• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KOLU: díky, ale těm jsem psal a bez odpovědi :)
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tip na dobrého prodejce dílů pro Gaggia espresso mašiny, ideálně v Praze? Zpravidla beru od Hraspa, ale ti mi tentokrát poslali špatný trojcestný ventil a podle všeho ten správný nemají.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KEDAREK1: pokud by byli ochotni trochu přitlačit, tak aspoň Rancilio Silvia. Všecko níž je v podstatě jedno. Ty levnější kávovary mají mizerné výsledky a obdobně mizernou životnost. Ale pokud kolegové chtějí zmáčknout čudlík a odebrat kávu, tak v těch automatech za ty peníze nic nebude. To už radši dorý překapávač, jak radí Moment.
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    5-10 tis
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KEDAREK1: rozpocet?
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    Ahoj , ve firmě nám klekl kávovar a chceme koupit nějaký nový. Uděláme tak 50 kafi denně. Nemáte někdo zkušenosti jaky koupit spolehlivy kavovar? Resi se tu jestli Krups nebo Philips nebo Delongi a já ani kafe nepiju, ale rad bych kolegům poradil.

    Nechceme ty kapslove stroje.

    Moc děkuji za jakoukoli radu.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    MESKALITO: doubleshotí MoccaMaster nebo Bonavita (ten tlačím u nás v kanceláři já)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    nějaké konkrétní doporučení na překapávač do kanclu? nějaký kompromis cena/výkon tj bez mlýnku cca 5 tis. s českým dodavatelme?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Netušíte někdo, jestli se dá nějak nedestruktivně rozebrat převodovka mlýnku Saeco Royal? začínám mít podezření, že je to zalisované.

    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    právě jsem zjistil, že kapsicin se do kafe dá vylouhovat. Efekt zajímavý.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KOLU: Hele diky moc. Jsem rad, ze o nic neprichazim ;) Tak nejak jsem si to myslel.
    KOLU
    KOLU --- ---
    hmpf, tak ta progresivni preinfuze na Mirage se zda bejt to samy, co ma v sobe E61, mozna trochu objemnejsi, jen je for v tom, ze Mirage ma solenoidoveou hlavu, na ktery ta spodni preinfuzni komurka standardne proste neexistuje...
    KOLU
    KOLU --- ---
    JAKOUBEK: to je myslm specialita Mirage. jestli to chapu dobre, tak by melo dochazet k postupnymu plynulymu rustu tlaku z nuly na 9 bar, na rozdil od skutecny E61, kde je preinfuze zajistena komurkou s pistem (ta komurka se plni pri nizsim tlaku, coz chvili trva, a tlak postupne v systemu stoupa na 9 bar).
    to tvoje preinfuzovani v sikmy poloze paky (a dela to homada lidi, i ja s tim experimentoval), kdy jeste nespusti cerpadlo, je vlastne stav, pro kterej ten system neni navrzenej a IMHO je neco takovyho naprosto zbytecny. E61 funguje dobre, kdyz to proste zapnes a basta, protoze ma svoji vlastni preinfuzi.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KOLU: Jestli ty nejseš až moc upřímnej, ne-li kritickej :)

    Ale když už jsi začal s E61. Prosím tě, nevysvětlil bys mi pojem "progresivní preinfuze". Zkoušel jsem internety a nějak se nemůžu dopátrat jednoznačné odpovědi.

    Proč se ptám. V Alze teď nainstalovali "progresivní preinfuzi" na Mirage. Tedy předpokládám, že tam standardně není. Mám Rocket R58, kde se preinfuze zapíná zdvižením páčky těsne před spuštěním čerpadla. ZAjímá mě rozdíl mé a jejich preinfuze. Resp. zda by se dal aplikovat stejny upgrade i na ten Rocket.

    Ty seš děsně chytrej a navíc technicky vzdělanej... nevěděl bys?
    Za příspěvek k diskusi předem tisíceré díky!
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: provaz neroztlacis...
    KOLU
    KOLU --- ---
    BOODIA: nelibej se mu ostatni moje prispevky. upozorneni na to, ze nekdo napriklad tvrdi zjevnou fyzikalni nepravdu. pan Konecny, vyjma toho, ze prazi (a podle fotek i s defektama prazeni) beznou komoditni kavu a vydava ji za vyberovou, se velmi rad ohani argumentem, ze ne kazdy ma doma k dispozici sofistikovane vybaveni (jako treba zavitnik, osciloskop, multimetr, etc.) a pritom diskutuje na foru, kde se pohybuji lide, kteri maji doma kavovary za desitky tisic...
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: a co se mu na tom nelibilo? :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    dovolim si tady prepsat neco, co jsem napsal na forum primacafe, kde me momentalne dost nasral administrator a tedy ho zadam o odstraneni vsech mych prispevku (v souladu s autorskym zakonem)...

    E61 HX temp management basics:

    1. v klidovém stavu má grupa a hlava kávovaru teplotu o trochu nižší, než je zamýšlená teplota extrakce

    páč se sáláním a zářením hlava ochlazuje, a zároveň je ohřívána cirkulující vodou z HX (termosyphon - funguje to asi jako ústřední topení v samospádovém režimu, bez čerpadla).
    2. uvnitř HX je přehřátá voda (kolem 120-130 °C).

    když spustíme pumpu (naprázdno, bez páky a kafe), začne se hrnout do HX zespod injektorem studená voda (*) a svrchu putuje voda do hlavy. zpočátku to bude voda příliš horká. v závislosti na designu termosyphonu, HX a hlavy je potřeba z celého okruhu vypustit určité množství vody, abychom dosáhli správné teploty extrakce. v zásadě jsou dva (tři) možné scénáře dění:

    A (nevyladěný systém): chladná hlava není schopna efektivně snížit teplotu rychle (naprázdno) protékající přehřáté vody z HX, po odtečení určitého množství vody (většinou pod 1 dcl) pozorujeme flash boil (voda vře ze sprchy). odpoštíme-li dále (většinou je třeba odpustit skoro celý objem HX) pak voda v určitý moment přestane na výstupu vřít a její teplota klesá až klesne na námi zvolenou extrakční teplotu (celý tento proces "ohřívá hlavu a chladí HX"). ukončíme flush (odpoštění naprázdno), nasadíme páku a extrahujeme. systém je v tepelné rovnováze (teplota extrakce je konstantní).

    B (kriticky vyladěný systém, typicky NS Aurelia II): chladná hlava efektivně ochlazuje i rychle protékající přehřátou vodu, jejíž výsledná teplota je mírně nad teplotou pro extrakci. stačí opláchnout sprchu od starých zbytků kafe a lze spustit extrakci. přehřátá voda z HX se při pomalém průchodu hlavou ochladí na správnou teplotu a současně s tím, jak se ochlazuje HX, ohřívá se hlava. systém je neustále v tepelné rovnováze.
    kdyz se odposti voda delsi dobu, hlava se velmi ohreje a teplota vody klidne i presahne flash boil. po case zacne teplota klesat. takto intenzivni flush pro tyto hlavy nema smysl a je zbytecnym plytvanim vodou..

    C (nežádoucí stavy):
    varianta 1: teplota grupy příliš vysoká na to, aby ochladila vodu z HX - dlouhotrvající flash boil, spálená chuť kávy. příčiny: příliš vysoká teplota v boileru a nebo příliš rychlá cirkulace vody v termosyphonu. přiškrtit termosyphon a nebo snížit tlak na boileru.
    varianta 2: studená grupa, přechlazený termosyphon: opak předchozího. kávovar se (díky příliš zaškrcenému termosyphonu a nebo nízké teplotě boileru) nedokázal ještě vzpamatovat z předchozí extrakce a nebo je špatně nastaven restiktor termosyphonu. povolit restriktor a nebo zvýšit tlak boileru. a nebo počkat delší dobu mezi extrakcemi - což platí především pro menší domácí kávovary.

    pozn.*: HX je spočítán tak, že při standardním průtoku vody pro přípravu espressa (cca 120 ml/min) se voda ohřeje na teplotu kolem 90-95 °C
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KOLU: Ne, jen jsem měnil pumpu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam