetsich kvetinacu a budu je ohybat. To mi prijde, ze by mohlo davat vetsi smysl, kdyz vidim, jak se dari tem lonskym. Zeminu vezmu zase z kompostarny, ale priste ji budu rovnou redit s domacim kompostem, ktery si postupne dodelavam nebo pak s tou pytlovanou, protoze ta z kompostarny evidentne nedrzi dobre vodu. Dale urcite zainvestuju do podtacku, ktery tomu dost pomuzou. Kamos rikal, ze se daji poridit levne v Sape. Kytky mam na jihu v cernych kvetinacich, tak dostavaj docela coud a potrebuji tak zalivku kazdy den. Pouziva tu nekdo ten zavlahovy system, co se da poridit v lidlu? Zacinam nad nim dost uvazovat kvuli spotrebe a samozrejme i casove narocnosti. Da se nejakym zpusobem napojit na jedno nebo dve IBC s destovkou?

    Nejsem si jisty, jestli jsem se tu ptal, ale davate taky dve rostliny do jednoho kvetinace? Ja to tak delal u vetsiny a nejsem si uplne jisty vysledkem. Vicemene mi prijde, ze to vzdy nektera odnesla, takze uz to pravdepodobne nebudu opakovat nebo ne tak ve velkem mnozstvi. Cilem na pristi rok je rozhodne zvysit vynos s mensim mnozstvim rostlin a objevit nejaky super novy druh. Asi zacnu u tech druhu, ktery mi letos nevyjely, ale prubnu jineho dodavatele semen. Mate tu vylozene nejaky obchod, kde jste opravdu nekolik let za sebou spokojeni s klicivosti a kvalitou / cistotou odrud? Mam z toho docela hruzu, protoze se o ne clovek stara dlouhou dobu bez jistoty vylsedku.

    MCKIDNEY: ja tvaruju akorat ty prezimovany, jinak likviduju jen listy, ktery vypadaj nacaty. Prijde mi, ze je lepsi je spis prosvetlit ohybanim.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vcera jsem to trochu prostrihal :)





    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Samozrejme pokud to ma clovek jako Bonzai, tak asi s tim hraje. Nechci mu to brat.

    Nicmene i tkz. nejvice konzistentni papricka na svete ma prirozenou odchylku pres 50% od prumeru.

    Roky me trvalo nez jsem mel metrove keriky, presto musime podvazovat, folie a hlavne perma kultura s bylinkama, okurkama atd.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    AKTAJSA: Za me nesmysl
    QUIP
    QUIP --- ---
    AKTAJSA: Moje rostliny vetsinou tech listu az tak moc nemaji (na ten pocet plodu), takze jen ke konci sezony odstrihavam ty nove vyhonky, kde by zacaly rust dalsi listy a kvety, protoze to uz nema smysl, nedozraly by.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    AKTAJSA: ja to robim
    AKTAJSA
    AKTAJSA --- ---
    Ahoj, krátký doraz: Stříháte listy, aby šlo víc "šťávy" do plodů, nebo je to nesmysl? Taky to na papriky víc svítí, když nestíní listy.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Horsi je, ze jsem vcera testoval zlutou morugu a taky mi teda neprislo, ze by byla nejaky zabijacka na to, jak ma davat :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    QUIP: mne ti nejaky jalapena taky moc nepali.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jinak 500SHU (z hlavy) je 5xVelky panak sladke vody na roztok alkoholu. Z Jalapeno se bavime mene nez cajova lzicka chilli oleje.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    QUIP: To uz je trosku osemetne - kazdy to ma jinak a ty urcite mas toleranci. Nizke hodnoty znamenaji ze skupina lidi se shodne velmi rychle (vsichni musi rict ze nepali)

    Proto pod 500 neresim - to je hodnota sladkych paprik. Je lepsi to prohlasit za anomalii a jit znova. Nevim zatim o zadne sladke odrude Jalapeno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam