• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KEDAREK1: pokud by byli ochotni trochu přitlačit, tak aspoň Rancilio Silvia. Všecko níž je v podstatě jedno. Ty levnější kávovary mají mizerné výsledky a obdobně mizernou životnost. Ale pokud kolegové chtějí zmáčknout čudlík a odebrat kávu, tak v těch automatech za ty peníze nic nebude. To už radši dorý překapávač, jak radí Moment.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KEDAREK1: rozpocet?
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    Ahoj , ve firmě nám klekl kávovar a chceme koupit nějaký nový. Uděláme tak 50 kafi denně. Nemáte někdo zkušenosti jaky koupit spolehlivy kavovar? Resi se tu jestli Krups nebo Philips nebo Delongi a já ani kafe nepiju, ale rad bych kolegům poradil.

    Nechceme ty kapslove stroje.

    Moc děkuji za jakoukoli radu.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    MESKALITO: doubleshotí MoccaMaster nebo Bonavita (ten tlačím u nás v kanceláři já)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    nějaké konkrétní doporučení na překapávač do kanclu? nějaký kompromis cena/výkon tj bez mlýnku cca 5 tis. s českým dodavatelme?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Netušíte někdo, jestli se dá nějak nedestruktivně rozebrat převodovka mlýnku Saeco Royal? začínám mít podezření, že je to zalisované.

    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    právě jsem zjistil, že kapsicin se do kafe dá vylouhovat. Efekt zajímavý.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KOLU: Hele diky moc. Jsem rad, ze o nic neprichazim ;) Tak nejak jsem si to myslel.
    KOLU
    KOLU --- ---
    hmpf, tak ta progresivni preinfuze na Mirage se zda bejt to samy, co ma v sobe E61, mozna trochu objemnejsi, jen je for v tom, ze Mirage ma solenoidoveou hlavu, na ktery ta spodni preinfuzni komurka standardne proste neexistuje...
    KOLU
    KOLU --- ---
    JAKOUBEK: to je myslm specialita Mirage. jestli to chapu dobre, tak by melo dochazet k postupnymu plynulymu rustu tlaku z nuly na 9 bar, na rozdil od skutecny E61, kde je preinfuze zajistena komurkou s pistem (ta komurka se plni pri nizsim tlaku, coz chvili trva, a tlak postupne v systemu stoupa na 9 bar).
    to tvoje preinfuzovani v sikmy poloze paky (a dela to homada lidi, i ja s tim experimentoval), kdy jeste nespusti cerpadlo, je vlastne stav, pro kterej ten system neni navrzenej a IMHO je neco takovyho naprosto zbytecny. E61 funguje dobre, kdyz to proste zapnes a basta, protoze ma svoji vlastni preinfuzi.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KOLU: Jestli ty nejseš až moc upřímnej, ne-li kritickej :)

    Ale když už jsi začal s E61. Prosím tě, nevysvětlil bys mi pojem "progresivní preinfuze". Zkoušel jsem internety a nějak se nemůžu dopátrat jednoznačné odpovědi.

    Proč se ptám. V Alze teď nainstalovali "progresivní preinfuzi" na Mirage. Tedy předpokládám, že tam standardně není. Mám Rocket R58, kde se preinfuze zapíná zdvižením páčky těsne před spuštěním čerpadla. ZAjímá mě rozdíl mé a jejich preinfuze. Resp. zda by se dal aplikovat stejny upgrade i na ten Rocket.

    Ty seš děsně chytrej a navíc technicky vzdělanej... nevěděl bys?
    Za příspěvek k diskusi předem tisíceré díky!
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: provaz neroztlacis...
    KOLU
    KOLU --- ---
    BOODIA: nelibej se mu ostatni moje prispevky. upozorneni na to, ze nekdo napriklad tvrdi zjevnou fyzikalni nepravdu. pan Konecny, vyjma toho, ze prazi (a podle fotek i s defektama prazeni) beznou komoditni kavu a vydava ji za vyberovou, se velmi rad ohani argumentem, ze ne kazdy ma doma k dispozici sofistikovane vybaveni (jako treba zavitnik, osciloskop, multimetr, etc.) a pritom diskutuje na foru, kde se pohybuji lide, kteri maji doma kavovary za desitky tisic...
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: a co se mu na tom nelibilo? :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    dovolim si tady prepsat neco, co jsem napsal na forum primacafe, kde me momentalne dost nasral administrator a tedy ho zadam o odstraneni vsech mych prispevku (v souladu s autorskym zakonem)...

    E61 HX temp management basics:

    1. v klidovém stavu má grupa a hlava kávovaru teplotu o trochu nižší, než je zamýšlená teplota extrakce

    páč se sáláním a zářením hlava ochlazuje, a zároveň je ohřívána cirkulující vodou z HX (termosyphon - funguje to asi jako ústřední topení v samospádovém režimu, bez čerpadla).
    2. uvnitř HX je přehřátá voda (kolem 120-130 °C).

    když spustíme pumpu (naprázdno, bez páky a kafe), začne se hrnout do HX zespod injektorem studená voda (*) a svrchu putuje voda do hlavy. zpočátku to bude voda příliš horká. v závislosti na designu termosyphonu, HX a hlavy je potřeba z celého okruhu vypustit určité množství vody, abychom dosáhli správné teploty extrakce. v zásadě jsou dva (tři) možné scénáře dění:

    A (nevyladěný systém): chladná hlava není schopna efektivně snížit teplotu rychle (naprázdno) protékající přehřáté vody z HX, po odtečení určitého množství vody (většinou pod 1 dcl) pozorujeme flash boil (voda vře ze sprchy). odpoštíme-li dále (většinou je třeba odpustit skoro celý objem HX) pak voda v určitý moment přestane na výstupu vřít a její teplota klesá až klesne na námi zvolenou extrakční teplotu (celý tento proces "ohřívá hlavu a chladí HX"). ukončíme flush (odpoštění naprázdno), nasadíme páku a extrahujeme. systém je v tepelné rovnováze (teplota extrakce je konstantní).

    B (kriticky vyladěný systém, typicky NS Aurelia II): chladná hlava efektivně ochlazuje i rychle protékající přehřátou vodu, jejíž výsledná teplota je mírně nad teplotou pro extrakci. stačí opláchnout sprchu od starých zbytků kafe a lze spustit extrakci. přehřátá voda z HX se při pomalém průchodu hlavou ochladí na správnou teplotu a současně s tím, jak se ochlazuje HX, ohřívá se hlava. systém je neustále v tepelné rovnováze.
    kdyz se odposti voda delsi dobu, hlava se velmi ohreje a teplota vody klidne i presahne flash boil. po case zacne teplota klesat. takto intenzivni flush pro tyto hlavy nema smysl a je zbytecnym plytvanim vodou..

    C (nežádoucí stavy):
    varianta 1: teplota grupy příliš vysoká na to, aby ochladila vodu z HX - dlouhotrvající flash boil, spálená chuť kávy. příčiny: příliš vysoká teplota v boileru a nebo příliš rychlá cirkulace vody v termosyphonu. přiškrtit termosyphon a nebo snížit tlak na boileru.
    varianta 2: studená grupa, přechlazený termosyphon: opak předchozího. kávovar se (díky příliš zaškrcenému termosyphonu a nebo nízké teplotě boileru) nedokázal ještě vzpamatovat z předchozí extrakce a nebo je špatně nastaven restiktor termosyphonu. povolit restriktor a nebo zvýšit tlak boileru. a nebo počkat delší dobu mezi extrakcemi - což platí především pro menší domácí kávovary.

    pozn.*: HX je spočítán tak, že při standardním průtoku vody pro přípravu espressa (cca 120 ml/min) se voda ohřeje na teplotu kolem 90-95 °C
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KOLU: Ne, jen jsem měnil pumpu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    JOSKA_CZ: rozebíral jsi to? páč se to bez novýho těsnění nedá znovu složit dohromady bez toho, aby to začalo téct...
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    Opět bych tu o někoho zkušenějšího radu. Po několika týdnech jsem u mé Gaggia classic konečně opravil netěsnící spoj u pumpy (pumpu, která tu potopu docela odnesla jsem při té příležitosti vyměnil za novou) a po složení jsem jako věčný smolař našel druhou netěsnost u základny hlavy

    Šrouby se zdají být dotažené. Podle schématu tuším, že na vině by mohlo být špatné těsnění hlavy ale přijde mi divné, že by odešlo po měsíci neaktivity.

    kde to teče
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    My máme na Mirage červené. Ale s LM portafiltery.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    JAKOUBEK: ja prakticky neutahuju. vlozim do zamku a lehkym pohybem poslu paku do prava a ta se "zastavi" o tesneni a je to :)
    zvlast pro lehci mensi stroje je to super, ze neotacis celou masinou :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MOMENT: Ja pro jistoru objednal oboji. Mam zatim pomerne nove paky a sedi to pekne s cervenym. Az se paka trochu ochodi, predpokladam, ze dojde na modre. Jinak je to teda oproti klasicke cerne o dost jemnejsi a mekci. Je to takovy typ ptakoviny, ktera cloveku vzdycky udela radost :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam