• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    KOLU: WRONSKI: oběma dík. Já jsem kávař amatér. Používám ty misky co tam byly. Problém mám ten, že to buď nevyteče nebo vyteče moc rychle a to mlýnek šteluju jak ... Dělám vždycky jedno espresso. V misce vždy zůstává dost vody a o takovém klepnutí pákou o odpadní nádobku na použitý kafe si můžu nechat akorát zdát. Zkusím teda vyměnit misky a štelovat mlýnek víc. Každopád máte doporučení na nějaký mlýnek? Já mám takovou obyčejnost s nastavením hrubosti a mlecími kameny za cca 800,-...
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    KROMANON: Potvrzuju KOLU.
    Mám 8010, tlakové misky jsem zrušil, používám váhu, snažím se o konzistentnost udusání, s délkou extrakce nemám problém.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KROMANON: kolik delas kafi najednou a jaky (zalezi, jestli slehas)?
    KOLU
    KOLU --- ---
    no tak to nemel tak jemně. kor jestli máš přetlakový misky tak je to blbost.
    navíc tohle souvisí s mlejnkem, e kávovarem. ten můžeš čistit sebevíc a nic to na tom nezmění...
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    Čau, mám Catlera 8010 a nejsem schopnej z toho dostat požadovanou délku extrakce. Při určité jemnosti mletí už to nevytlačí tu vodu přes páku. Je to někde nastavitelné? Podotýkám čistím, odvápňuju jak pako. Případně doporučení na domácí stroj? Investice se nebojím, ale přes 20k bych se asi dostával nerad.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Zacal se mi ucpavat odpad u la cimbali bistro, muzu to vycistit hydroxidem sodnym?
    KEB
    KEB --- ---
    Sháním tohle: https://www.my-concept.cz/filtr-na-mletou-kavu-ep-2920_d18974.html nemáte někdo?

    Tady na tom shopu mají bordel jak v tanku. Místo filtru na kávu mi poslali na kapsle.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Hlášení: Po týdnu užívání přesnýho sítka Strada. Oproti továrnímu sítku s nepřesnými otvory se výrazněji mění chuť v závislosti na váze a čase extrakce. Chuťový charakter konkrétní kávy je výraznější. Chuť kávy podstatně více závisí na nastavení mlýnku dle druhu kávy => přesný sítko = povinnost.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ok. Supéér. Ať ti kafe bublá a tvou džezvu sám Alláh po.... ;)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEDDYBEDDY: Tak to je v pohodě, já mám Quamar T80 a zůstává mi tam okolo 2g, až budu mít čas, tak si ho upravím, že mi u něj nevyhovuje nádobka na mletý kafe, tak pak tho tam bude zůstávat míň
    KOLU
    KOLU --- ---
    ještě bych rád dodal, že nic jako "maximální výtěžnost" tak, jak to definuješ, neexistuje.

    z kafe se obecně dá vyextrahovat max. cca 30 % hmotnosti. kolika litrama vody to naředíš je už jenom tvůj problém :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: café crema, ok. osobně bych se držel tak 80-120 g kafe z 15 g. když budeš dělat menší a menší kafe, budeš potřebovat postupně trochu delší čas extrakce, abys dosáhnul podobný chuti a zároveň budeš potřebovat trochu zvyšovat teplotu.
    pro to, co si vyrábíš, neni E61 tak úplně stavěná, takže Bůh ví, jakou extrahuješ teplotou - ale to je v těch proměnnejch až jedna z těch posledních.

    prachu na dně šálku se nevyhneš (rozhodně ne s Variem) a nejsou na závadu (netrap se tím).
    Když to nameleš na prach, tak tim akorát mašina nic neprocedí. Žádný propadávání miskama s enekoná...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    HONCKA: Pod 0,2g, je to charakterní mašina.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEDDYBEDDY: nevím jak v tom tvým mlýnku, ale ve většině zůstává nějaký zbytek kávy, takže změna hrubosti se ti projeví až při druhém šálku a ten mezi nebude namletý ani na espresso ani na lungo
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE: V klidu :) Zkoušel jsem obé. Jak long s dolejváním, tak přeliv na hrubší grind. To druhý nám chutná víc.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: tak to je samozrejme blbost, ale nechme toho. Ze zkusenosti vim, ze s tebou nema smysl diskutovat :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE: Kdybych nechtěl nic měnit, tak si koupím automat na nespreso :o)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: to chapu, ale myslel jsem, ze se to ma delat tak, jak psal HONCKA a nemusis pak nic menit..
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE:
    HONCKA:

    Vod toho právěže mám ten Mahlkoenig mlejnek abych si pohodlně ustavil grind na experimentování. žádnej problém. Louhuju stejnětak pohodlně v 25s třeba 12ml stejně jako 120.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEDDYBEDDY: vykasli se na extrahovani na lungo, pokud nepijes lungo porad, tak prestavovani mlynku na kazdou extrakci je peknej opruz, z kavovaru mas vypust na horkou vodu, tak vyextrahuj standard 30ml a dolej to horkou vodou na 120
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: doufam, ze jsem to spatne pochopil, ale nevyextrahujes 120 ml z 8g ze ne?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Tak snad trocha obecný technologie nikoho neurazí. Prima- nastudováno, ušetřils mi spoustu času.

    Símtě, doma jsme zvyklí na lungo. Teď mám v mlejnu založenej notoricky známej Tamdem z DS. Čekuju výtěžnost z minimální dávky. Ne kvůli tomu abych ušetřil, ale prostě nám to takhle vyhovuje. Čili z cca 6-8g tahám klidně i 120ml louhu. Chuťově spokojenost. Ovocnej spodek, kulatě kávový středy a příjemně nahořkle-čokoládovej vocas při síle tak 3-4 z pomyslnejch 10ti, prostě šťávička :)

    Lama dotaz:
    No a když na tý brusce Mahlkoenig ( seřízený) nastavím cca nejjemnější 25-35 z 210 rozsahu, už se mi do šálku dostávaj pevný částice.
    Jasný, že můžu přidat na gramáži/ ubrat vodu a dostanu větší sílu. Ale rád bych očekoval limity použitelný jemnosti mletí. Předpokládám, že mě to s lepším sejtkem ( jako ta Strada) pustí ještě na jemnější grind.
    Nebo je ten limit danej druhem kafe a jemnějším mletím už se prostě rozpadá na prach, kerej projde i tím lepším košíkem?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Esi dobře kapíruju, když to uhňahňám taknějak v limtu, hovno se stane. Potvrzuju.
    Čili při stabilním tlaku a teplotě mašiny, experimentuju akorát s hrubostí mletí a gramáží. Je tak?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ok.
    Hele jsem v klidu. V audiu jsem já ten, kdo vede 20let kavárnu. Tady budu protentokrát věřit tobě, žes to pochytal správně ty jeden vědeckej přístupe :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/
    i když to je vědeckej přístup k věci. možná tě to bude podobně jako v audiofilskym auditku dráždit...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BOODIA: Link by nebyl pls.
    Hele, já se s tím moc nemažu. Dělám s tím teprve tejden. Ta E61 a 1,2 l HXbojler ale dává na domácí hkuspokusy slušnej stabil. Čili jen sleduju na manometru, jak se chová, co sem uhhňahňal do páky a jak to chutná :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    TEDDYBEDDY: sila tampovani...peknej clanek je o tom v poslednim standartu :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ok, dík. Nakonec beru tu cejchovanou Stradu. Experimenty s tlakem, dle množství, hrubosti mletí a síly tampování mě baví.

    Kdyby se někomu hodilo. Koupil jsem toto & tady
    http://espressoperfetto.de/espresso-mills/mahlkoenig/mahlkoenig-vario-home.html
    http://espressoperfetto.de/coffee-machines/isomac/isomac-tea-neu-cool-touch.html

    Slušná firma. Turci. Rozumí tomu, ochotně poradí. Zásilky rychlý spolehlivý.
    KOLU
    KOLU --- ---
    o VST miskách se toho myslim i na nyxu napsalo dost. jinak je rozdíl mezi VST a La Marzocco/Strada - používaj stejnou technologii ale maj trochu jinej tvar (fakt jenom trochu), z VST se líp vyklepává kafe.

    pokud máš světleji praženou kávu, která se hůř extrahuje, má VST smysl, jinak spíš ne a hromada lidí přechod na VST nevydejchala (vyšší nároky na preciznost při přípravě a techniku).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam