• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: jj napousti to, kdyz je to ok, tak to cvakne, na vterinu se vetsino uzapne cerpadlo a hned to vypne. Kdyz to neni, tak se to nevypne a vytece to na zem, diky, podivam se na tu sondu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: když se při zapnutí "napouští", slyšíš při tom na začátku cvaknout napouštěcí ventil? jestli jo, vyčisti hladinovou sondu. jeslti nepomůže, je v prdeli řídíci jednotka (studenej spoj, etc.).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mám M31 bistro a kávovar mi občas (cca tak 1x za 14 dnů) při zapnutí teče a to tak, že se začne napouštet voda jakoby do bojleru, ale všechna vyteče někudy na zem, pak to vypnu, vytru, doplnim a pak se to chova zase cca 14 dnu normalne, ale uz me to zacina srat, mel jsem ten kavovar odstrojenej, ale vsechno vypada v poradku, predpokladam, ze kdyby bylo v hajzlu nejake tesneni, tak tece porad. Mel byste nekdo nejakej tip, na co bych se mohl podivat?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ajo, na grupu jsem zapomněl. Njn. je to komplexní systém.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: tím si moc nepomůžeš plus to pozmění teplotu grupy/kafe, pokud teda nemáš tu celou věc i tak moc horkou a neflushuješ zběsile před každym kafem. to by pak dávalo i smysl.
    já jedu na 1,2 Bar ale mám 2,5 mm restriktor v HX... neflushuju vůbec.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Napadlo mě ještě. Tu páru na kapučíno používám tak 2x měs. Četl jsem, že pokud páru nepotřebuješ, je možný pro kafe tlakovat kotel na jen cca 1 bar?
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: jop, overheating je klasika. výměna samozřejmě pomůže.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Vypadá to na membránu. Mašina ( Isomac tea) je zapnutá 12h denně, vypíná se akorát na noc. Pressurestat začal haprovat občas cca po 2 letech. Teď už aspoň jednou denně nechá vařit vodu, ikdyž je "navařeno" a pára začne utíkat přes pojistnej ventil. Když ho trochu poladím šroubovákem dá na pár dní pokoj. Imo už je před koncem životnosti.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: Zlobí tě kontakt nebo membrána? Kontakty jsou lepší na pressostatech Sirai (jsou robustnější, ale hlasité) membrány jsou na Materu i Sirai asi podobně odolné. Nejvíce snižuje jejich životnost zapínání a vypínání. Když necháš mašinu běžet 24/7, prodlouží to trochu životnost pressostatu.
    Joa horko, a to včetně krátké kapiláry z boileru, nemají rádi taktéž. Čiliže nezakrývat vršek kávovaru, aby skrze něj mohl proudit vzduch.
    KOLU
    KOLU --- ---
    GINTA: jo, ale ten TiO2 povlak to samozřejmě zničí. Vespod je normální ocel...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Zdar. Nevíte někdo? Zlobí mě pressurestat. Mám si pořídit stejnej nebo je něco lepšího? Dikec
    Ma-Ter > Pressure Switches > XP110
    http://www.ma-ter.it/products/pressure-switches/xp110
    GINTA
    GINTA --- ---
    Ahoj, uvažuji nad 75mm titanovými mlecími kameny a napadá mě k tomu otázka. Dají se brousit?
    KOLU
    KOLU --- ---
    RATTKIN: kafe se čistí cafizou.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOLU: sítko co se strká do páky
    KOLU
    KOLU --- ---
    RATTKIN: jaké sítko? sprcha? sundat, podle druhu ucpávajícího materiálu čistit (kafe cafizou, vodní kámen kyselinou citronovou). do ničeho nepíchej.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    help! ucpané sítko. Píchal jsem do toho jehlou, jde to skrz, ale jak tam pustím tlak, znova se to ucpe. Mám tam dát kyselinu citronovou (nebo sírovou?)
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Ahoj, naše pracoviště shání automatickou kafemašinu, která zvládne 100 káv denně a je bez zásobníku/šlehače na mléko. Mohl by prosím někdo poradit?
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    díky
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Sage = Catler = Breville. Bezproblemovost nemuzu potvrdit.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MAIMONIDES: pozn: sage = catler
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Co sage bes870?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MAIMONIDES: doma a pr lid kolem máme všichni Catler. bez problémů.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Neříkám, že je to bůhví jaký zázrak, ale za ty peníze je to skvělá koupě.
    DATART | Pákový kávovar CATLER ES 8011 SE, stříbrná
    https://www.datart.cz/...l?utm_source=interni&utm_campaign=201807_3&utm_medium=email&utm_content=6_1
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Ahoj, můžete mi prosím někdo z místních odborníků poradit pákovej kávovar s integrovanou nádržkou na vodu(ke kávovaru neni přívod vody) do malé kanceláře tak pro 4 lidi? Ideálně co nejsnazčí údržba, spolehlivej
    a tedy maximálně tak 750 EUR.
    KOLU
    KOLU --- ---
    NYKRUK: vždycky se jedná a bude jednat o proces tříštění, žádný kameny kafe nestrouhaj. paradoxně nejhomogennější mlecí frakci produkujou válcový mlecí kameny, kde by i blbci mohlo bejt z geometrie procesu jasný, že se nejedná o strouhání.

    P.S.: tupejch i ostrejch kamenů mi prošlo rukama v posledním roce skoro sto párů, od 50 mm kamínků do Eurek Mignon po 98 mm kameny do EK43. když už se tak blbě ptáš...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    KOLU: jak to myslíš? neviděls nikdy tupý kameny?
    KOLU
    KOLU --- ---
    žádný kameny nikdy kafe nestrouhalo, ale tak wotevr (jenom mě mrdá, jak často tuhle píčovinu čtu na internetech).
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    NINE_OF_NINE: tak když se bude používat opravdu pravidelně, tak proč ne. Hlavně tam nesmí zůstávat namletý kafe moc dlouho. U mlýnku se v podstatě opotřebovávaj jen kameny. Kafe namleté tupými kameny se chová v páce tak nějak nepředvídatelně, protože kafe je namleté do různých frakcí.. Ostré kameny ho pěkně nastrouhají, takže namletá směs je homogenní.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Mam moznost koupit za 4 tis vycisteny Rancilio md50/at. Je to odpovidajici cena? Neni na to domaci mleti mimo?
    Co bych si mel pri prevzeti zkontrolovat?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    nemáte někdo zkušenosti s novou faemou e71?
    KOLU
    KOLU --- ---
    kdybyste mli někdo chuť si doplnit manometr na E61 co ukazuje přímo tlak extrakce... neni to tak těžký:
    solenoid E61 clone brew pressure dial/manometer
    https://www.youtube.com/watch?v=tAo-zKO_mCs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam