• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    GOBERS: Hele se sitim mam bohaty zkusenosti kdyz ruzne sili me mockrat, ja zatim nikdy nikoho nesil. Ale nastudoval jsem to z peknejch videi z youtube a pak si koupil kure a siti a sil jsem kazdy kure co sme doma meli nakou dobu. Poslu ti vodkazy v nedeli chlapek to tam moc pekne vysvetluje a ukazuje ruzny druhy stehu. Vono sit kuzi je dost snadny, na pohotovostech to sije kdejakej mantak. Zaklad je naucit se jednu pomucku kolem uzlovani kterou von tam moc pekne ukazuje a to je pean vzdy nad ranou a nit tocit kolem z venkovni strany. Ale jedno video vyda za tisic slov. A pak si to na kuratech doma natrenuj. Kure je dobry v tom ze ma kuzi jemnou tudis musis dava vic pozir na utahovani a pripadny proriznuti. Lidi maj kuzi tlustsi takze je to snazsi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GOBERS: Ostatní jsou lepší, takže jen pár postřehů: Na většinu stačí relativně malé jehly. Odporně to všechno klouže, pean tvů přítel. Případů kdy nestačí obvázat, nebo lepit a musíš šít je velmi, velmi málo. Často stačí nit a dvě kapky vteřinového lepidla na kůži, kvůli tahu a převázat.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WOJTYLA: Vůbec... když jsme u toho šití... pochopil jsem, že Ty s tím máš zkušenosti. Nějaké tipy a triky?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    ERGOSUM: Siti a rezani jo ale intubace prasete nevim covece
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Já třeba dělal první pokusy píchání na bramborech (dřív tak cvičily sestry) a šití na prasátku a drůbeži z masny.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    WOJTYLA: Možná plácnu blbost, ale co prasátko, nebo jiné zvířátko?
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    GOBERS: no pokud bychom hodně chtěli tak bychom si mohli nějakou postarší někde klidně koupit a potrénovat se na ní všici co tu sme ;) já bych do toho i šel ;) takovej worshop pro zdejší ;)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: Ufff myslim ze sem tomu alespon ramcove porozumel ale jednoduchy to nebylo:-)) kazdopadne klobouk dolu pred tvejma znalostma a tesim se tu na spolupraci covece.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WOJTYLA: Jak říká LIBRIUM, jsou na to trenažéry. Jako je třeba tenhle... ale kdo by ho chtěl, musí si připravit bratru 1.500 USD. :-(( V Anglii mi ho ukazovali kluci od Johanitů... je to fakt vtipná hračka.

    http://www.ambu.com/corp/products/emergency_care/product/airway_management_trainer-prod13907.aspx
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: chemicky su to dve distinktivne odlisne molekuly (aj ked je v strukture fentanylu urcita vzdialena podobnost k morfinu -- "dosadaju" na rovnake receptory tj. tu µ-opioidny receptor (MOR) v CNS), ale co sa tyka biologickeho ucinku, su si fentanyl a morfin podobne. rozdiely su dva

    1) biologicka ucinnost tj. potencia. fentanyl je vyjadrene na davku ca. 80--120-nasobne ucinnejsi nez morfin a naopak; 0.05 mg (50 µg) fentanylu IV tak ma podobnu intenzitu ucinku ako 4.0 -- 6.0 mg morfinu (~ ca. 5.3--8.0 mg Mo sulfat pentahydratu napriklad) IV a

    2) farmakokinetika, tj. rychlost nastupu ucinku, distribucie, redistribucie a eliminacie latky. fentanyl je lipofilnejsi (lepsie rozpustny v tukoch a menej vo vode) nez morfin, z coho vyplyva ze rychlejsie prechadza hematoencefalickou barierou (medzi krvnym obehom a centralnou nerv. sust.) a teda aj maximalny ucinok, vratane maximalne vyjadreneho dychovo depresivneho ucinku sa dostavuje po bolusovej davke fentanylu rychlejsie nez pri morfine. okrem toho ma fentanyl u cloveka, ktory ho predtym nedostaval dlhsiu dobu pravidelne, dynamicky eliminacny polcas. po prvych a nizsich davkach sa zda kratky, lebo ucinok jednorazovej nizkej az strednej davky fentanylu odoznieva behom ca. 30-60 minut, zatial co ucinok morfinu pretrvava obvykle 3-6 hodin; u fentanylu je to ale len zdanlive, pretoze sa v tejto faze redistribuuje, tj. prerozdeli v organizme z inicialnych silne prekrvenych tukovych kompartimentov (ako CNS) do slabsie prekrvenej periferie (ako je podkozny a visceralny tuk). pokial clovek ale fentanyl dostava opakovane resp. kontinualne, casom jeho zdanlivy polcas narasta na konecnych ca. 15-30 hodin pri saturacii ("nasyteni") periferii. jeden z dovodov, preco sa da fentanyl pouzit ako velmi dlho (dni, tyzden) ucinny analgeticky Pflaster.

    okrem toho sa fentanyl a jeho derivaty (Sufenta, Rapifen, Ultiva) pouzivaju v intenzivnej medicine vo vysokych davkach (napriklad 10-50 µg fentanyl/kg TH IV, zodp. ekvivalent 0.8-6.0 mg Mo/kg TH IV! u zaintubovaneho pacienta) na uvod do anestezie, a v sirokom rozsahu davkovania (0.5 ... 200 µg fentanyl/kg TH/hod IV, SC) na analgeziu u polytraumatickych, kriticky chorych pacientov ktori su intubovani, ak potrebuju vysoke davky opioidnych analgetik.

    dychovu depresiu posobia ale vsetky centralne ucinne opioidy a u silnych agonistov ako morfin, fentanyl, Dipidolor, Oxycodon, Palladon, Dolsin a derivaty moze byt zivot ohrozujuca. niekedy sa ludia zadusia aj ked sa nestastne alebo kombinovane predavkuju kodeinom alebo Tramalom, ale u silnych opioidov je terapeuticka sirka mala a zivot ohrozuju tak uz davky mierne nad terapeutickymi.

    v kombinacii s inymi tlmivymi latkami (ako su benzodiazepiny typu Diazepam/Apaurin, Dormicum/Midazolam, Rohypnol a ine trankvilizery a sedativa, ako prometazin alebo neuroleptika, antidepresiva, lieky proti uzkosti a alkohol) sa dychovo depresivny ucinok samozrejme este zosiluje.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: Aha myslel jsem vzdy ze jo vzhledem k tomu ze se pouziva prave na relaxaci a zastavu dechovy cinnosti na ARO. Naopak mi vzd rikali ze nema takovy analgeticky ucinky vzhledem ke kombinaci s rohypnolem kdy pacient spi to neni potreba. Ale vzdcky se necham rad poucit tyhle veci vim jen z doslechu. Diky za to.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: fentanyl nema v ekvianalgetickych davkach silnejsi dychovo depresivny ucinok nez morfin.
    WOJTYLA: na cvicenie intubacie su modely ("figuriny"), maju ich na medicinskych fakultach a v univerzitnych nemocnicicach. stoja majland.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    NAVARA: Hele tam te asi nikdo neveme navic tkane po smrti tuhnou tak si nejsem jistej jak by to s intubaci bylo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WOJTYLA: Ne že bych věděl o nějaké dostupné, ale co pitevny kde se to učí medici?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Mimochodem nevedeli byste nekdo kde a jak by se dala necvicit intubace pacienta? Teoreticky vim jak na to a videl jsem to stokrat jak to delal doktor ale nikdy jsem si to nezkusil. Neni naka figurina na to? Teoreticky znam z ARO plno zakroku vcetne zavadeni centralniho katetru ale prakticky to neumim. A vono vedet teoreticky jak se to dela a udelat to ke dost rozdil.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    GOBERS: Pecka diky moc.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: Mel jsem namysli treba Fentanil a podobny opioidni relaxanty.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WOJTYLA tady před nedávnem (napůl v žertu?) zmiňoval, že by chtěl umět i tu nouzovou polní apendiktomii. Tak jsem trochu zahrabal digitální knihovnou a vypadlo na mě tohle...

    http://www.nh-tems.com/documents/Manuals/SOF_Medical_Handbook.pdf

    Zmíněná nouzová polní apendiktomie je na straně 247n. Krom ní je tam ale i spousta dalších užitečných informací. A občas i povzbudivé hlášky: "Tell your commander this is a life or death maneuver, and the patient has only a small chance of living despite this operation."

    Tak třeba to někdo užijete...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: tolik, v porovnani s cim/ktorym opioidom?

    oni totiz v ekvianalgetickych davkiach tlmia vsetky silne opioidy podobne, len parcialne agonisticke ako nalbufin a buprenorfin maju v dychovo depresivnej krivke v zavislosti na davke plateau.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    LIBRIUM: jj, zrovna tyhle ampule bych po expiraci právě rozhodně nepoužíval (viz [ PRAASHEK @ Advanced lifesaving ] )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam