• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RENFRIBoubelky boubelkam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: um. tak minimálně většina těch barevných antioxidantů je lépe stravitelná po tepelném opracování. Klasikou budiž betakaroten, který navíc potřebuje trochu tuku a nebo třeba lykopeny. Termonestabilní vitamíny typu C ne neničí skokově jako třeba případné enzymy, ale postupně. Takže pokud se ta zelenina nedusí dvě hodiny, tak tam toho zbude celkem dost. Mimochodem třeba v chlebu, kam se askorbovka přidává jako zlepšující přípravek jí po hodině pečení nad 180 zbude přes 50%.

Ty rozdíly ve skleníkové zelenině u vitamínů bývají v maximálně jednotkách procent, daleko klíčovější je v jaké zemi rostly a případně jak byly hnojeny kvůli minerálům.

Takže takové rajče ze skelníku, přihnojované draslíkem, aby mělo hezká rajčata bude z pohledu makroprvků lepší, než nehnojené biorajče z půdy, ve které toho draslíku je málo. Což je většina půdy ve Střední Evropě.

Pravda - skleníkové rajče bude mít hnusnou chuť a přebytek dusičnanů - právě z toho hnojení.

A v zimě je pochopitelně nejlepší jíst zeleninu z léta kvašenou - nejen že se uchovává C vitamín a spol, a obohacuje se to o Bčka, ale ještě se díky fermentaci zvyšuje využitelnost minerálů a jsou tam ty bakterie mléčného kvašení :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aneb vitariánství a poruchy příjmu potravy...

GENTIANA: jistě - pránická výživa, neasi. Ideál půlky vitariánů, zejména těch mentálně anorektických.

(a taky plynulost myšlení a vyjadřování a nedostatek B12)
    IOM_NUKSO: ale kdepak, ty si sem přišla poučovat a kázat a fskutečnosti se ujistit o tom, že jsi morálně na výši a tvůj způsob je ten lepší, protože ty ošklivé a tlusté s tebou nesouhlasí a to znamená, že ty to děláš správně, přece.

Nevyžádané knížecí rady s povýšeným tónem (pokud si ho nejsi vědoma, tak to může být celkem častá příčina konfliktů, které se ti stávají a vlastně jim moc nerozumíš) fakt nepadají na úrodnou půdu.

Pokud si té pasivně agresivní arogance si vědoma, tak se pak nediv a neurážej se, když není přijímána s nadšením.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    IOM_NUKSO: pokud mas 48 kilo, tak klub boubelky boubelkam asi nebude zrovna klub pro tebe.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    IOM_NUKSO: Kdybych jedla, když mám hlad, tak už nejím tak měsíc. Zdá se ti to jako dobrý nápad?
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    IOM_NUKSO: Protoze clovek potrebuje ziskavat energii z potravy a to nejlepe prubezne? Muj kolega nepocituje hlad cely den, vstane, da kafe, zapne komp, maka, nesni vubec nic, maka, vecer vypne komp, dostane brutalni hlad a ji prvni jidlo treba v osm vecer nebo taky v deset, samozrejme mnozstvim odpovidajicim vlcimu hladu, to ti prijde jako zdravy zpusob?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Já zas vůbec nechápu proč lidí chtějí jíst, když nepociťují hlad. To přece nedává vůbec smysl.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    IOM_NUKSO: Stale se nechytam. Ma-li to byt tedy poupe ze slamy, porad mi to nezni jako nic moc lakaveho, jako neco, jak bych se mela chtit citit...
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    TORUVIEL: Poradit mi nejaky vyzivovy poradce, ze musim jist az ve chvili, kdy pocituju fyzicky hlad, tak k nemu uz v zivote nepachnu...
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    RENFRI: jsem slovenka na českém mobilu. A měl to být umělecký obraz.

já jsem tady chtěla jen normálně v dobré vůli poradit. Nic nějak víc. Ale už zas jdu.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    IOM_NUKSO: Já tvoje rady sice chápu, některé jsou mi blízké, ale bohužel nejsou všeobecně platné. První věc, co se učí člověk jako výživový poradce je to, že každý člověk je individuum a jídelníček musí být šitý na míru, resp. to ani není nový jídelníček, jen mírně upravený starý. Změny musí být pomalé a trvalé. Když takhle na někho vybafnu, ať nejí žádné pečivo, mouku, cukry, tak si poklepe na čelo a půjde dál.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    GENTIANA: jo, to beru ;)
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    IOM_NUKSO: Co to je " poupě že slámy"? Ani nevim, jestli to chci vedet, ale vim, ze citit se tak nechci :-D
    Btw - Proc jsi v tomhle klubu?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    IOM_NUKSO: Tobě prostě hrabe. Každému, kdo kráká o neznámém zlu z pekárny a nektarech pro ženské tělo, hrabe.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Myslela jsem to v dobrém, ale ok. Já jsem tímto způsobem výrazně a imho pohodlně zhubla.
    Teď je mimochodem léto.

tu zeleninu vecsinou vařím, je to chutnejsi a mne teplé jídlo víc uspokojuje.

Mějte se trochu víc rády. Veselé červené sladké ovoce je pro ženské tělo nektarem. Zelenina zas tlumí na noc.

jsem dost citlivá a jednoduše rozeznavam přímo fyzicky vliv jídla, i na psychiku.
    Pečivo je neznámé zlo. Hlavně teda na váhu a psychiku. To by jste lehce zjistili kdyby jste své tělo pociťovali z povrchu až dovnitr a ty hutné stvory pekárny na chvíli vynechali.

Živím se ovocem, zeleninou, mlékem a občas luštěniny a cítím se jako poupě že slámy. hladem teda vůbec na tom netrpim, mám 48kg.

Tak si rikejte dál bludy o pohance. A jak mám pořád hlad. Vaše volba. Hlad je když ti kruci v brichu.
    zdar párkům.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: mně osobně na tento aspekt upozornila výživová poradkyně... přišlo mi to tehdy praštěné (všude se tehdy psalo, že hubnout se má především co nejvyšší konzumací ovoce a zeleniny) - pak jsem si to ověřovala i u svého lékaře, dohledávala u jiných výživových poradců - "vyhoněná" zelenina prostě zdravá není, je pitomost do sebe cpát "dotovanou" zeleninu

nemluvě o následné osobní zkušenosti - i po vařené (po původním rozmrazení) brokolici a především kapusty a květáku mi bylo podstatně lépe než po "čerstvé" paprice... nemluvě o chuti - zimní rajčata (ta klasická velká) jsou chuťově prostě hnusná - když to srovnám s tím, co si vypěstuji doma, je to chuťově nesrovnatelné... nechce se mi tu rozebírat podrobnosti, ale zimní paprika způsobovala nadýmavost (plus opět ta "chuť")
    a nezasytí... kdežto ta mrkev ano
    saláty nehodnotím - v zimě je prostě nejím a v létě máme vlastní

nemluvě o aspektu, že když člověku jídlo nechutná, tak těžko ho zasytí... a má pak tendenci se dojít následně opravdu nevhodnými potravinami
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: no, mám křivou hubu a nejednu syrovou zeleninu či ovoce neužvejkám, to je třeba důvod, proč si ty květáky a mrkve vařím. A některé jsou skrzevá tepelnou úpravu výrazně chutnější.

Nicméně, když už jsme u toho, jaká je četnost kurdějí a jiných avitaminóz v české populaci?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: CORNELA: ILLUZE: člověk by u tebe čekal, že umíš číst - takže repete pro tebe zvlášť - byla řeč o zimní syrové zelenině...

P.S.
    pokud chceš vyrypovat, zkus to o klub dál...
    nebo se jdi proběhnout... prospěje ti to nejen fyzicky, ale duševně...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: no těch "vitamínů" z té zimní vyhoněné jich opravdu dostaneš ;-D
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: podstatně vhodnější je tepelně upravená zelenina - uvařená či upečená - navíc ji lze chutně upravit bez zbytečného tuku nebo na jeho minimu
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    IOM_NUKSO: jeden z mínusů je ode mne - za ty pitomosti ohledně vynechání cukrů a pečiva... a pohanka je pro lidi s rozhozeným trávením, které je velmi častým zásadním problémem lidí s nadváhou, těžko stravitelná a daný člověk si tím zadělá jen na další problémy...
    stejně tak syrová zelenina a některé typy ovoce nejsou v zimních měsících právě nejlepší nápad...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam