OTAKAR: Ty právní důsledky si vybavuji, ovšem spíše v souvislosti s praktikami jako je bodání jehel, podávání léků, intubace - tedy činností, které smí provádět jen osoba s určitým stupněm lékařského vzdělání. Tam se jistě bojím a nebudu to dělat, protože situace, v níž bych si myslel, že má amatérská snaha bude lepší, než nekonání (natož abych si myslel, že o tom pak přesvědčím soud), v ČR asi nemá šanci nastat.
Ale takto silné varování před použitím turniketu namísto jiné formy škrtidla si od Radana nevybavuji. Skutečně to takhle formuloval? (Mohl jsem se přeslechnout, bylo toho hodně...)
(Přijde mi to trošku jako taková tradovaná UL - pokud použijete turniket, můžou vás zavřít - od někerých lidí, kteří dělají kurzy první pomoci. Nikdo nikdy neřekl, že by se to někomu stalo, ani necitoval nějaké pro ČR závazné nařízení, že by se turnikety neměly používat nebo tak něco... Nechci se nějak hádat, jen mám pocit, proč v takovém případě s tou věcí vůbec cvičit, nosit jí, proč jsem jí viděl i u těch záchranářů na nějakém báglu a tak...)