• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKESHVodní stavby (aneb betonové lobby)
    Vodní stavby (přehrady, jezy, plavební komory...) ve světě i u nás, obrázky, nové technologie a typy staveb, pro a proti, realizace a výstavba, poruchy a havárie...
    rozbalit záhlaví
    WYMA
    WYMA --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: myslím, že mají dobrý informace o okolí a s případnejma rizikama počítají. když jsem na kolnbreinspeicheru (největší přehrada v rakousku) viděl, kolik sond mají po okolních svazích...
    navíc větší odtrh způsobilej ovlivnit hladinu přehrady je imho skutečně spíš ojedinělá záležitost.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    WYMA:
    CROSS: to s tím, že se ten ledovec nemůže urvat nemáte pravdu, existujou i zavěšené ledovce, co jsou nad bokama té přehrady - třeba na tou Dixence myslím jsou... A tam se může urvat kus ani nevíte jak. Jsou ledovce se studenou (přimrzlé ke skále) a teplou bází (pod nima je vrstva vody a ty se pomalu sunou dolů). Ty druhé jsou schopné se pohybovat i ve sklonech kolem 2°. Ale to je do jiné diskuze...
    Ale pokud tam píšou, že ta přehrada je stavěná jako obrana proti GLOF, tak asi s tím počítají a na jaro a létě prostě upustí a udělají si rezervu...

(A s tím šílenstvím kde stavět přehrady - mně to právě u těch dvou posledně zmiňovaných dost šílené připadá).
    CROSS
    CROSS --- ---
    WYMA: Stran ledovce si myslim totéž. Na tý ceduli si to myslim každej může přečíst. :-]
    WYMA
    WYMA --- ---
    CROSS: především bych řekl, že v případě běžnýho alpskýho pevninskýho ledovce může fakt jenom v extrémním případě dojít k odtrhu jeho části, která by "spadla" dolů. alpský ledovce neležej ve většině případů ve svazích takovýho sklonu, kterej by to vůbec umožňoval. navíc pod takovým místem bude jenom šílenec projektovat přehradu.
    jinak ty cedule řešej to, že občas jde z přehrady o něco větší průtok, a zvedne se (rychle) hladina toku pod přehradou. není jejich určením varovat před katastrofou...
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    CROSS: no, a to znamená, že s tím počítali a já můžu klidně spát :).
    Ona totiž s nastupujícím anaglaciálem to nebude sranda, zvětší se transport sedimentů, ty nádrže se zase o kousek víc zaplní, a pak se rozrostou ty ledovce... No, ještě to bude zajímavé.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Ale člověk se pořád něco dozvídá. Třeba tady u přehrady Mauvoisin (v údolí vedle Dixence) na Wiki přímo píšou, že zároveň slouží jako ochrana před GLOF. http://en.wikipedia.org/wiki/Mauvoisin_Dam

No a pár obrázků odtamtud (z Mauvoisinu):

Tenhle je takovej... aby se to vešlo do záběru :-]
    CROSS
    CROSS --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: :-] modrý led. OK, poopravuji svoji představu o tamní geografii, ale ten ledovec nekončí těsně nad nádrží a hádám (nic o tom nevím), že neni dost masivní na to, aby se ho kus utrhnul.

Ale jak jsem už psal, netušim. Nepochybuju, že to monitorují, jestli tání a vůbec změnám masy ledovců nějak přizpůsobujou manipulaci s vodou v přehradě, to si domýším jen z toho, co píšou přímo na webu (grande-dixence.ch). Tam výslovně zmiňují, že upouštějí vodu i podle tání ledovce. Hádám, že se o tom dá něco najít i jinde. Švýcaři obecně monitorují alpské ledovce dost podrobně (soudě podle různých článků v novinách), určitě to je někde popsaný.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: a nemusí jít jen o ledovou masu. Existuje takzvaný GLOF - glacier lake outburst flood - prostě se ti provalí jezero, co je nad/pod/uvnitř ledovce, takže o něm ani nemusíš vědět - normálně udělá povodeň. A když mu dáš do cesty skoro plnou přehradu...
    no prostě by mě to zajímalo, jestli to řeší jen těma cedulkama, neboco.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    CROSS: to, že tam není modrý led, neznamená, že tam není ledovec :) To víš, že ta tam jsou :)

namátkou první přehrada, co jsem našel... http://goo.gl/maps/Wx79w
    a jsou tam hned dva :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: to netuším, ale nad žádnou z těch několika přehrad, co jsem se na nich byl podívat, ledovec neni, a naopak pod těmi známějšími ledovci (Aletsch např.) nejsou přehrady. Jinak cesta údolím pod přehradou je plná takovejch vtipnejch cedulí, ty to řešej — neříkej, že jsme tě nevarovali. :-]
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    CROSS: tak mě napadlo - jak mají ti švýcaři (a alpané obecně) vyřešené nějaké problémy s tím údolním ledovcem, co končí těsně nad těma přehradama? Já chápu, že ty trogy jsou ideální na přehrady - rovné, hluboké, úzké, profil U, čili větší objem, než nějaký V kaňon... Ale z toho ledovce se může každou chvíli urvat libovolně velký kus a udělat z toho takový malý Vajont - prostě přešplouchnout přes hráz... Mají směrem do údolí nějaké záchytné nádrže?
    Jednou jsem totiž viděl telit se ledovec do moře, a ta vlna, které vzniká není nejmenší...
    ACIDIKTATEK
    ACIDIKTATEK --- ---
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---

Žermanice.
    Hrázný byl velice ochotný a rád vysvětloval (exkurze)...
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    VD FLáje (klenbová přehrada)
    VD Fláje http://www.poh.cz/vd/flaje.htm

fotka zevnitr:

sry za velikost
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    chtěl jsem sem dát nějakou fotku Železných Vrat (přehrada, co spoutala Dunaj v soutěsce na hranici Rumunsko-Srbsko). Zní to poměrně majestátně. Ale ta přehrada je úplně nulová... A není ani trochu fotogenická...

Tak aspoň zajímavost - dno Dunaje je v místech nad hrází hloub, než je hladina Černého moře...
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KOC256: turistické choutky už jsou za mnou, tam pojedu za technickýma památkama a na roadtrip. hlavní lákadla - trnasfagarašan dálnice, města, železná vrata, buzludža.

(a že je to sakra celodenní výlet ale shodou okolností taky vím :))
    KOC256
    KOC256 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO:
    pokud polezeš na Moldoveanu, tak nevěř na parkovišti, že se to dá otočit za 8 hodin :D
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KOC256: nedíval, a nepoznám. Ale na transfagarasan se poctivě chystám a u té pod Koločavou jsem byl...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO:
    To poznáš takto z luftu všechny přehrady evropy nebo ses díval na ostatní fotky jak to je zasazené kolem? :)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KOC256: a to je zase přehrada pod koločavou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam