tak jsem prave absolvoval skoleni prvni pomoci (na dve hodiny) ktere vedl lekar z fancy kliniky. Ja sice nejsem ten doktor a zachranar, ale je zajimave sledovat, jak doktori kteri sedi v kancelari maji uplne jinej pohled na vec, nez zachranari kteri bojujou v terenu. Prijde mi, ze to je skoro jako tridni boj mezi doktorama a zachranarema:)
Prikladmo, zachranar ti rekne, ze v terenu vubec neni rozumny rozhodovat jestli jde o zilni nebo tepeny krvaceni, zatimco dneska se mi dostalo pouceni ze je to vhodne. Neni to apriori spatne, ale je na tom pekne videt, ze zachranari ze sanitky je naprosto jasny ze kancelarska krysa bude rada kdyz vubec pozna krvaceni, natoz tepeny a oni sami to v terenu neresi, proste rovnou skrtidla a tlakovej obvaz a sbohem a satecek.
Proste zachranar z terenu ma takovej ucesanejsi zpusob jak ty vedomosti predat laikum, maji povedomi o poslednim vyvoji na poli zachranovani lidi a tak. Doktor by asi apriori nikomu neublizil svoji prvni pomoci, ale prislo mi to takove komplikovane a mnohem min efektivni nez by to mohlo byt.
Ale tak jako obcerstvovacka to nebylo spatny:)