• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    STENNY
    STENNY --- ---
    WOJTYLA: Nezpochybňuju, že se to dělá (už jsem to slyšel i z jiného zdroje), ale zajímá mě, jestli se přes to i dospělý člověk zvládne vlastními silami prokysličit víceméně dostatečně, nebo jestli je to z kategorie "Za čtvrt hodiny ho budeme mít na sále, na tu chvíli mu to stačí."
    Že je to míň invazivní než skalpel a trubička asi nepopírá nikdo :).
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    STENNY: Privezli nam takhle chlapa zachrankoukdSi kdyz jsem delal na ARO to neni muj vejmysl, ale klidne rez pokud na to mas koule. Ja napred v pripade potreby zkusim tohle :-))
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    WOJTYLA: dokonce na to má nějaká armáda přípravek takovej jehelnej na principu tobě prezentované koniopunkce méně náročný na obsluhu než crikit níže ve videu
    STENNY
    STENNY --- ---
    STENNY: Pardon, "s přístrojem" samozřejmě uvažuju variantu s katetrem, ne pěti oddělenými jehlami.
    STENNY
    STENNY --- ---
    WOJTYLA: Vím o tom celkem houby, ale když jsem se teď nad tímhle trikem zamyslel: pokud si vybavuju, tak koniotomie jehlou/katetrem se doporučuje jen u dětí, ne? Máš po ruce nějaký materiál, jestli i dospělý člověk zvládne dostatečně ventilovat skrz 5 jehel? S přístrojem asi jo, ale vlastními silami si nejsem jistý.
    Protože math nazi - průtok vzduchu 5mm trubičkou a pěti jednomilimetrovými trubičkami je velmi rozdílný....
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    WRIGLEY: ano Tracheo se delá bude na sále nebo na klužu na ARo a delá se nízko, Konio se delá v poli a neřeže se příčně ale vertikálně... nicméně tenhle trik je v tom že máš u sebe 4-5 ruzovejch (tech nejtklustších) iniekčních jehel a ve chvili kdy dojde k otoku cest nahoře nebo třeba jazyka typicky vosa alerigie do jazyka nebo krku - tak pod ohryzek cca 1cm ( tam kde se normálen delá Konio (čekni místo na googlu) tak tam zapícháš až do dýchací trubice ty jehly... každá má vnitřní pruměr skoro milimetr tzn při použitáí 5ti jehel máš 4-5 milimetru dejchacího prostoru.... to je jako bys dejchal brčkem... jako maraton s tim neuběhneš, ale apalik z nedostatku kyslíku do mozku z tvýho dítěte nestane, když ho bodne včela do jazyka nekde v prdeli na šumave kde je dojezd záchranky 20 minut. je to nejméně invaziovní zákrok při blokaci horních cest dejchacích a nejméně krváícivej... tahám je všude sebou, protože koukat se na to jak ti umírá dítě/partner/kdokoliv pod rukama a čekat na záchranku která bude na místě dávno po tom co ten člověk bude mrtvej prostě nechceš..
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    jj, tracheostomie je výrazně rizikovější kvůli možnosti poškození hlasivek, ale hlavně kvůli větší krvácivosti
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    NAVARA: co jsem se učil já tak tracheotomie je zákrok plánovaný na sál v poli neuskutečnitelný to s čím se to plete se jmenuje koniotomie a liší se to místem vstupu
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WRIGLEY: Tracheotomie je technika, které se bojí nejeden záchranář - správně to provést není zrovna triviální a i doktoři často hledají alternativy. A proto jako workaround přišli s tím, že místo abys řezal krk a rval tam tlustou trubičku, tak tam napícháš 4-5 růžových (jedny z nejtlustějších a stále snadno dostupné) jehel, což udělá dostatečný průduch pro přežití a (tolik) nehrozí, že rozcupuješ nějaké důležité části.

    Samozřejmě je to pořád invazivní technika, takže s Mírou a obvyklými disclaimery.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    WOJTYLA: muzes to trochu rozvest?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    NAVARA: 5 lepších ale ano to je vono
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WOJTYLA: čtyři růžový místo skalepu a řezání tracheo?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Ad triky ze zqchranky. Ikal jsem vam uz ten trik s ruzovejma jehlama???
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    prave ted se bavim se sanitakem odvazejicim me na Bulovku. Pry mam v ptipade potreby pouzit vratidlovy turniket, oni uz je maji take (nejakou specialni verzi s ozubenym koleckem a klickou)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BAAL: Představ si, že to foukáš pusou. A pak ještě něco přidej. Krev je celkem dobré mazivo.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    BAAL: zaujala me tam poznamka, ze se driv zamernym zhroucenim plice resilo TBC. Je to teda brutalni zasah, ale docela efektivne tim asi zabranis vykaslavani bacilu.
    (nevim na co konkretne to pouzivali, ale zajimavy nahled na pozitivni vyuziti toho jevu, pokud mas moznost to kontrolovat)
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    WRIGLEY: je snad jasné, že já chci umět pomoct a v případě potřeby pomoct. Ale pokud by bylo víc než pravděpodobne, že mi za toto hrozí postih, byl bych blázen, kdybych to dělal. Ale imho taková situace zatím ani vzdálene nehrozí, takže cajk
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    LORD_WANG: tak na tomhle by te rozcupoval skoro kazdy - kdybys neposkytl pomoc kvuli obave z pravniho postihu. Ale predpokladam, ze tak jsi to nemyslel.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Btw:
    "Vzduch je v hrudníku pod velkým tlakem, jehla dokonce může vyletět do stropu, buďte na to připravení.
    Je dobré krýt si obličej a oči, z jehly může vyletět krev."

    (ZAČÁTEČNÍCI) Tenzní pneumothorax - první pomoc a EKG - Kardioblog
    https://kardioblog.cz/zacatecnici-tenzni-pneumothorax-prvni-pomoc-a-ekg/
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    WRIGLEY: pravni osetreni kolem NO je imho v poradku, ale tam stejne jako KN muzes narazit na zalobce, pro nejz je zisk vic, nez etika a soudce, ktery nema rad iniciativni obcany a pruser je na svete.

    jedine, co se snazim dokola rict je, ze by imho bylo naivni si myslet, ze se to stat NEMUZE. kazdy si zodpovedne posoudi, jak se k tomu bude stavet on sam a pokud by chtel riziko minimalizovat, treba si radeji koupi SWAT-T misto CATu...je to kazdeho vec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam