• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: to skoro spíš fakt zní jako problém v řídící jednotce. měl jsem jednu takhle napůl načatou ve svý mašině taky, byl to ještě dost starej kus, tak jsem vyměnil součástky, co šlo (všecky rezistory) ale stejně to za studena dělalo blbiny (jakože dopouštěla úplně při každym startu, až to bylo jednou za měsíc moc plný). tak zhruba čtvrt roku po posledním pájení to začalo zase blbnout a já tím byl tak unavenej, že jsem jí raději vyhodil a vrznul tam krabičku z jiný mašiny :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: jj napousti to, kdyz je to ok, tak to cvakne, na vterinu se vetsino uzapne cerpadlo a hned to vypne. Kdyz to neni, tak se to nevypne a vytece to na zem, diky, podivam se na tu sondu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: když se při zapnutí "napouští", slyšíš při tom na začátku cvaknout napouštěcí ventil? jestli jo, vyčisti hladinovou sondu. jeslti nepomůže, je v prdeli řídíci jednotka (studenej spoj, etc.).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mám M31 bistro a kávovar mi občas (cca tak 1x za 14 dnů) při zapnutí teče a to tak, že se začne napouštet voda jakoby do bojleru, ale všechna vyteče někudy na zem, pak to vypnu, vytru, doplnim a pak se to chova zase cca 14 dnu normalne, ale uz me to zacina srat, mel jsem ten kavovar odstrojenej, ale vsechno vypada v poradku, predpokladam, ze kdyby bylo v hajzlu nejake tesneni, tak tece porad. Mel byste nekdo nejakej tip, na co bych se mohl podivat?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ajo, na grupu jsem zapomněl. Njn. je to komplexní systém.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: tím si moc nepomůžeš plus to pozmění teplotu grupy/kafe, pokud teda nemáš tu celou věc i tak moc horkou a neflushuješ zběsile před každym kafem. to by pak dávalo i smysl.
    já jedu na 1,2 Bar ale mám 2,5 mm restriktor v HX... neflushuju vůbec.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Napadlo mě ještě. Tu páru na kapučíno používám tak 2x měs. Četl jsem, že pokud páru nepotřebuješ, je možný pro kafe tlakovat kotel na jen cca 1 bar?
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: jop, overheating je klasika. výměna samozřejmě pomůže.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Vypadá to na membránu. Mašina ( Isomac tea) je zapnutá 12h denně, vypíná se akorát na noc. Pressurestat začal haprovat občas cca po 2 letech. Teď už aspoň jednou denně nechá vařit vodu, ikdyž je "navařeno" a pára začne utíkat přes pojistnej ventil. Když ho trochu poladím šroubovákem dá na pár dní pokoj. Imo už je před koncem životnosti.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: Zlobí tě kontakt nebo membrána? Kontakty jsou lepší na pressostatech Sirai (jsou robustnější, ale hlasité) membrány jsou na Materu i Sirai asi podobně odolné. Nejvíce snižuje jejich životnost zapínání a vypínání. Když necháš mašinu běžet 24/7, prodlouží to trochu životnost pressostatu.
    Joa horko, a to včetně krátké kapiláry z boileru, nemají rádi taktéž. Čiliže nezakrývat vršek kávovaru, aby skrze něj mohl proudit vzduch.
    KOLU
    KOLU --- ---
    GINTA: jo, ale ten TiO2 povlak to samozřejmě zničí. Vespod je normální ocel...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Zdar. Nevíte někdo? Zlobí mě pressurestat. Mám si pořídit stejnej nebo je něco lepšího? Dikec
    Ma-Ter > Pressure Switches > XP110
    http://www.ma-ter.it/products/pressure-switches/xp110
    GINTA
    GINTA --- ---
    Ahoj, uvažuji nad 75mm titanovými mlecími kameny a napadá mě k tomu otázka. Dají se brousit?
    KOLU
    KOLU --- ---
    RATTKIN: kafe se čistí cafizou.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOLU: sítko co se strká do páky
    KOLU
    KOLU --- ---
    RATTKIN: jaké sítko? sprcha? sundat, podle druhu ucpávajícího materiálu čistit (kafe cafizou, vodní kámen kyselinou citronovou). do ničeho nepíchej.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    help! ucpané sítko. Píchal jsem do toho jehlou, jde to skrz, ale jak tam pustím tlak, znova se to ucpe. Mám tam dát kyselinu citronovou (nebo sírovou?)
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Ahoj, naše pracoviště shání automatickou kafemašinu, která zvládne 100 káv denně a je bez zásobníku/šlehače na mléko. Mohl by prosím někdo poradit?
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    díky
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Sage = Catler = Breville. Bezproblemovost nemuzu potvrdit.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MAIMONIDES: pozn: sage = catler
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Co sage bes870?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MAIMONIDES: doma a pr lid kolem máme všichni Catler. bez problémů.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Neříkám, že je to bůhví jaký zázrak, ale za ty peníze je to skvělá koupě.
    DATART | Pákový kávovar CATLER ES 8011 SE, stříbrná
    https://www.datart.cz/...l?utm_source=interni&utm_campaign=201807_3&utm_medium=email&utm_content=6_1
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Ahoj, můžete mi prosím někdo z místních odborníků poradit pákovej kávovar s integrovanou nádržkou na vodu(ke kávovaru neni přívod vody) do malé kanceláře tak pro 4 lidi? Ideálně co nejsnazčí údržba, spolehlivej
    a tedy maximálně tak 750 EUR.
    KOLU
    KOLU --- ---
    NYKRUK: vždycky se jedná a bude jednat o proces tříštění, žádný kameny kafe nestrouhaj. paradoxně nejhomogennější mlecí frakci produkujou válcový mlecí kameny, kde by i blbci mohlo bejt z geometrie procesu jasný, že se nejedná o strouhání.

    P.S.: tupejch i ostrejch kamenů mi prošlo rukama v posledním roce skoro sto párů, od 50 mm kamínků do Eurek Mignon po 98 mm kameny do EK43. když už se tak blbě ptáš...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    KOLU: jak to myslíš? neviděls nikdy tupý kameny?
    KOLU
    KOLU --- ---
    žádný kameny nikdy kafe nestrouhalo, ale tak wotevr (jenom mě mrdá, jak často tuhle píčovinu čtu na internetech).
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    NINE_OF_NINE: tak když se bude používat opravdu pravidelně, tak proč ne. Hlavně tam nesmí zůstávat namletý kafe moc dlouho. U mlýnku se v podstatě opotřebovávaj jen kameny. Kafe namleté tupými kameny se chová v páce tak nějak nepředvídatelně, protože kafe je namleté do různých frakcí.. Ostré kameny ho pěkně nastrouhají, takže namletá směs je homogenní.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Mam moznost koupit za 4 tis vycisteny Rancilio md50/at. Je to odpovidajici cena? Neni na to domaci mleti mimo?
    Co bych si mel pri prevzeti zkontrolovat?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    nemáte někdo zkušenosti s novou faemou e71?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam