dovolim si tady prepsat neco, co jsem napsal na forum primacafe, kde me momentalne dost nasral administrator a tedy ho zadam o odstraneni vsech mych prispevku (v souladu s autorskym zakonem)...
E61 HX temp management basics:
1. v klidovém stavu má grupa a hlava kávovaru teplotu o trochu nižší, než je zamýšlená teplota extrakce
páč se sáláním a zářením hlava ochlazuje, a zároveň je ohřívána cirkulující vodou z HX (termosyphon - funguje to asi jako ústřední topení v samospádovém režimu, bez čerpadla).
2. uvnitř HX je přehřátá voda (kolem 120-130 °C).
když spustíme pumpu (naprázdno, bez páky a kafe), začne se hrnout do HX zespod injektorem studená voda (*) a svrchu putuje voda do hlavy. zpočátku to bude voda příliš horká. v závislosti na designu termosyphonu, HX a hlavy je potřeba z celého okruhu vypustit určité množství vody, abychom dosáhli správné teploty extrakce. v zásadě jsou dva (tři) možné scénáře dění:
A (nevyladěný systém): chladná hlava není schopna efektivně snížit teplotu rychle (naprázdno) protékající přehřáté vody z HX, po odtečení určitého množství vody (většinou pod 1 dcl) pozorujeme flash boil (voda vře ze sprchy). odpoštíme-li dále (většinou je třeba odpustit skoro celý objem HX) pak voda v určitý moment přestane na výstupu vřít a její teplota klesá až klesne na námi zvolenou extrakční teplotu (celý tento proces "ohřívá hlavu a chladí HX"). ukončíme flush (odpoštění naprázdno), nasadíme páku a extrahujeme. systém je v tepelné rovnováze (teplota extrakce je konstantní).
B (kriticky vyladěný systém, typicky NS Aurelia II): chladná hlava efektivně ochlazuje i rychle protékající přehřátou vodu, jejíž výsledná teplota je mírně nad teplotou pro extrakci. stačí opláchnout sprchu od starých zbytků kafe a lze spustit extrakci. přehřátá voda z HX se při pomalém průchodu hlavou ochladí na správnou teplotu a současně s tím, jak se ochlazuje HX, ohřívá se hlava. systém je neustále v tepelné rovnováze.
kdyz se odposti voda delsi dobu, hlava se velmi ohreje a teplota vody klidne i presahne flash boil. po case zacne teplota klesat. takto intenzivni flush pro tyto hlavy nema smysl a je zbytecnym plytvanim vodou..
C (nežádoucí stavy):
varianta 1: teplota grupy příliš vysoká na to, aby ochladila vodu z HX - dlouhotrvající flash boil, spálená chuť kávy. příčiny: příliš vysoká teplota v boileru a nebo příliš rychlá cirkulace vody v termosyphonu. přiškrtit termosyphon a nebo snížit tlak na boileru.
varianta 2: studená grupa, přechlazený termosyphon: opak předchozího. kávovar se (díky příliš zaškrcenému termosyphonu a nebo nízké teplotě boileru) nedokázal ještě vzpamatovat z předchozí extrakce a nebo je špatně nastaven restiktor termosyphonu. povolit restriktor a nebo zvýšit tlak boileru. a nebo počkat delší dobu mezi extrakcemi - což platí především pro menší domácí kávovary.
pozn.*: HX je spočítán tak, že při standardním průtoku vody pro přípravu espressa (cca 120 ml/min) se voda ohřeje na teplotu kolem 90-95 °C