tak tedy HTL Steig... o vikendu jsme si zajeli na Hohe Wand, prosli jsme si jednu jednoduchou vicedelku, abychom si to konecne poradne vyzkouseli, a druhy den jsem zkusil HTL. pod nastupem tri lidi, nez jsem na sebe navlekl vsechny ty cinkajici i necinkajici veci, prisla jeste jedna skupina, ale ta to nejspis vzdala. za cele lezeni me predbehla jedna brutalne namakana slecna se sluchatkama na usich a jeden lezec, co to taky zjevne bral jako rozcvicku. ja sam nedosel nikoho. provoz tedy uplne v pohode a to jsem nastupoval v nedeli nekdy v 9, za krasneho pocasi... takze je to asi o stesti.
v pruvodci se pise 'velmi narocne, zejmena nastup a prvni dva useky zcela vycerpavajici!'. tak to bych tedy souhlasil. zejmena prvnich par metru je totiz oklouzanych do klouzacky a neni moc jina moznost nez to rvat silou. pak to sice prestane byt klouzaci, ale zase neni kam slapnout. lezecky by to byl masakr, useky nejmin za 7. kramle nejsou, ale daji se pouzit patrne kusy stareho jisteni (ruzne zohybane a uklouzane, ale i tak pomuzou). mimochodem, krasne vyhledy jsou hned od prvnich metru, ale moc si je asi uzivat nebudete, protoze je to fakt fuska.
cela trasa je rozdelena do tri useku, barevne odlisenych cisly na stitcich. prvni usek je tedy masakr, tak za D, mozna s tezsimi kousky . druhy je naopak pohodicka, tak C a v klidu. treti usek je fakultativni, da se vynechat prechodem na Vollerinstoug nebo na Blutspur (pujdete dal rovne misto zahnuti doprava). posledni usek je idealni na dodelani lezce a zaroven predstaveni pro divaky na Skywalku (vyhlidkova plosina nad vami). je tam totiz pekny travers na treni... jinak se tam ale uz nic zasadniho nekona.
celkovy dojem - opravdu makacka, dole neprijemne ojeta, pak fyzicky narocna, zvolna se uklidnujici, ale pekna. idelani na vyzkouseni ze mate i na tezsi kousky treba ve vetsich vyskach. na druhou stranu - pokud sem nejaka cestovka vyvazi lidi, aby si 'zkusili ferratu', tak je to pokus o vrazdu. jo, a vrele doporucuji jit to v lezeckach. na pohory to je pro lidi, co maji svaly jak Rambo zamlada.
P.S.: Blutpur je blbost. E-cko to neni ani nahodou. mozna bylo, pokud tu trasu kdysi udelali bez dodanych zeleznych stupu. pak by to byl masakr... takhle je to tak mirne previsle C s jednim krokem v expozici.