• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující
    TUILE
    TUILE --- ---
    RATTKIN: na horkou vodu budu mit varis na plynovou bombu.
    dostala sem nabidku zapujceni tohohle rucniho presovace, takze to vyzkousim a uvidim, jestli je to pro me pitelny.

    kazdopadne diky a za dalsi tipy budu rada.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TUILE: kupoval jsem naším handpresso, to je úplně analogový, tlak uděláš ruční pumpičkou, horkou vodu z termosky.
    Na výlety do přírody, pod stan výborně.
    Na baterku by šlo ohřívat vodu.
    TUILE
    TUILE --- ---
    budu pristi rok dost na cestach a chtela bych si delat espresso.
    existuje nejaka aspon trochu pouzitelna masinka do autozasuvky (nebo este idealnejs pichnot rovnou na baterku, abych to mohla pouzit pripadne i na motorce)?

    (nechci frenchpress, nescafe, mokakonvicku, turka ani filtr. jestli existuje nejakej dalsi zpusob pripravy kavy, kterej se pressu blizi, rada ho vyzkousim, pokud varianta autozasuvka neprichazi v uvahu)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NYKRUK: Nezkousel. Jedu vsechno na 10 baru. S tlakem jsem si obecne vubec nehral.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MATEJICEKKK: snížit tlak jsi zkoušel?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Prichazim pro radu. Poridil jsem si do ECM Casa V precizni IMS basket a nejsem schopnej s tim udelat dobre espresso. At nastavuju mlynek jak chci, kafe ze zacatku proteka pekne pomalu, pak zrychly a zacne zvorit takovy divny bubliny a hned na pohled je videt ze takhle to byt nema. Vysledek je bez cremy, kafe o nicem a na puku jsou patrne kanalky. Po mesici snazeni jsem dal zpet original co tam byl a kafe je v pohode. Nevite co s tim?
    KOLU
    KOLU --- ---
    EAT_ME: Na backflush potřebuješ detergent na kávovary. Cafiza nebo něco podobného. Kyselina je na to úplně k ničemu, potřebuješ rozpustit tuky...
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    Tak Lelit PL81T je doma a jdu si pro zkušenosti s údržbou :)
    Manuál doporučuje na všechno originální produkty Lelit, ale třeba minulej kávovar jsem odvápňoval kyselinou citronovou. Lelit je vyšší třída kávovaru, tak bych mu nerad nějak škodil.. je kyselina citrónová v pohodě? Dával jsem tak lžíci do litru vody. Voda je u nás měkká a navíc používám ten jejich změkčovací filtr, ale jednou za čas bych to stejně proplách.

    Lelit taky (oproti minulýmu stroji) umožňuje backflush. Tady to už asi ničím jako je ta kyselina neočůrám, takže tip na přípravek cena/výkon?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    REFLEX: Nakonec PrimaDonna Soul 610.75. Dělá to co sem chtěl, dobrý espresso kde poznám co tam je za kávu, umí to rozumně mlíko a krom toho že je loterie jestli dostaneš kávu hned nebo až po vyčištění, tak to je přesně co sem chtěl. Zapnu, zmáčknu knoflík a dostanu dobrý kafe. Z předvoleb používám tři: Double espresso, flat white a caffee latté, zbytek je spíš na okrasu. Asi by to mohlo být o něco jednodušší a levnější pro to co chci, ale nemám porovnání. A už vůbec nechci řešit o kolik moc by s naší spotřebou bylo rozumnější kapslový (asi hodně)
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    DAVIDOWITCH: co si nakonec koupil?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    EAT_ME: Jo, ten vypada taky pekne.
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    MATEJICEKKK: Já osobně vezmu Lelit PL81T z Německa, kde vychází na asi 13.5 tisíce. Je to sice 57mm páka, ale má PID (respektive ten jejich LCC) a líbí se mi víc než předchůdce PL41TEM (kterej je v Německu ještě o chlup levnější).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Zdravim. Vybiram novy stroj a do oka mi padl na bunacafe Gaggia new classic BC. Mel bych par otazek:
    Ma smysl priplacet cca 3k za ten vylepseny typ BC, co prodavaji jen tam? Cena 11999.
    Model BC oproti běžnému modelu nabízí následující:
    -nepřechází do režimu spánku, hlavní vypínač je dvoupolohový - zapnuto/vypnuto
    -balení kávovaru je doplněno o slepý filtr pro provádění správné údržby kávovaru
    -kalibrace přetlakového ventilu na cca 10 barů
    Co jsem koukal na videa, tak je pak dobre vymenit OPV spring za 9 bar, coz by asi nebyl problem.
    Nebo lepsi rovnou neco pridat a koupit treba stylovku ECM Casa V za 20k.?
    Stroj mam prevazne na esspreso, takze neprilis vykonny steamer moc neresim.
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    HONCKA: V ČR asi jo, já ho bral odsud. Do ČR je doprava 200,-. https://www.cremashop.eu/en/products/eureka/mignon-filtro-crono-15BL/10552
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EAT_ME: aha, já ho viděl všude tak okolo 7-8k
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    HONCKA: Tenhle umí mlýt taky do páky, jen nemá vidlici a člověk musí páku držet ve vzduchu. Vidlice jde případně myslim dokoupit..
    Hlavní důvod byla cena - Mlýnek za 5,5k + 500 kameny a mám v podstatě Mignon Manuale a ušetřený 1500,- který můžu vrazit do kávovaru.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EAT_ME: proč si šel zrovna to tohodle a ne do nějakýho, co mele rovnou do páky?
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    EAT_ME: Nakonec jsem koupil Eureka Crono a vyměnit mu kameny. Takže kdyby někdo chtěl uplně nový kameny Filtro Pro, který tam původně byly, tak jsou k dispozici.
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    tam uz asi zadnej podstatnej rozdil nebude :o)
    lame se to v konickejch a plochejch kamenech a pak zpracovanim :o)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MRTVEJ: celkem by mě zajímalo, v jaký cenový hladině se to u mlýnků láme, že ten princip je relativně dost jednoduchej, tak jakej rozdíl je v mletí v mlýnku za 15 s 60mm kameny a mlýnku za 100k s 80mm kameny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam