• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKESHVodní stavby (aneb betonové lobby)
    Vodní stavby (přehrady, jezy, plavební komory...) ve světě i u nás, obrázky, nové technologie a typy staveb, pro a proti, realizace a výstavba, poruchy a havárie...
    rozbalit záhlaví
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    CROSS: to, že tam není modrý led, neznamená, že tam není ledovec :) To víš, že ta tam jsou :)

namátkou první přehrada, co jsem našel... http://goo.gl/maps/Wx79w
    a jsou tam hned dva :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: to netuším, ale nad žádnou z těch několika přehrad, co jsem se na nich byl podívat, ledovec neni, a naopak pod těmi známějšími ledovci (Aletsch např.) nejsou přehrady. Jinak cesta údolím pod přehradou je plná takovejch vtipnejch cedulí, ty to řešej — neříkej, že jsme tě nevarovali. :-]
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    CROSS: tak mě napadlo - jak mají ti švýcaři (a alpané obecně) vyřešené nějaké problémy s tím údolním ledovcem, co končí těsně nad těma přehradama? Já chápu, že ty trogy jsou ideální na přehrady - rovné, hluboké, úzké, profil U, čili větší objem, než nějaký V kaňon... Ale z toho ledovce se může každou chvíli urvat libovolně velký kus a udělat z toho takový malý Vajont - prostě přešplouchnout přes hráz... Mají směrem do údolí nějaké záchytné nádrže?
    Jednou jsem totiž viděl telit se ledovec do moře, a ta vlna, které vzniká není nejmenší...
    ACIDIKTATEK
    ACIDIKTATEK --- ---
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---

Žermanice.
    Hrázný byl velice ochotný a rád vysvětloval (exkurze)...
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    VD FLáje (klenbová přehrada)
    VD Fláje http://www.poh.cz/vd/flaje.htm

fotka zevnitr:

sry za velikost
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    chtěl jsem sem dát nějakou fotku Železných Vrat (přehrada, co spoutala Dunaj v soutěsce na hranici Rumunsko-Srbsko). Zní to poměrně majestátně. Ale ta přehrada je úplně nulová... A není ani trochu fotogenická...

Tak aspoň zajímavost - dno Dunaje je v místech nad hrází hloub, než je hladina Černého moře...
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KOC256: turistické choutky už jsou za mnou, tam pojedu za technickýma památkama a na roadtrip. hlavní lákadla - trnasfagarašan dálnice, města, železná vrata, buzludža.

(a že je to sakra celodenní výlet ale shodou okolností taky vím :))
    KOC256
    KOC256 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO:
    pokud polezeš na Moldoveanu, tak nevěř na parkovišti, že se to dá otočit za 8 hodin :D
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KOC256: nedíval, a nepoznám. Ale na transfagarasan se poctivě chystám a u té pod Koločavou jsem byl...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO:
    To poznáš takto z luftu všechny přehrady evropy nebo ses díval na ostatní fotky jak to je zasazené kolem? :)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KOC256: a to je zase přehrada pod koločavou...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    A_2:
    neumím počítat vodu :) skončil jsem na bernouliho rovnici a rovnici kontinuity ;-), jen mi to přišlo že to tam chybí mojí "selskou" úvahou :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO:
    jo to sedí... je to po fotkách z "fagarašu"... na transilvánské magistrále :)
    OT pro ty co neví :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    2011 kdesi na ukrajině :)

nejde to pořádně vidět ale na té loďce jsou dvě děcka zlomená a vytahují ty odpatky do pytlů...
    A_2
    A_2 --- ---
    Nehledě na to, že ten průtok 3000 se dá považovat za transformovaný, takže moje sedlácká úvaha nemá chybu .-)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    A_2: a dle vzorce pro průtok Ponceletovým přelivem lze i spočítat ten přepad, až se ti to naplní :)
    A_2
    A_2 --- ---
    KOC256: Jasně. Můžeš mi tu napsat diferenciální rovnici nádrže, tam sem se dostat nechtěl .-)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KOC256: to vypadá jako přehrada na transfagarašan, cíl mé příští dovolené...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    loni nekde v rumunsku :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam