• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ok. Supéér. Ať ti kafe bublá a tvou džezvu sám Alláh po.... ;)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEDDYBEDDY: Tak to je v pohodě, já mám Quamar T80 a zůstává mi tam okolo 2g, až budu mít čas, tak si ho upravím, že mi u něj nevyhovuje nádobka na mletý kafe, tak pak tho tam bude zůstávat míň
    KOLU
    KOLU --- ---
    ještě bych rád dodal, že nic jako "maximální výtěžnost" tak, jak to definuješ, neexistuje.

    z kafe se obecně dá vyextrahovat max. cca 30 % hmotnosti. kolika litrama vody to naředíš je už jenom tvůj problém :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: café crema, ok. osobně bych se držel tak 80-120 g kafe z 15 g. když budeš dělat menší a menší kafe, budeš potřebovat postupně trochu delší čas extrakce, abys dosáhnul podobný chuti a zároveň budeš potřebovat trochu zvyšovat teplotu.
    pro to, co si vyrábíš, neni E61 tak úplně stavěná, takže Bůh ví, jakou extrahuješ teplotou - ale to je v těch proměnnejch až jedna z těch posledních.

    prachu na dně šálku se nevyhneš (rozhodně ne s Variem) a nejsou na závadu (netrap se tím).
    Když to nameleš na prach, tak tim akorát mašina nic neprocedí. Žádný propadávání miskama s enekoná...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    HONCKA: Pod 0,2g, je to charakterní mašina.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEDDYBEDDY: nevím jak v tom tvým mlýnku, ale ve většině zůstává nějaký zbytek kávy, takže změna hrubosti se ti projeví až při druhém šálku a ten mezi nebude namletý ani na espresso ani na lungo
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE: V klidu :) Zkoušel jsem obé. Jak long s dolejváním, tak přeliv na hrubší grind. To druhý nám chutná víc.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: tak to je samozrejme blbost, ale nechme toho. Ze zkusenosti vim, ze s tebou nema smysl diskutovat :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE: Kdybych nechtěl nic měnit, tak si koupím automat na nespreso :o)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: to chapu, ale myslel jsem, ze se to ma delat tak, jak psal HONCKA a nemusis pak nic menit..
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE:
    HONCKA:

    Vod toho právěže mám ten Mahlkoenig mlejnek abych si pohodlně ustavil grind na experimentování. žádnej problém. Louhuju stejnětak pohodlně v 25s třeba 12ml stejně jako 120.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEDDYBEDDY: vykasli se na extrahovani na lungo, pokud nepijes lungo porad, tak prestavovani mlynku na kazdou extrakci je peknej opruz, z kavovaru mas vypust na horkou vodu, tak vyextrahuj standard 30ml a dolej to horkou vodou na 120
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: doufam, ze jsem to spatne pochopil, ale nevyextrahujes 120 ml z 8g ze ne?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Tak snad trocha obecný technologie nikoho neurazí. Prima- nastudováno, ušetřils mi spoustu času.

    Símtě, doma jsme zvyklí na lungo. Teď mám v mlejnu založenej notoricky známej Tamdem z DS. Čekuju výtěžnost z minimální dávky. Ne kvůli tomu abych ušetřil, ale prostě nám to takhle vyhovuje. Čili z cca 6-8g tahám klidně i 120ml louhu. Chuťově spokojenost. Ovocnej spodek, kulatě kávový středy a příjemně nahořkle-čokoládovej vocas při síle tak 3-4 z pomyslnejch 10ti, prostě šťávička :)

    Lama dotaz:
    No a když na tý brusce Mahlkoenig ( seřízený) nastavím cca nejjemnější 25-35 z 210 rozsahu, už se mi do šálku dostávaj pevný částice.
    Jasný, že můžu přidat na gramáži/ ubrat vodu a dostanu větší sílu. Ale rád bych očekoval limity použitelný jemnosti mletí. Předpokládám, že mě to s lepším sejtkem ( jako ta Strada) pustí ještě na jemnější grind.
    Nebo je ten limit danej druhem kafe a jemnějším mletím už se prostě rozpadá na prach, kerej projde i tím lepším košíkem?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Esi dobře kapíruju, když to uhňahňám taknějak v limtu, hovno se stane. Potvrzuju.
    Čili při stabilním tlaku a teplotě mašiny, experimentuju akorát s hrubostí mletí a gramáží. Je tak?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ok.
    Hele jsem v klidu. V audiu jsem já ten, kdo vede 20let kavárnu. Tady budu protentokrát věřit tobě, žes to pochytal správně ty jeden vědeckej přístupe :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/
    i když to je vědeckej přístup k věci. možná tě to bude podobně jako v audiofilskym auditku dráždit...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BOODIA: Link by nebyl pls.
    Hele, já se s tím moc nemažu. Dělám s tím teprve tejden. Ta E61 a 1,2 l HXbojler ale dává na domácí hkuspokusy slušnej stabil. Čili jen sleduju na manometru, jak se chová, co sem uhhňahňal do páky a jak to chutná :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    TEDDYBEDDY: sila tampovani...peknej clanek je o tom v poslednim standartu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam