• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    BOODIA: nelibej se mu ostatni moje prispevky. upozorneni na to, ze nekdo napriklad tvrdi zjevnou fyzikalni nepravdu. pan Konecny, vyjma toho, ze prazi (a podle fotek i s defektama prazeni) beznou komoditni kavu a vydava ji za vyberovou, se velmi rad ohani argumentem, ze ne kazdy ma doma k dispozici sofistikovane vybaveni (jako treba zavitnik, osciloskop, multimetr, etc.) a pritom diskutuje na foru, kde se pohybuji lide, kteri maji doma kavovary za desitky tisic...
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: a co se mu na tom nelibilo? :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    dovolim si tady prepsat neco, co jsem napsal na forum primacafe, kde me momentalne dost nasral administrator a tedy ho zadam o odstraneni vsech mych prispevku (v souladu s autorskym zakonem)...

    E61 HX temp management basics:

    1. v klidovém stavu má grupa a hlava kávovaru teplotu o trochu nižší, než je zamýšlená teplota extrakce

    páč se sáláním a zářením hlava ochlazuje, a zároveň je ohřívána cirkulující vodou z HX (termosyphon - funguje to asi jako ústřední topení v samospádovém režimu, bez čerpadla).
    2. uvnitř HX je přehřátá voda (kolem 120-130 °C).

    když spustíme pumpu (naprázdno, bez páky a kafe), začne se hrnout do HX zespod injektorem studená voda (*) a svrchu putuje voda do hlavy. zpočátku to bude voda příliš horká. v závislosti na designu termosyphonu, HX a hlavy je potřeba z celého okruhu vypustit určité množství vody, abychom dosáhli správné teploty extrakce. v zásadě jsou dva (tři) možné scénáře dění:

    A (nevyladěný systém): chladná hlava není schopna efektivně snížit teplotu rychle (naprázdno) protékající přehřáté vody z HX, po odtečení určitého množství vody (většinou pod 1 dcl) pozorujeme flash boil (voda vře ze sprchy). odpoštíme-li dále (většinou je třeba odpustit skoro celý objem HX) pak voda v určitý moment přestane na výstupu vřít a její teplota klesá až klesne na námi zvolenou extrakční teplotu (celý tento proces "ohřívá hlavu a chladí HX"). ukončíme flush (odpoštění naprázdno), nasadíme páku a extrahujeme. systém je v tepelné rovnováze (teplota extrakce je konstantní).

    B (kriticky vyladěný systém, typicky NS Aurelia II): chladná hlava efektivně ochlazuje i rychle protékající přehřátou vodu, jejíž výsledná teplota je mírně nad teplotou pro extrakci. stačí opláchnout sprchu od starých zbytků kafe a lze spustit extrakci. přehřátá voda z HX se při pomalém průchodu hlavou ochladí na správnou teplotu a současně s tím, jak se ochlazuje HX, ohřívá se hlava. systém je neustále v tepelné rovnováze.
    kdyz se odposti voda delsi dobu, hlava se velmi ohreje a teplota vody klidne i presahne flash boil. po case zacne teplota klesat. takto intenzivni flush pro tyto hlavy nema smysl a je zbytecnym plytvanim vodou..

    C (nežádoucí stavy):
    varianta 1: teplota grupy příliš vysoká na to, aby ochladila vodu z HX - dlouhotrvající flash boil, spálená chuť kávy. příčiny: příliš vysoká teplota v boileru a nebo příliš rychlá cirkulace vody v termosyphonu. přiškrtit termosyphon a nebo snížit tlak na boileru.
    varianta 2: studená grupa, přechlazený termosyphon: opak předchozího. kávovar se (díky příliš zaškrcenému termosyphonu a nebo nízké teplotě boileru) nedokázal ještě vzpamatovat z předchozí extrakce a nebo je špatně nastaven restiktor termosyphonu. povolit restriktor a nebo zvýšit tlak boileru. a nebo počkat delší dobu mezi extrakcemi - což platí především pro menší domácí kávovary.

    pozn.*: HX je spočítán tak, že při standardním průtoku vody pro přípravu espressa (cca 120 ml/min) se voda ohřeje na teplotu kolem 90-95 °C
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KOLU: Ne, jen jsem měnil pumpu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    JOSKA_CZ: rozebíral jsi to? páč se to bez novýho těsnění nedá znovu složit dohromady bez toho, aby to začalo téct...
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    Opět bych tu o někoho zkušenějšího radu. Po několika týdnech jsem u mé Gaggia classic konečně opravil netěsnící spoj u pumpy (pumpu, která tu potopu docela odnesla jsem při té příležitosti vyměnil za novou) a po složení jsem jako věčný smolař našel druhou netěsnost u základny hlavy

    Šrouby se zdají být dotažené. Podle schématu tuším, že na vině by mohlo být špatné těsnění hlavy ale přijde mi divné, že by odešlo po měsíci neaktivity.

    kde to teče
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    My máme na Mirage červené. Ale s LM portafiltery.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    JAKOUBEK: ja prakticky neutahuju. vlozim do zamku a lehkym pohybem poslu paku do prava a ta se "zastavi" o tesneni a je to :)
    zvlast pro lehci mensi stroje je to super, ze neotacis celou masinou :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MOMENT: Ja pro jistoru objednal oboji. Mam zatim pomerne nove paky a sedi to pekne s cervenym. Az se paka trochu ochodi, predpokladam, ze dojde na modre. Jinak je to teda oproti klasicke cerne o dost jemnejsi a mekci. Je to takovy typ ptakoviny, ktera cloveku vzdycky udela radost :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    JAKOUBEK: pozor, mnohdy je lepsi modrej, je tlustsi, na mirage mam cerveny od jardy a paky mam ve 30° vuci kavovaru.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    normalně bych na ně zavolal policajta.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    A pro majitele kávovarů Rancilio, La Marzocco či těch s hlavou E61. Přechod na silikon je fakt super :)

    VASEKT
    VASEKT --- ---
    MESKALITO: Imho trochu jo, když dlouho nepoužíváš jednu hlavu, ve výměníku Ti stárne voda a pak je to znát na chuti kávy. Ale záleží i na typu kafáče ...
    KOLU
    KOLU --- ---
    ne
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    ahoj chci se zeptat je problém když se u dvouhlavého kávovaru používá z 90% jen jedna hlava?
    KOLU
    KOLU --- ---
    P
    VASEKT
    VASEKT --- ---
    MOMENT: Carimali Uno - SUPER volba! Je to "P" nebo "E" ?
    KOLU
    KOLU --- ---
    sorry, ale...
    Lemongrab - UNACCEPTABLE!
    https://www.youtube.com/watch?v=lBgp3OcQUDQ
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Mašinka asi na Vás moc lowend, ale jsem začátečník, tak zatím spokojenost:


    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KOC256: tohle mi asi neprojde, zasraný kávovar vodním kamenem není úplně chyba přístroje. Zkusím pro příště nějaký filtr

    KOLU: díky, vypadají solidně. Určitě zkusím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam