• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    LORD_WANG: ohledne toho prostredniho odstavce, stat se to samozrejme muze a staci na to dva blbci (zalujici a soudce), ale popravde so moc neumim predstavit nejakou realnou situaci, kdy by to mohlo nastat (pri srovnani bezneho skrtidla a turniketu). Aplikuji se na stejna mista, temer stejnym zpusobem, takze imho co vznikne pouzitim turniketu by vzniklo i pouzitim jineho skrtidla.
    Vynechme prosim vzacne pripady.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    LORD_WANG: souhlasim ze judikaty jsou obcas uplne nesmysly. Nastesti tu nemame americke pravo a judikat neni zavazny pro rozhodnuti soudce. Mam taky pocit, ze jsi hodne ovlivneny pravnim osetrenim okolo zbrani a sebeobrany, ktere je uplne nahovno. U zachrany zivota je to trochu lepsi.
    Tak jako tak bych doporucil v aute vozit klasickou autolekarnicku kvuli predpisum a cokoliv navic mit stranou, at cloveka nesestreli za to, ze nema povinnou vybavu.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    WRIGLEY: v nasi zemi existuji imho i judikaty hloupejsi a vice do nebe volajici. bohuzel.

    a nerikam, ze judikat bude vypadat tak, ze ti reknou, ze jsi ho nemel zachranovat. ale muze te pak klidne zalovat sam zraneny, ze ma kvuli tobe nasledky, ktere by nemel, kdybys nebyl magor a mel standardne vybavenou lekarnicku, a vyhrat.

    ano, zni to absurdne pro nas vsechny tady, ale imho neni vylouceno, ze by se neco takoveho mohlo stat...
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    ANARCHY: Presne to druhe pouziti popisoval Cermo nahore, ze turniket bezne pouziva jako polni svorku pri osetreni a pak ji sunda. Ono ostatne tech pripadu, kdy dojde k masivnimu krvaceni nedochazi, ale pak budu velmi rad, ze tam nekdo bude s turniketem a vcas ho nasadi.
    V pripade soudu bych uplne klidne argumentoval svou znalosti, ze za dobu, nez vykrvaci bych sotva nekde sehnal spravne skrtidlo a tak jsem pouzil me dostupny prostredek k zachrane zivota. Nikdo ti nema co kecat do toho, co nosis u sebe a autolekarnicka je pro tyhle pripady vzdycky daleko (cizi neznas=zdrzeni).
    Neverim tomu, ze by byl nejaky soudce takovy sebevrah, aby rozhodl, ze jsi nemel zachranovat, ale hledat papirove spravne reseni behem 60s. No a protoze se v techto pripadech turniket sundavat nesmi, tak to neslo ani prevazat.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ANARCHY: sorry, prehledl jsem
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    TUILE: rozbaleny Olaes mam v mnoha exemplarich, klidne zapujcim. nebo mam i nerozbalenou cvicnou variantu, ktera se vyznacuje tim, ze akorat neni sterilni a je o neco malo levnejsi...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    A jinak co se turniketu tyce, tak neni jen jeden typ pouziti, a to jako hlavni a jedine staveni masivniho krvaceni - da se prave dobre pouzit treba i "jen" k priskrceni koncetiny zatimco ucpavam ranu gazou a aplikuju tlakovy obvaz - a pak turniket muzu sundat (teda pokud to tlakac s tou gazou udrzi)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TABORACEK: No, zajmy internistu a zachranaru se diametralne lisi - zachranar je rad, kdyz muze zachranit zivot, i kdyz ho potom internista proklina, kdyz musi z rany vytahovat zbytky hemostatik ktera ani nevidi na rentgenu apod. :-)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TUILE: Kdyz se domluvime, tak mam doma jeden cvicnej Olaes (rozdil je jen v barve obalu a v tom, ze neni sterilizovany) rozbaleny, a muzu predvest
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    ALDARION: Radan naopak turnikety doporucil, dokonce tam rikal statistiku ze studie kterou delali amici v Afghanistanu, a pokud se pamatuju dobre, tak pry z nejakych cca 9000 zaznamenanych pripadu pouziti turniketu nedoslo k neurologickemu poskozeni koncetiny ani v jednom pripade.
    TUILE
    TUILE --- ---
    ten tlakas s pulkoupli bych si docela vyzkousela.
    jako mikrovariantu lekarnicky bych nosila plochej tlakac a rukavice.
    ale mam zkusenosti jen s izraelakem. nechce se mi kupovat neco, co sem ani nevyzkousela.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    TABORACEK: bohuzel je to u nas co clovek, to nazor. a plati to i pro soudce. takze se neda imho rict ani to, ze TO po pouziti turniketu nehrozi, ani ze hrozi. proste muze se stat a je dobre si toho byt vedom.

    osobne se ridim heslem, ze v pripade NO je lepsi byt blbe zavrenej, nez dobre mrtvej.
    a u KN to mam vlastne stejne: lepsi bejt blbe zavrenej, nez aby byl nekdo jinej dobre mrtvej.

    ALDARION: myslim, ze radan to zas tak moc neakcentoval, a i Cermo rikal, ze uz zacali turnikety i fasovat. tzn. proste to funguje, je to urcene k zachrne zivotu a tak je logicke, ze se to k tomu pouziva.

    nicmene treba ten SWAT-T ma proti vratidlovym presne tyto vyhody: riziko pravnich komplikaci je mensi, je univerzalnejsi, mensi, lehci a levnejsi. a podle vyrobce i rychlejsi.

    zase se neda tak snadno povolovat a znovuutahovat, neda se snadno pritahnout, kdyz puvodni tah nestaci, mnohem hur se nasazuje sobe samemu, musi se to umet nasazovat...

    oboje ma sve pro a proti.

    pro uplnost; vlastnim 4 vratidlova skrtidla, nosim je a nebudu vahat je pouzit. esmarch se ale da nosit snadneji i v kapse, kdyz nemate zandou lekarnu (v nejpouzivanejsi bunde mam rukavice, swat-t a plochy tlakac).
    v autolekarnicce mam CAT, SWAT a myslim, ze i puvodni 6cm esmarchovo, protoze kde je psano, ze budete pri autonehode potrebovat prave jedno skrtidlo?
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    To zachranovani lidi ma sice trestne pravni rovinu, ale hlavne tu o neposkytnuti pomoci. Tedy pokud nekoho vylozene nezabijeme svym zasahem, a to jeste nejakym opravdu zjevne umyslnym zpusobem, tak se opravdu nedomnivam, ze PaCh spolu se zachrankou budou resit trestni stihani.

    Druhym aspektem je obcanskopravni rovina, kdy obet a pozustali muzou pripadneho zachrance popotahovat soudni cestou pro uhradu nejake ujmy a tady je to 50/50.

    Ale vazne si nemyslim, ze PaCh bude resit TO na osobu, ktera se pokusila nekoho (byt i neuspesne) zachranit. Cely IZS dobre vi, ze tohle je extremne kontraproduktivni

    Posledni veci ktera me napada je aplikace tech turniketu. Jak pise TUILE, financni aspket nechme stranou, neni to zavazne, coz me samotnymu taky vlastne nedoslo. Ja mam na "chalupe" souseda chirurga, tak se ho zeptam co na to ve velkych nemocnicich na urgentnim prijmu a jak si s tim poradi.

    Mimochodem, nedavno jsem absolvoval kurz prvni pomoci v praci, vedeny internistkou z takove fancy prazske kliniky a jeji doporuceni se s temi z tohodle vykendu primo vylucovaly rekl bych.

    A ted pujdu vyrabet triage tahaky:)
    TUILE
    TUILE --- ---
    Ja se este nikdy nenachomitla k situaci, kdy bych pouziti veci z lekarny musela resit. I kdyby se tento pocet zvysil o nekolik, stale mi to neprijde drahe.
    A asi jako skrtidlo pouzju turniket za 500, kterej je k tomu urcenej, nez kus z mikiny za 2,5, kterej stejne nic nezaskrti.

    Kdyby dosly udalosti tak daleko, ze bych ma spotreba turniketu stoupla na jeden do mesice, asi bych zacala resit nejaka levnejsi reseni.

    U turniketu/skrtidel sem slysela, ze je nemaji zachranari radi (od prazskejch zachranaru), protoze staci tlakovej obcaz a nemusi se to sundavat pod dozorem lekare. Kdyz sem se na to ted ptala na nejakym kurzu velmi me od toho odrazovali, nicmene argument s pravnimi nasledky nezaznel. Ten sem u turniketu jeste nikdy neslysela.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    OTAKAR: Ty právní důsledky si vybavuji, ovšem spíše v souvislosti s praktikami jako je bodání jehel, podávání léků, intubace - tedy činností, které smí provádět jen osoba s určitým stupněm lékařského vzdělání. Tam se jistě bojím a nebudu to dělat, protože situace, v níž bych si myslel, že má amatérská snaha bude lepší, než nekonání (natož abych si myslel, že o tom pak přesvědčím soud), v ČR asi nemá šanci nastat.
    Ale takto silné varování před použitím turniketu namísto jiné formy škrtidla si od Radana nevybavuji. Skutečně to takhle formuloval? (Mohl jsem se přeslechnout, bylo toho hodně...)
    (Přijde mi to trošku jako taková tradovaná UL - pokud použijete turniket, můžou vás zavřít - od někerých lidí, kteří dělají kurzy první pomoci. Nikdo nikdy neřekl, že by se to někomu stalo, ani necitoval nějaké pro ČR závazné nařízení, že by se turnikety neměly používat nebo tak něco... Nechci se nějak hádat, jen mám pocit, proč v takovém případě s tou věcí vůbec cvičit, nosit jí, proč jsem jí viděl i u těch záchranářů na nějakém báglu a tak...)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Asi jsem naivka, ale prostě pokud mám možnost a prostředky jak někomu zachránit život, tak to udělám - že mně to něco bude stát je holt součástí věci - ale zachovám se tak, jak bych chtěl aby se zachoval někdo cizí když před ním bude ležet někdo z mé rodiny nebo nejbližších přátel a bude z něj chcát krev proudem...
    SWIST
    SWIST --- ---
    Jo pokud berete tohle tak to samozřejmě, já jsem měl na mysli využití spotřebního neinvazivního materiálu. Začalo to poznámkou o turniketu a jeho ceně.. Neřeším jehly a podobné věci..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SWIST: jakmile zasáhneš do intregrity člověka (jehly apod), jsi už za hranou - tj. stejně jako při střelbě zbraní, to mívá u většiny lidí smysl jen v případě, že jde o osoby blízké (nebo ještě bližší)... pro zbytek nezbytně nutná péče a telefon na odborníky
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    SWIST: Radan nás výslovně upozorňoval, že extenzivní první pomoc může mít trestně právní důsledky. K aplikaci turniketu jsem to stejné slyšel i na jiném kurzu. Může mít trestně právní důsledek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam