• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    WRIGLEY: ano Tracheo se delá bude na sále nebo na klužu na ARo a delá se nízko, Konio se delá v poli a neřeže se příčně ale vertikálně... nicméně tenhle trik je v tom že máš u sebe 4-5 ruzovejch (tech nejtklustších) iniekčních jehel a ve chvili kdy dojde k otoku cest nahoře nebo třeba jazyka typicky vosa alerigie do jazyka nebo krku - tak pod ohryzek cca 1cm ( tam kde se normálen delá Konio (čekni místo na googlu) tak tam zapícháš až do dýchací trubice ty jehly... každá má vnitřní pruměr skoro milimetr tzn při použitáí 5ti jehel máš 4-5 milimetru dejchacího prostoru.... to je jako bys dejchal brčkem... jako maraton s tim neuběhneš, ale apalik z nedostatku kyslíku do mozku z tvýho dítěte nestane, když ho bodne včela do jazyka nekde v prdeli na šumave kde je dojezd záchranky 20 minut. je to nejméně invaziovní zákrok při blokaci horních cest dejchacích a nejméně krváícivej... tahám je všude sebou, protože koukat se na to jak ti umírá dítě/partner/kdokoliv pod rukama a čekat na záchranku která bude na místě dávno po tom co ten člověk bude mrtvej prostě nechceš..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WRIGLEY: Tracheotomie je technika, které se bojí nejeden záchranář - správně to provést není zrovna triviální a i doktoři často hledají alternativy. A proto jako workaround přišli s tím, že místo abys řezal krk a rval tam tlustou trubičku, tak tam napícháš 4-5 růžových (jedny z nejtlustějších a stále snadno dostupné) jehel, což udělá dostatečný průduch pro přežití a (tolik) nehrozí, že rozcupuješ nějaké důležité části.

    Samozřejmě je to pořád invazivní technika, takže s Mírou a obvyklými disclaimery.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    WOJTYLA: muzes to trochu rozvest?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    NAVARA: 5 lepších ale ano to je vono
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WOJTYLA: čtyři růžový místo skalepu a řezání tracheo?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Ad triky ze zqchranky. Ikal jsem vam uz ten trik s ruzovejma jehlama???
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    prave ted se bavim se sanitakem odvazejicim me na Bulovku. Pry mam v ptipade potreby pouzit vratidlovy turniket, oni uz je maji take (nejakou specialni verzi s ozubenym koleckem a klickou)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BAAL: Představ si, že to foukáš pusou. A pak ještě něco přidej. Krev je celkem dobré mazivo.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    BAAL: zaujala me tam poznamka, ze se driv zamernym zhroucenim plice resilo TBC. Je to teda brutalni zasah, ale docela efektivne tim asi zabranis vykaslavani bacilu.
    (nevim na co konkretne to pouzivali, ale zajimavy nahled na pozitivni vyuziti toho jevu, pokud mas moznost to kontrolovat)
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    WRIGLEY: je snad jasné, že já chci umět pomoct a v případě potřeby pomoct. Ale pokud by bylo víc než pravděpodobne, že mi za toto hrozí postih, byl bych blázen, kdybych to dělal. Ale imho taková situace zatím ani vzdálene nehrozí, takže cajk
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    LORD_WANG: tak na tomhle by te rozcupoval skoro kazdy - kdybys neposkytl pomoc kvuli obave z pravniho postihu. Ale predpokladam, ze tak jsi to nemyslel.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Btw:
    "Vzduch je v hrudníku pod velkým tlakem, jehla dokonce může vyletět do stropu, buďte na to připravení.
    Je dobré krýt si obličej a oči, z jehly může vyletět krev."

    (ZAČÁTEČNÍCI) Tenzní pneumothorax - první pomoc a EKG - Kardioblog
    https://kardioblog.cz/zacatecnici-tenzni-pneumothorax-prvni-pomoc-a-ekg/
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    WRIGLEY: pravni osetreni kolem NO je imho v poradku, ale tam stejne jako KN muzes narazit na zalobce, pro nejz je zisk vic, nez etika a soudce, ktery nema rad iniciativni obcany a pruser je na svete.

    jedine, co se snazim dokola rict je, ze by imho bylo naivni si myslet, ze se to stat NEMUZE. kazdy si zodpovedne posoudi, jak se k tomu bude stavet on sam a pokud by chtel riziko minimalizovat, treba si radeji koupi SWAT-T misto CATu...je to kazdeho vec.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    WRIGLEY: pevne verim, ze se to stane opravdu jen vzacne. jinak hazim lekarnu do kanalu a nikomu nepomaham. zakladnim pravidlem poskytovani prvni pomoci je neohrozit sebe sama.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    LORD_WANG: Trestny cin se vyznacuje zejmena umyslem. Tezko nekomu budou prokazovat (zly) umysl v pripade staveni masivniho krvaceni. Trestne odpovedny muze byt skoleny zachranar kdyz udela blbe neco, co by mel z povahy sve prace vedet, nikoliv vsak laik.

    Ta soudni tahanice muze vzniknout spis tim obcanskopravnim zpusobem a tam je to 50/50 jak to dopadne...
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    LORD_WANG: ohledne toho prostredniho odstavce, stat se to samozrejme muze a staci na to dva blbci (zalujici a soudce), ale popravde so moc neumim predstavit nejakou realnou situaci, kdy by to mohlo nastat (pri srovnani bezneho skrtidla a turniketu). Aplikuji se na stejna mista, temer stejnym zpusobem, takze imho co vznikne pouzitim turniketu by vzniklo i pouzitim jineho skrtidla.
    Vynechme prosim vzacne pripady.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    LORD_WANG: souhlasim ze judikaty jsou obcas uplne nesmysly. Nastesti tu nemame americke pravo a judikat neni zavazny pro rozhodnuti soudce. Mam taky pocit, ze jsi hodne ovlivneny pravnim osetrenim okolo zbrani a sebeobrany, ktere je uplne nahovno. U zachrany zivota je to trochu lepsi.
    Tak jako tak bych doporucil v aute vozit klasickou autolekarnicku kvuli predpisum a cokoliv navic mit stranou, at cloveka nesestreli za to, ze nema povinnou vybavu.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    WRIGLEY: v nasi zemi existuji imho i judikaty hloupejsi a vice do nebe volajici. bohuzel.

    a nerikam, ze judikat bude vypadat tak, ze ti reknou, ze jsi ho nemel zachranovat. ale muze te pak klidne zalovat sam zraneny, ze ma kvuli tobe nasledky, ktere by nemel, kdybys nebyl magor a mel standardne vybavenou lekarnicku, a vyhrat.

    ano, zni to absurdne pro nas vsechny tady, ale imho neni vylouceno, ze by se neco takoveho mohlo stat...
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    ANARCHY: Presne to druhe pouziti popisoval Cermo nahore, ze turniket bezne pouziva jako polni svorku pri osetreni a pak ji sunda. Ono ostatne tech pripadu, kdy dojde k masivnimu krvaceni nedochazi, ale pak budu velmi rad, ze tam nekdo bude s turniketem a vcas ho nasadi.
    V pripade soudu bych uplne klidne argumentoval svou znalosti, ze za dobu, nez vykrvaci bych sotva nekde sehnal spravne skrtidlo a tak jsem pouzil me dostupny prostredek k zachrane zivota. Nikdo ti nema co kecat do toho, co nosis u sebe a autolekarnicka je pro tyhle pripady vzdycky daleko (cizi neznas=zdrzeni).
    Neverim tomu, ze by byl nejaky soudce takovy sebevrah, aby rozhodl, ze jsi nemel zachranovat, ale hledat papirove spravne reseni behem 60s. No a protoze se v techto pripadech turniket sundavat nesmi, tak to neslo ani prevazat.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ANARCHY: sorry, prehledl jsem
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    TUILE: rozbaleny Olaes mam v mnoha exemplarich, klidne zapujcim. nebo mam i nerozbalenou cvicnou variantu, ktera se vyznacuje tim, ze akorat neni sterilni a je o neco malo levnejsi...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    A jinak co se turniketu tyce, tak neni jen jeden typ pouziti, a to jako hlavni a jedine staveni masivniho krvaceni - da se prave dobre pouzit treba i "jen" k priskrceni koncetiny zatimco ucpavam ranu gazou a aplikuju tlakovy obvaz - a pak turniket muzu sundat (teda pokud to tlakac s tou gazou udrzi)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam