• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IVANA_ANAVIČeská strana sociálně demokratická (ČSSD)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMO: clovece, jestli vy protestanti si neskodite tim, ze historickym skutecnostem neprestavate davat emocionalni naboj typu "křivda". Pak ve vas (tim nemyslim tebe osobne) nema byt tolik horkosti a zapsklosti.

    Uprimne - byl to predevsim boj o moc, nedelam si iluze, ze by se jednalo v prvnim gardu o cistotu pokladu viry. Trochu mi to pripomina spor sunnitu vs siitu; podobny blaboleni, podobna neochota uznat, ze o viru az tak neslo.

    OMO: mne v tomto kontextu prijde lepsi ten soudruh. To slovo pro mne nema pejorativni konotace, a navic pro mne ma slovo ponekud uzsi vyznam. Ne nadarmo je soudruh anglicky comrade.

    Ale to uz se montuju Ivane do jazykovedy :)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    OMO: Ctyrka, tam jsou ti lidi s heslem Fetaky od skol. Ale jsou tam i normalni lidi. Btw v Praze muzes byt clenem i v jine mestske casti.
    OMO
    OMO --- ---
    IVANA_ANAVI: OK, to jsem nevěděl. Mě se líbí spíš ten přítel, přece jen odlišuje od těch druhých. Apropos k tématu. Má cenu angažovat se v ČSSD na Praze 4? Jak to teď vypadá s poměrem sil řekněme obrodného křídla a postkomunistů/kmotrů? Stále mi v uších zní výzva JD, aby se lidé stali členy, ale nevím, jestli do toho jít. Jsem čerstvým občanem P4 (i když už tu léta bydlím) a přemýšlím, co s tím udělat :)
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Uvědom si, že pro české evangelíky (ČCE) je křivda rekatolizace v samém středu identity. Tato církev vznikla tak, že Josef II. vyhlásil toleranční patent (se záměrem usnadnit moblilitu obyvatelstva mezi Uhry a ze Saska) a tajní nekatolíci, přežívající zbytky Jednoty bratrské, se přihlásily k jedné z povolených konfesí, tedy lutherské a reformované, která ani jedna neseděla úplně přesně. Rozdíly těchto konfesí oproti Jednotě bratrské mimochodem trefně zachycuje Komenský v Kšaftu umírající matky. No a v novém Československu, pod všeobecným vlivem Palackého a Masarykova výkladu českých dějin, se tyto konfese spojily, že jako teď už je svoboda a můžeme si říkat čeští bratři. A to je prostě to, co silně tvoří identitu ČCE. Kohák je stará škola. Oni staří katolíci taky nejsou nějak hr do ekumenismu.

    Jinak my evangelikálové tohle tak silně neřešíme protože od 16. stol. se toho odehrálo mnoho dalšího a evangelikální církve přicházely většinou odněkud zvenku, takže mají jiné nosné prvky své historie. My v Armádě spásy např. pořád řešíme spíš své zakladatele a bídu v Londýně 19. stol., než zápas o smysl českých dějin :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMO: hele, ja netvrdim, ze se to resit nema, ale uprimne - po tolika staletich bych cekal trochu odstup. Ale ten clovek o rekatolizaci mluvi, jako by se stala minulej ctvrtek a byla stale ziva. Nesmysl.

    Uprimne, mam zidovsky predky, ale nedovedu si predstavit, ze bych šoa resil byt jen z desetiny tak, jako protestanti resi onu rekatolizaci.

    Na "duchovni tragedii" se fakt neshodneme.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    OMO: Soudruh se taky říká. Používám to raději než označení "přítel".
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Na Koháka mi nesahej, mám pro něj slabost. ;) A je to "přítel", nikoli "soudruh".
    Já s ním zcela souhlasím v té otázce uprchlíků. A rekatolizaci my prostestanti samozřejmě řešíme, je to duchovní tragédie naší země. Pokud to vy katolíci vnímáte jako banalitu, ukazuje to na přetrvávající aroganci státní církve, něco, co korumpuje křesťanství už od císaře Konstantina. Ale to je debata, která asi patří jinam.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMO: Nu, souhlasim s diskutujicim panem Sevcikem - pokud ma soudruh Kohak a podobni pocit, ze nekomu neco "dluzi", necht sami zacnou splacet, idealne ze sveho.

    Ale prislo mi bizarni, jak on coby evangelik resi jakousi "rekatolizaci", ktera tu byla pred kdovi kolika stovkama let. To mi prijde tak smesny jako kdyby katolik jeste dneska resil husitsky vrazdeni, vypalovani klasteru apod. Ten pretrvavajici pocit ublizenectvi je neco, co nikdy nepochopim. V tomhle ma Kohak pravdu - evagelici asi budou skutecne "jina kultura".
    OMO
    OMO --- ---
    Erazim Kohák: Uprchlíci? Konečně máme přiležitost něco splatit - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/21250-erazim-kohak-uprchlici-konecne-mame-prilezitost-neco-splatit
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Co nechapu je postoj CSSD jakozto levicove strany vudci uprchlikum. Kdyby to stejne rikala ODSka, nebo usvit, tak bych to pochopil.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Znám jednoho soudruha, který je v Alternativě zdola, ale vůči Švihlíkové je kritický. Jinak ani jednu skupinu moc nesleduji, nicméně to, o čem vím, že SocSol dělá, mi přijde sympatický (vymezování se vůči kapitalismu, příklon k pacifismu). Ale jak jsem již neřekla, nesleduju všechny jejich aktivity, tak je možné, že dělají i něco, co by mi sympatického nebylo.
    OMO
    OMO --- ---
    POZITRON: Kapitalismus a demokracie jsou rozdílné věci, lidé spojení s demokratickou levicí můžou (a chce se mi říct měli by) kapitalismus podrobovat kritice. A to včetně té radikální, jen ať nabídnou svou alternativu a můžem se bavit, jak je realistická.

    Neubráním se osobní poznámce, sám jsem spíš středově orientovaný, nevěřím v přirozeně solidární lidskou podstatu, na které radikální levice postuluje své postoje. Spíš to vidím tak, že solidarita v člověku je potenciálně, musí pro ni ale být optimální společenské podmínky, včetně systému kontrol a vah.

    Ale jako hlas v diskusi mi radikální levice nevadí. Jen musí hrát fair play a ne se cpát k moci všemi prostředky, což může být reálné riziko extrémismu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    A jeste se ted podezrele paktujou s katerinou konecnou. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    OMO: Ok, beru tvuj pohed, ale nejsem si jista, jestli tohle plati i pro neomarxisty, kteri maj o dost bliz ke komunistum nez k socdem, coz se da odhadovat napr. z jejich letityho aktivniho napojeni na halo noviny, angazovanost na akcich typu antikapitalisticky kemp a podobne.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Já to spíš nechápu z druhý strany, proč tihle komouši jsou v ČSSD, co se jim nezdá na KSČM, se kterou se mnohem víc shodnou
    OMO
    OMO --- ---
    POZITRON: Jediná relevantní demokratická levicová strana se má distancovat od "levicovejch živlů"? Soc. dem. strany bývají tradičně široce rozkročené a sdružují levicové proudy od radikálnách po hranici se středem (a někdy i dál, viz Blair). Nechť je taková i ČSSD. Při fungujících vnitrostranických demokratických mechanismech se stejně na rozhodující místa dostane jen málokdo z okraje.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    jako ja jsem se doted nevzpamatovala z soku, kterej jsem utrpela na sjezdu, kde jsme vedle nich bohuzel meli stanek. oni se na jednu stranu vymezujou vuci vetsinovy populaci, protoze prumerny iq je prece 100 a beznej obcan tyhle zeme je tedy totalne tupej a bez schopnosti vytvorit si vlastni rozumnej nazor na cokoli, ale na druhou stranu hlasaj alternativu zdola -> poradaj vsemozny protesty a demonstrace, na kterejch se prave o tuhle dle nich luzu opiraj a burcujou ji, aby byla co mozna nejvic hlasita. co je to za logiku sakra? se snazej o vzpouru deprivantu (zdravim koukolika) nebo co? :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    muze mi nekdo prosim vysvetlit nejak polopaticky, proc se CSSD nedistancuje od tech ultralevicovejch zivlu z socsol/proalt a podobne?
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Jakub Patočka: Svým postojem k uprchlíkům ČSSD zrazuje sebe sama - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/20680-svym-postojem-k-uprchlikum-cssd-zrazuje-sebe-sama
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    IVANA_ANAVI: no, v tuto chvili jde asi hlavne o ty, kteri rozhoduji. Verim, ze Idealiste se na celou vec divaji s vetsim odstupem.

    Ale ze se vazne neresi dopady na zivoty milionu "obycejnych lidi", to by mne neprekvapilo u ODS nebo zmrdu z ANO, ale u zavedeny znacky socialni demokracie je to tristni. Ale nikoliv prekvapive, sluselo by se dodat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam