• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CHINOXR: ta hygiena je sice fajn, ale imho najpodstatnejsie je ze je tam dostatok prirodnych konzervantov - ocot, sol, citron...
    vdaka tomu to vydrzi aj roky. ked to samozrejme das do cistej flasky a pripadne este sterilizujes.
    mne sa snad nikdy vzivote nepokazila chilli omacka. neotvorena. ale aj otvorene v chladnicke mam uz par rokov a stale fit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: taky prubnu :)
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    POHODAVOLE: zacinam na Kilu+ klasickejch kapii (podle vysledny konzistence a mnozstvi), ty omeju, nariznu podelne do krize, , omastim olivacem, hrabnu do soli (zase ruzovka ale prohnana hmozdirem) a stredne nasolim zvenku a zevnitr (zas ale tam nemusi bejt 1 cm vrstva , proste at to nespetkues , ona ta sul co na tom potrebujes zustane nalepena) , pak to jde to pekace a na 200 do trouby (ja delam cca 3/4te hodiny) . A ted dulezita vec , cil je aby to zpuchyrovatelo (mrknu na obrazek) , tak nejak lehce i do cerna , tohle musis vychytat spravnej moment (ne ze to unudis do karbonu) protoze vrchni slupka jde dolu , a jestli nezanedbas tenhle krok tak si to loupani dost ulehcis, jinak se z toho PO , ve spravnej moment ta slupka pujde z 90 procent dolu prakticky sama bez odporu ... klidne bych si to natrenoval na jedny paprice abys ses pak z toho nepodelal. ta sladka kapie diky tomu zkaramelizuje takze nebude potreba nejaky doslazovani

    no a pak to jde z kopce, par papricek, idealne cerstvejch (neresim druh, jednodruh, vice druh, tuhle omacku se snazim delat mild) , zas vetsi cibule na drobno , smahnout skoro do hneda at to tomu da smak , pridam nakrajeny peceny kapie (uz bez slupky) , cerstvej cesnek na platky, pepr tentokrat cernej (ja pouzivam kampotskej) az se to zahreje tak pridam ocet (jablecnej nebo vinnej, zas nejakej lepsi, urco ne lihovku za 10kc) a vodu , trosku citronu , privedu do polovaru , rozmixuju na pyre , necham na stredni ohen , micham , trosku to provarim , a zas to nechavam den odstat nez se pustim do degustace a dochucovani jako v pripade ty mangovky ... za studena dochutim , dokyselim , naredim na pozadovanou hustotu, znova rychle svarim pred lahvovanim :)

    poznamky jako u ty mangovky platej, hygiena , hygiena , hygiena - cesnek , klidne zas lzicku medu at to dezinfikujes, citron ... zadny umely sracky, degustovat jen cistou lzickou

    nedavno ji znama vytahla asi po dvou letech a furt drzela (to jsem cumel jak puk , tady se Ti vrati ta hygienicka preciznost)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CHINOXR: ta z tech pecenych se dela pls jak?

    Diky.
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    trosku se pochlubim mejma projektama, jedno je takovej muj evergreen z pecenejch , z cervenejch paprik ... jedno je nepodarenej ferment kterej sem za boha nenastartoval ale mesic nalozeni s tim i tak udelalo divy ... a mango je moje dnesni dohotovena novinka :)

    vsechno bez umelejch konzervantu , priroda, domaci ...

    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    PENTAFEKTEK: krasa, to bych tejden nevylez z baraku
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    MAR3K1987: jj přesně pro ten look jsem ji letos zařadil do repertoáru.. navzdory tomu vzhledu ale ani moc nepálí, ovšem nemá ani nijak výraznou chuť.. jmenuje se to Sugar Peach Stripey, seminka jsem bral tušim na chillipikanterii
    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    PENTAFEKTEK: Ta oranžová žíhaná dole je nádherná, co je to zač prosím pěkně?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PENTAFEKTEK: nádhera 😀
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    tak hurá sláva! sice o měsíc pozadu ale už to začíná zrát

    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    MCKIDNEY: on si tu menší našel kocour, a ač má plný truhlík kočičí trávy, rozhodl se že je jeho.. listy jsou ohryzaný skoro všechny. Ta větší ho překvapivě vůbec nezajímá. Tak počítám to jí chudince asi taky nepřidalo :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    IRA_PALMOVKA: Barva musi byt slechtena, bezne seminka z dovozu maji barvu ruznou podle prostredi. (Rodice mi takhle vozi ze sveta taky)

    Vypada ze mensi nestihla vyrust, pokud prezije zimu mozna bude cervena pristi rok.
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    můžete mi někdo vysvětlit, jak to, že mi ze semínek z jednoho plodu papričky rostou , nebo resp. se barví každá rostlinka jinak? Papričku mi přivezl letos kamarád z Maroka, ale proč ta větší jde rovnou do červena a ta menší spíš nažluto?

    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    ONDRA_PATA: Když je měkká už je imho zbytečně pozdě. Nejlepší je ještě když "křupe"
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Pro me je to barva, kdysi jsem sem posilal foto. Kdyz uz mas stejnou rostlinu znova a znova tak barva funguje dobre.

    Ale ultimatne ja mam rad ruzne zpracovani a beru hezke jenom pro ochutnani.
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    POHODAVOLE: tak to uz pujde prvni varka dolu,diky
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ONDRA_PATA: jj když po zmáčknutí nepraskne
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    jeste jsem se chtel zeptat,kdy jste si jisti,ze papricku utrhnout.kdyz je mekka na stisk?
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    klidne bych si precetl recept,jak delaji omacky ostatni
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    POHODAVOLE: pěkně
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam