• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IVANA_ANAVIČeská strana sociálně demokratická (ČSSD)
    Vše o ČSSD, případně spřízněných sdruženích (Mladí sociální demokraté, Oranžový klub apod.): historie, program, aktuální dění, pozvánky na akce. Vítáme pouze slušnou diskuzi.

    www.cssd.cz
    www.mladi.cz
    www.oranzovy-klub.cz
    rozbalit záhlaví
    BOBR
    BOBR --- ---
    OMO: Jakkoliv považuji pravoleve schéma v ČR za nefunkční, neznám jinou stranu, která by se vážně zabývala regulací kapitálu a průmyslu než jsou zelení. ČSSD i ods obě budují společnost industriální založenou na spotřebě. Zelení taky mají dobré know how a zázemí na evropské úrovni.

    ČSSD v tomto partner není, vzpomeňme Urbana a Zimola za všechny. Vyslanec cssd na hradě, ten zeman, kterého podpořili, ten ekologií a regulaci průmyslu považuje za úchylku. Dorost ČSSD zatím jen mlčí, změnu čekám odtud.
    OMO
    OMO --- ---
    Moderni levice je potreba jako sul. Pod moderni levici si predstavuji stranu, ktera bude mit napriklad kvalitni koncepci zahranicni politiky, zejmena ve vztahu ke zdivocelemu nadnarodnimu kapitalismu. Je potreba prevzit moc zpatky do ruky politiky, jakozto lidmi volene moci. Dnesni globalni kapitalismus se ridi necim zcela jinym, je to oligarchie, ktere se naramne dari v prostredi velmoci s totalitnimi sklony, ukazuje se, ze vubec nesouvisi s demokracii. Proto je potreba podporovat nadnarodni regulace, pri nejmensim na urovni EU. Treba dan z transakce je skvely nastroj. Takze moderni levice je eurooptimisticka.
    Potom by ta moderni levice mela mit ekologickou koncepci, duraz na udrzitelny rozvoj. Z tradicnich temat samozrejme ochrana pracovni sily, ale ta by mela byt ne jen pro zamestnance sdruzene v odborech, ale pro vsechny zavisle vydelecne cinne obcany. Socialni stat jako nastroj solidarity proti chudobe je samozrejme spravna koncepce. Je ale potreba predevsim vratit legitimitu statu, jako spolecnemu podniku vsech obcanu. Pokud tohle nebude, nebude prerozdelovani davat lidem smysl. Moderni levice by mela za obnovu teto koncepce statu bojovat, souvisi to s bojem proti korupci. Atd... Je takova dnesni SocDem ve vsech bodech?

    LOPIK: Nejsem zadny pravicovy volic. Pravicovy se mi naopak leckdy jevi Zeman, treba s tou svou trapnou islamofobii a nacionalismem. Jeho posledni trapny vystrelek v Nemecku s tim "Allahu agbar" toho budiz dukazem....
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    LOPIK: K prvnímu odstavci - to by asi chtělo podpořit relevantním výzkumem :) Třeba to volání po moderní levici slýchám i zleva...

    K druhému odstavci - spíš mi přijde, že některým výše postaveným sociálním demokratům se nechce zaměřit na něco jiného než na "tradiční voliče" - těch se drží zuby nehty. Přitom ani ti tradiční voliči tu nebudou věčně, proto by bylo logické, aby se strana, pokud má ambice vydržet minimálně pár dalších generací, zaměřila i na mladé voliče, především prvovoliče, a taktéž i na starší generaci, snažit se přetáhnout jiným levicovým stranám váhavé voliče, přesvědčit notorické nevoliče, kteří mají k myšlenkám ČSSD blízko...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    OMO: Dienstbiera jako naději vnímají často voliči jiných stran - to je sice hezký, ale znamená to jen to, že si asi vybral špatnou stranu. To samý platí pro volání po "moderní levici" - taky to vždycky říkaj většinou jen ti, co levici nevolí.
    Socdem program a ideály jsou sami o sobě dost dobrý a mně přijde že dnešní ČSSD se radši snaží marně hledat jiný cesty, než aby se snažila prodat tohle.. Ty myšlenky chápu mimochodem trochu jinak, než že Zaorálek vykřikuje v parlamentu něco o 30 kč poplatkách (i když v tomhle se on evidentně našel a svým způsobem to dělá dobře)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    LOPIK: Dienstbiera se mi moc řešit nechce. Normální, dlouholetý člen, slušný a milý člověk, který dělá dobře svou práci. (Známe se osobně, takže nevylučuji, že nejsem schopna ze své pozice dosáhnout nezaujatého pohledu.) Když už, tak se snažit ho podporovat tam, kde kandiduje na pozici, ze které má možnost ve zdejších luzích a hájích ovlivňovat věci kolem sebe.
    OMO
    OMO --- ---
    LOPIK: Dientsbier je prave ta nadeje na zmenu. Ja jako levicovy volic SZ to tak vnimam. Jeho uspesnost v SocDem je pro mne lakmusovym pairkem. To, ze po Zemanove vitezstvi neobhajil misto ve vedeni je jasnym signalem, napjate sleduji, jak to pujde dal.
    OMO
    OMO --- ---
    IVANA_ANAVI: Nez jsem mezi praci dosmolil svuj prispevek, stihla jsi reagovat rychleji, naprosto souhlasim.

    CSSD je tradicni strana s historii shajici do Rakouska-Uherska a dokonce si myslim, ze by se dostala na vysluni i bez Zemana. Po revoluci nebyl prostor pro levici, zcela logicky, z revolucniho nadseni. Ale pozdeji v 90. letech, kdy zacalo byt videt, co je na tom rodicim se kapitalismu spatne, se tento prostor otevrel tak nejak sam. Vsak stejnou retoriku, co pouzival Zeman, melo v te dobe nastupu SocDem vic lidi.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    IVANA_ANAVI: Je to tvůj názor a má to tak v ČSSD bohužel asi spousta lidí. Já si o tom jen myslím, že to je chybně a dole jsem napsal i proč si to myslím.
    Proč Zeman ukončil čelnství je delší příběh, kromě toho jak se k němu strana postavila tu byl ještě Paroubkův způsob politiky - i když byl efektivní, tak naprosto chápu proč to hodně lidem vadila - mezi ně se počítám i já, do jeho nástupu jsem ČSSD volil od tý doby už bohužel nemůžu. Dneska je Paroubek pryč a stejně jim to to tam asi nehodím, protože vidím lidi co to vedou a který nejsou schopný vidět ani týden dopředu.

    Btw. než Zemana si řešte radši toho Diensbiera, to je další nečekaný dno. Stejně vám jednou akorát při nějakým důležitým hlasování přeběhne jinam..
    OMO
    OMO --- ---
    LOPIK: Ja bych Zemanovu ulohu neprecenoval - jiste, sehral svou roli po listopadu, to mu nikdo snad neupira, ale jestli byl kdy vubec politickym presvedcenim socialni demokrat, to je otazka. Jestli si nahodou SocDem nezvolil jen jako dobrou platformu, na ktere vystavi svou rivalitu s Klausem. Se SocDem se rozesel, strana to prezila. Musim se priznat, ze Paroubek nebyl muj salek kavy. Ale po jeho odchodu mne zacalo deni v CSSD opet zajimat.
    Ale musim se priznat, ze nekdy si rikam, jestli nedostalo to "reformni kridlo" ala Dienstbier, Sobotka, Zaoralek sanci se projevit, jen kdyz o nic neslo, CSSD byla v parlamentu blokovana a nemela realny vliv. A kdyz se ted chysta zpatky k moci, vylezaji oportunisti a stari zemanovci a bude to tam, kde to bylo...
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    LOPIK: Z nuly? To si nemyslím. Po listopadovém převratu měli členové ČSSD (alespoň podle tety Wiki) možnost kandidovat za Občanské fórum, takže ta čtyři procenta, co strana získala v prvních svobodných volbách, bych brala s rezervou. Dalším problémem je to, že strana už měla dlouholetou tradici, na rozdíl od SPOZu, který sice jede výhradně na Zemanově vlně, nicméně jeho volební preference sotva překračují pět procent.

    Zeman dobrovolně stranu opustil a založil novou, tak nevidím důvod, proč bychom se k němu měli stavět jako k parťákovi, kor když zastává úplně jiný program. Ty řeči o tom, jak si přeje vítězství ČSSD, jsou jenom takové pohádky, kterými se snaží některé členy utáhnout na vařené nudli.

    Zrovna já nejsem ten typ, kterej se bude někomu podbízet proto, že zrovna frčí, a jsem ráda, že nejsem ve straně jediná. Nemůžeš voličům něco slíbit, udělat dlouhej nos a pak si hrát vlastní písničku. Bohužel to někteří spolustraníci dělají a ani se za to nestydí (Hulinský, Hasek Mihály). Brr, už jenom z toho, že tihle lidi jsou ve stejný straně jak já, mě mrazí...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    OMO: Mně přesně tenhle přístup přijde strašně krátkozrakej a hlavně nesmyslnej - Zeman tu stranu podruhý založil, z nuly je vytáhnul kde jsou - všichni se na tom doteď vezou a hodně členů si to pamatuje. U voličů to pak bude ještě víc procent.
    Pro tu stranu je absolutně nemožný nějak se od Zemana distancovat nebo odpoutat - to prostě nejde, protože on sám je víc ČSSD než zbytek strany i když nemá členskou průkazku. Nikdy se lidem jako Diensbier nebo i ten Sobotka nepovede Zemanovu stín ani přiblížit, natož ho překročit - jen tím jak sobě, tak i straně ubíraj síly.
    Přitom teď je taková příležitost k Zemanovi se spíš přihlásit a hodně na tom vytřískat - on sám je populárnější než celá ta strana. Jestli se pak opravdu bojí nějakýho sdružení jeho přátel, tak ať to rovnou zabalí, taková ČSSD si ani nezaslouží existenci natož politickej úspěch. Chovaj se jak děcka, ne jako partaj..
    OMO
    OMO --- ---
    IVANA_ANAVI: No prave. Zeman pokracuje ve sve pomste za nezvoleni prezidentem, je to stejny jesita co neodpousti, jako byl Klaus. Vedeni CSSD si toho nastesti je vedomo, proto se mi libi to usneseni, ze kdo jde z Rusnokem, at jde ze strany. Ale pak je tam ten Hasek, oportunista co se sveze na cemkoli, co Zemanovi servilne po zvoleni nesl slivovicku ze sve zahradky... To je ta cast CSSD, ktera ma rozkladny potencial, zavani minulosti a mela by odejit do SPOZ. Idealistum v CSSD fandim a drzim palce.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    BOBR: Celá ČSSD rozhodně nekámoší se SPOZ.
    BOBR
    BOBR --- ---
    Nezdálo se, ale vypadá to, že SPOZ a ČSSD are friends. Kdo opustí loď?
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Najednou jsou Škromyho facebookoví přátelé reprezentativní entita. Lol.

    BTW Je ta hvězdička na jeho klopě fakt znak Rekonstrukce státu? Čekala bych, že by tam potom byl černý paňáček...
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    "Kalousek může i za povodně." :D
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Podle nejčerstvějších informací bude v nedělních Otázkách Václava Moravce vystupovat i Zdeněk "Sluníčkový den" Škromach. Kdo se bude dívat? :)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    RADIM91: Ano, to je ten proud mladých, po kterém se snad JONY pídil na veverkovské diskuzi :)
    RADIM91
    RADIM91 --- ---
    Rovnou přihřeju polívčičku našemu klubu v rámci MSD: http://idealiste.cz/ :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam