• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    Podělte se svými zážitky z ferrat...
    Která se vám nejvíc líbila, která ne. Přihodila se vám někdy nějaká nehoda? Na co si dát pozor? Nevíte, co to Via Ferrata je? Zeptejte se :-) Prostě cokoliv o tomhle bláznivém druhu VHT či lezení.
    rozbalit záhlaví
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    JAZ: aha, tak nám říkal, že už je tam pátým rokem a že tam jezdí jenom na léto vydělat nějaké prachy a zbytek roku je normálně v Nepálu... Jinak ještě doplním, že tam mají jenom asi 20 míst, takže je dobré si nocleh zamluvit. My jsme to řešili mailem, na který jsem nedostali odpověď, ale pak o nás věděli. Majitel říkal, že je lepší zavolat, protože nahoře nemají připojení k netu.
    JAZ
    JAZ --- ---
    AFROMEN: jojo, s tím Nepálcem jsem tam kecal už loni, potřebuje si udělat dva roky praxe, než mu povolí otevřít si ve Schladmingu nepálskou restauraci :) a díky za tip s tím spaním, dlouho se to tam nedalo, aspoň oficiálně ne.
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    JAZ: No jo, dá se tam spát. Mají to nějací místňáci a zaměstnávají usměvavého nepálce :) Za noc v chtějí 25 EUR (12 EUR pro členy Alpenverein). A docela dobře vaří, lépe než na Simonyhütte.
    JAZ
    JAZ --- ---
    AFROMEN: na Seethalerhütte se už dá zase spát? to je nějaká novinka, ne? :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    AFROMEN: pekne. kdyby bylo nejake zverejnitelne foto, dej vedet. a diky, zni to zajimave
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    PUPU:
    Tak jsem zpátky z Dachsteinu. Šli jsme ve dvou, na ledovci a okolí jsme byli 4 dny, takže jsme s sebou de facto pořád tahali cca 10kg batohy, a program jsem splnili následující:

    1. den
    Celá superferrata. Od dolní stanice lanovky na Dachstein přes Anna Klettersteig a Johann Klettersteig do sedla Dachsteinwarte. Odtud na vrchol Hoher Dachstein a zpět na chatu Seethalerhütte, tam přespání.
    2. den
    Po ledovci do sedla Simonyschart'n. Odtud přes ferratu Amon Klettersteig na Hohes Kreuz a pak po hřebeni přes Niederes Kreuz a dolů přes Wilkar na chatu Simonyhütte, tam přespání.
    3. den
    Ferrata na Schöberl nahoru a dolů. A potom kolem jezer Eisee na ledovec a k horní stanici lanovky Hunerkogel. Tam voraz a hurá na Seethalerhütte, kde jsme zase spali.
    4. den
    Zase zpátky na Hunerkogel. Ferrata Skywalk. No a pak už jen lanovkou dolů, vykoupání v údolí v potoce a hurá domů.

    Moc pěkná oblast se zábavou i na více než 4 dny. Děkuji za tip a rozhodně doporučuji.
    WYMA
    WYMA --- ---
    PUPU: na odsedce to nejede vůbec. kladka lepší, ale je to 10 metrů...
    speciálně kvůli tomu bych si ale kladku nekupoval. karabinu užiješ leckde (ostatně odsedku s karabinou bys na feratě měl prostě mít), kladku už tak běžně ne.

    navíc imho ta 11mm je moc úzká.
    PUPU
    PUPU --- ---
    TLACHAC: aha. tak to je ovsem dalsi faktor ke zvazeni.

    mimochodem, znate nekdo jinou ferratu s Flying Fox, kde to zas tak zanedbatelne neni?
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    PUPU: na Konigsjodleru jde o takový kousek, že bych to neřešil. Buď odsedka s karabinou nebo oblezení normálně ferratou.
    PUPU
    PUPU --- ---
    TEAREZ: kdyz ja se bojim, ze to moc nepojede. a ruckovat po lane visic na karabine mi prijde ponekud oser ;-) navic pri cene slusne karabiny kontra cene tehle 'hrackove' kladky mi to prijde jako rozumny pomer cena/legrace. pokud to ovsem bude fungovat...
    TEAREZ
    TEAREZ --- ---
    PUPU: doporucuju si pro tyto ucely koupit ocelovou karabinu a jet to na ni a odsedce
    MIKEHO
    MIKEHO --- ---
    PUPU: tu feratu jsem prolezl.. a uplne staci ten kousek projet na odsedce... teda pokud nutne nechces kolecko na kladce...( navic se ten usek da obejit
    PUPU
    PUPU --- ---
    dotaz - kdyz si ctu popis ferraty Konigsjodler, vidim, ze tam je 'Flying Fox', ovsem bez kladky. mam pocit, ze jsem kdesi narazil i na udaj, jakeho prumeru je mistni lano, ale ted ho nevidim... kazdopadne by me zajimalo, jak pravdepodobne je, ze uspeju treba s timhle: http://www.hudy.cz/jistitka_kladky/petzl-oscillante-p02,2289.html . nechce se mi kupovat neco 'silnejsiho', protoze nevim, na co bych to jinak vyuzil, ale za ty penize myslim, ze ta sranda stoji.
    MESHUGGAH
    MESHUGGAH --- ---
    PUPU: Souhlas. Ja do toho minuly rok nastoupil ze si to probehnu s pritelkyni, a ze si dam tu tezsi variantu. Meli jsme to trochu mokre a nakonec se pritelkyne radsi vratila ja tu tezsi taky nesel :).
    PUPU
    PUPU --- ---
    musim rict, ze Kitzlochklamm u Taxenbachu je docela drsna ferrata. pry C/D, ale velka vetsina se ruckuje v traverzech v previsu, takze clovek ma ruce vytahane jak orangutan. ovsem ty pohledy dolu, to je fakt parada. plus jizda na kladce a kratky lanovy most...

    mimochodem, variantu za E/F jsem vzdal. opet ruckovani, ovsem tentokrat rovnou nahoru a castecne az do previsu. to bych ssebou musel mit nejakou opravdu peknou... rekneme motivaci, abych do toho sel ;-) jenze ja byl jako obvykle sam
    PUPU
    PUPU --- ---
    AFROMEN: tak pokud jsi atlet na urovni reprezentace, tak to asi bude v pohode ;-) pak dej vedet, jak to vypadalo...
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    PUPU: Alpy samozřejmě akceptuju, a že bych se po superferate na Dachstein druhy den nehnul se moc nebojim :) diky za navrhy.
    PUPU
    PUPU --- ---
    jinak dlouhe ferraty jsou pochopitelne hlavne v Dolomitech, ale to je holt trochu dal...
    PUPU
    PUPU --- ---
    AFROMEN: misto, kde budou 3-4 CELODENNI ferraty? obavam se, ze to je mozne pouze v pripade, ze hodlas jako 'misto' akceptovat treba 'Alpy'. celodennich ferrat zas az tak moc neni. navic si dovoluji upozornit, ze pokud das treba superferratu na Dachstein, je pomerne znacna pravdepodobnost, ze se druhy den nehnes. ale zkusit to muzes - takze treba:

    Der Johann Klettersteig (Südwandklettersteig) | Bergsteigen.com
    http://www.bergsteigen.com/...eiermark/dachsteingebirge/der-johann-klettersteig-suedwandklettersteig
    Königsjodler - Klettersteig | Bergsteigen.com
    http://www.bergsteigen.com/klettersteig/salzburg/berchtesgadener-alpen/koenigsjodler-klettersteig
    Bert - Rinesch - Klettersteig | Bergsteigen.com
    http://www.bergsteigen.com/klettersteig/oberoesterreich/totes-gebirge/bert-rinesch-klettersteig
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    Ahoj, jakou lokalitu byste doporučili na prodloužený víkend (4 dny)? Rádi bychom na nějaké místo, kam se dá relativně dobře dojet z Prahy (tzn. kolem 5 hodin cesty autem max), kde budou 3-4 celodenní feraty obtížnosti C+.
    WYMA
    WYMA --- ---
    jenom teda dodám, že podruhý bych to musel vidět nemusel. je to takovej trochu disneyland.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam